Přerušovaný spánek a jak s ním skoncovat

Zatímco o jiných poruchách spánku se mluví neustále, přerušovaný spánek je tak trochu opomíjený. Z dlouhodobého hlediska však může být stejně nebezpečný jako insomnie a není dobré jej podceňovat. Co ale za nočním buzením stojí a koho se tento nepříjemný problém nejčastěji týká?

Co je to přerušovaný spánek?

Spánek lidí probíhá ve fázích, které se během noci střídají. Noc začíná usínáním, pokračuje lehkým spánkem, až nakonec skončíte u spánku hlubokého, po kterém přichází REM fáze, ve které se odehrává snění. V průběhu spánkového cyklu nastávají chvíle, kdy je velmi jednoduché se probudit.

V minulosti bylo noční buzení člověku zcela přirozené, protože se potřeboval ujistit, že je vše v pořádku a nehrozí žádné nebezpečí. Tyto doby jsou již naštěstí pryč, a tak se zdravý člověk v současnosti během noci prakticky nebudí. Některé studie navíc prokázaly, že časté noční buzení může závažně škodit zdraví.

Projevy přerušovaného spánku

O přerušovaném spánku se bavíme tehdy, pokud se člověk probudí víc než 4 krát za noc. Jedná se také o dlouhodobý stav, jedna „špatná“ noc občas potká každého. Vzhledem k tomu, že se nám kvůli častému buzení vyhne téměř celá doba hlubokého spánku, lze pociťovat projevy tohoto problému také přes den. Patří mezi ně únava až vyčerpání, špatná nálada, nervozita a podrážděnost. Setkat se můžeme i s depresemi, přibýváním na váze či výpadky paměti.

TIP: Kruhy pod očima – důvody vzniku a jak je zamaskovat?

Příčiny přerušení spánku během noci

Příčin může být celá řada, některé jsou banální, jiné závažnější. Abyste mohli s přerušovaným spánkem bojovat, je nutné je odhalit. Často vyruší ze spánku potřeba na toaletu. Na vině však mohou být i blikající kontrolky spotřebičů, zvuky a světlo z ulice nebo nevhodné podmínky ke spánku (vysoká teplota, nepohodlná postel).

TIP: Ideální teplota ke spánku

Důležitý je také čas před ulehnutím do postele. Pokud se během večera špatně stravujete, chodíte pozdě spát nebo se příliš vystavujete zdrojům modrého světla, může být kvalita odpočinku ohrožena. Kapitola sama o sobě je pak užívání návykových látek. Alkohol sice usnadní usínání, zbytek noci už je ale horší. Nejenže mohou nastávat stavy nevolnosti nebo častější návštěvy toalety, ale dochází také k narušení přirozeného průběhu spánkového cyklu.

Proč je přerušovaný spánek špatný?

Mozek během spánku jede na plné obrátky. V tento čas má prostor ke zpracování veškerých podnětů, kterých se mu přes den dostalo. Aby vše proběhlo hladce, musí na sebe jednotlivé fáze spánku navazovat a trvat dostatečně dlouhou dobu. Zejména hluboký spánek je pro „zápis“ všech vzpomínek do paměti důležitý. V případě neustálého probouzení ale mozek nemá možnost správně pracovat a třídit a ukládat informace. Tato skutečnost nahrává špatné paměti, či dokonce vzniku Alzheimerovy choroby.

TIP: Hluboký spánek a jak ho podpořit?

Jak s tímto problémem bojovat?

  • Najděte příčinu – jak jsme si již řekli výše, pro řešení jakéhokoliv problému je prvořadé odhalit jeho příčinu. Pokud se vám to nedaří, nezoufejte. Vyzkoušejte následující doporučení a úspěch se jistě brzy dostaví.
  • Vyhovující podmínky ke spánkupohodlná postel s matrací a lůžkoviny, dostatek tmy a klidu, ideální teplota, vyvětraná místnost. To vše by mělo být samozřejmostí, pokud se chcete každé ráno probouzet odpočatí.
  • Vyhýbejte se stresu – někdy to není úplně jednoduché, obzvlášť při prožívání náročných životních situací nebo při stresujícím zaměstnání. Pokuste se však před spánkem co nejvíc uklidnit. Pomoct může meditace nebo jóga, případně uklidňující hudba.
  • Zdravý životní styl – ten sehrává roli snad ve všem. Jezte zdravě, hýbejte se, neužívejte návykové látky a dodržujte režim!

V případě, že se vám po probuzení nedaří znovu usnout, je zbytečné se na posteli dvě hodiny převalovat. Radši vstaňte a věnujte se nějaké uklidňující činnosti. Určitě ale není dobré se uchylovat k obrazovce televize nebo mobilu.

TIP na článek: Funkce a důležitost dopaminu

Tohle by vás mohlo zajímat

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram