Přebalování dětí – jak na to?

Miminka a nejmenší děti ještě nemají dostatečně vyzrálou nervovou soustavu ani příliš velký močový měchýř, a tak neumějí své vylučování ovládat minimálně do věku 18 měsíců, kdy je kapacita měchýře dostatečně velká a dítě již ví, kdy potřebuje na nočník.

Do té doby však budete vašemu děťátku měnit plenky jak na běžícím páse. I když se z vás po pár týdnech soužití s vaším drobečkem stane mistr přebalování, první dny to může vypadat o poznání jinak. Proto jsme pro vás připravili základní informace a tipy na téma přebalování dětí.

Druhy dětských plen

V dnešní době už máme naštěstí na výběr hned z několika druhů plen. Záleží pouze na vás, co upřednostníte – ekologii nebo pohodlí vaše i miminka? Pokud to první, budou vás jistě zajímat látkové pleny. I když se ještě stále používají klasické bavlněné čtvercové pleny, do kterých balily své děti ještě naše babičky, mnohem populárnější jsou moderní látkové pleny.

Ty jsou obvykle šité z materiálů s perfektními vlastnostmi jako je vysoká savost, přirozená antibakteriálnost, prodyšnost a podobně. Mezi tyto materiály patří zejména bambus, ale i klasická bavlna nebo dokonce syntetická vlákna. K látkovým plenám je vždy nutné pořídit ještě svrchní nepromokavé kalhotky. Mezi další pomůcky pak patří koš na použité pleny, žlučové mýdlo na odolnější skvrny a prací prostředky vhodné pro citlivou dětskou pokožku. Moderní látkové plenky lze prát běžně v pračce na 60 °C (dokonce i na 40) a není potřeba je ani žehlit.

Mnohem jednodušší je však využití jednorázových papírových plen. Ano, název je trošku zavádějící, protože z papíru rozhodně nejsou a zanechávají poměrně velkou ekologickou stopu, nicméně i mezi jednorázovkami už dnes najdete i eko varianty. Nechme ale teď přírodu chvíli stranou. Jednorázové plenky vám ušetří velkou spoustu času a práce. Jednoduše vytáhnete jednu z nich ze zakoupeného balíku, nasadíte ji dítěti a tu použitou vyhodíte do koše. Žádné praní, sušení, skládání, předpírání silně znečištěných látek nebo nošení použitých plen v sáčku po celou dobu procházky.

TIP: Ekologické látkové pleny

Přebalovací potřeby – co si předem připravit?

Ve výběru vhodného druhu plenek máte jasno a teď je potřeba nachystat všechny další nezbytnosti. Nejdůležitější je, abyste všechny důležité pomůcky měli neustále po ruce. K tomu je vhodné si pořídit přebalovací pult s dostatkem odkládacího prostoru. Miminko nesmíte nikdy nechat na pultu bez dozoru a odbíhat od něj pro věci, které jste si zapomněli – i nejmenší kojenec může z vyvýšeného prostoru spadnout!

Co si tedy na pult nachystat?

  • přebalovací podložku
  • náhradní pleny
  • čisté oblečení pro případ, že by bylo znečištěné obsahem pleny
  • vlhčené ubrousky nebo látkové ubrousky s teplou vodou
  • krém na zadeček
  • hračku nebo dudlík pro zabavení dítěte
  • používáte-li látkové plenky, mějte po ruce i kbelík na znečištěnou plenu

Kdy přebalujeme miminko?

V porodnici vám dětská sestra řekne, že miminko přebalujeme před krmením, abychom s ním neházeli, když má plné bříško. Postupem času však zjistíte, že čistou plenku, kterou jste děťátku ke krmení dopřáli, naplní ideálně hned po krmení, pravděpodobně však hned při něm. Znečištěnou plenku je třeba ihned vyměnit, a tak pokud před krmením není původní plena od stolice, přebalte miminko až po jídle. Ušetříte čas i čisté pleny.

Důležité však je s kojencem zacházet velice opatrně a nezvedat mu nožičky k bříšku, aby vám mléko nevrátil zpět. Ideální je asi 10 minut počkat, nicméně plenku od stolice je více než vhodné sundat ihned, jinak hrozí riziko infekce močových cest, ke které jsou náchylnější holčičky.

Mimo krmení samozřejmě přebalujeme vždy, když si to situace žádá. U látkových plen poznáme počůraný povrch snadno, je totiž mokrý. Většina jednorázovek má však upravený povrch tak, aby odváděl všechnu vlhkost od povrchu pokožky dítěte a nedocházelo k opruzení, a tak budete při kontrole plenky někdy na vážkách, zda je nebo není počůraná. K tomu vám mohou pomoci proužky z vnější strany pleny, jejichž barva se po pomočení změní. Najdete je však jen u vybraných značek. Pokud jste tedy maninka, která ještě nemá toto vybavení připravené, podívejte se na internetový obchod Promrnousky.cz a vybere si přebalovací podložku pro vaše miminko, která bude kvalitní a zároveň praktická.

Postup při přebalování dítěte

  1. Zkontrolujeme, zda máme všechno připravené na přebalovacím pultu nebo v jeho těsné blízkosti.
  2. Položíme miminko na podložku a odstrojíme ho ze spodní části oděvu, případně ze všechno oblečení, je-li to potřeba.
  3. Rozepneme plenku a zkontrolujeme její obsah.
  4. Je-li pouze počůraná, jednoduše ji sundáme, dítě případně otřeme ubrouskem nebo bavlněným hadříkem namočeným do teplé vody a použijeme mast proti opruzeninám.
  5. Pokud se v plence nachází stolice, je potřeba miminku zvednout nožičky, ubrouskem jej očistit od zbytků stolice a plenku šikovně zabalit do balíčku. Dítě řádně očistíme, případně je můžeme i omýt teplou vodou v umyvadle nebo pod sprchou. Důležité je zkontrolovat stav genitálií – nikdy na tento krok nezapomínejte, předejdete nepříjemným zánětům, které tímto způsobem často vznikají.
  6. Máme-li miminko perfektně čisté, můžeme si přichystat čistou plenu. Tu rozbalíme, zvedneme miminku nožičky a plenku pod něj vložíme.
  7. Teď je řada na krém proti opruzeninám. Tím rozhodně nešetřete při každém přebalení. Natřete dítěti klidně celou plenkovou oblast a zaměřte se především na záhyby.
  8. Poté můžete plenku zabalit, dítě obléct a konečně – jít vyhodit znečištěnou plenu, nemáte-li v dosahu pultu odpadkový koš.

Tipy na přebalovací podložky

O značce Ceba baby

Značka Ceba baby od roku 1990 vyrábí kvalitní a designové potřeby pro kojence a batolata. V sortimentu značky najdeme přebalovací podložky, povlečení do postýlky, kojící polštáře nebo ručníky. Všechny produkty jsou vyráběny v EU z prvotřídních materiálů a procházejí náročnými testy.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram