Pečená červená řepa – jak na to?

Jste milovníci červené řepy? Pokud ano, zbystřete. Receptů s červenou řepou existuje velké množství a my si dnes posvítíme na to, jak můžeme řepu péct. 

Něco málo o červené řepě

Červená řepa je dvouletá rostlina a řadíme ji mezi kořenovou zeleninu. Pyšní se vysokou výživovou hodnotou a skvělým nutričním profilem. Obsahuje malé množství kalorií, ale velké množství prospěšných látek. Najdeme v ní vysoké množství vlákniny či vitaminy B, C nebo E. Dále také kyselinu listovou, betakaroten, železo, hořčík a mnoho dalších látek. Zkrátka jde o potravinu, která by se měla objevit téměř v každém zdravém jídelníčku.

Pečená řepa v troubě

Mezi základní způsob úpravy patří pečení červené řepy v troubě. Jde o jeden z nejjednodušších způsobů zpracování. Řepa se v tomto případě nijak nekoření a tím pádem ji můžeme dále využít ve všelijakých receptech. Vysoká teplota řepu krásně rozvoní a ještě podtrhne její sladkou a zemitou vůni. 

Jak na to?

  1. Troubu na pečení rozehřejeme na vysokou teplotu. Ideální je jakákoliv teplota mezi 200° až 220°.
  2. Vezmeme červenou řepu a opláchneme ji. Budeme ji péct v celku, tudíž není potřeba ji krájet. Je dobré nechat kousek kořínku a trochu listů. Zkrátka naším cílem je bulvu nijak nenarušit. Díky tomu řepa zůstane krásně šťavnatá a zbytečně nepřijdeme o její šťávu.
  3. Červenou řepu dáme do pekáčku, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby.
  4. V troubě ji necháme asi hodinu až hodinu a půl. Hotová řepa vám provoní celý byt a bude krásně měkká.
  5. Upečenou řepu oloupeme a máme hotovo!

Teď přichází čas na kouzlení. Takto upečenou řepu můžeme použít do pomazánek, salátů, polévek, jako přílohu nebo ji můžeme přidat do těsta sladkého dezertu.

 

Pečená řepa s kozím sýrem

Kombinace sladké řepy, ořechů, voňavého tymiánu a aromatického kozího sýra vás naprosto dostane. Zaměstná všechny vaše smysly a stane se vaším favoritem.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • červená řepa – 6 bulev
  • máslo – 2 lžíce
  • lístky tymiánu – 2 lžíce
  • čerstvý kozí sýr – 60 g
  • vlašské ořechy – hrst
  • sůl a pepř

Jak na to?

  1. Upečeme celé bulvy červené řepy, tak jak je popsáno v základním receptu pečení řepy v troubě. 
  2. Mezitím si můžeme připravit další ingredience. Tymián nasekáme najemno a ořechy nahrubo.
  3. Pečenou řepu oloupeme a nakrájíme na větší kostky. 
  4. Na pánvi rozehřejeme máslo a kostky červené řepy zprudka osmažíme. 
  5. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a promícháme.
  6. Řepu nandáme natalíř. Ozdobíme rozdrobeným kozím sýrem, ořechy a můžeme jíst. Dobrou chuť!

Pečená řepa v alobalu

Vyzkoušejte nevšední voňavou směs pečené červené řepy s bylinkami, medem a balsamicem. Je výborná jako příloha k masu, ale rozhodně vás potěší i samotná. 

Na 4 porce budete potřebovat:

  • červená řepa – 1 kg
  • česnek – 5 velkých stroužků
  • olivový olej – 2 lžíce
  • ocet Balsamico – 2 lžíce
  • med – 1 lžíce
  • bylinky – 5 snítek
  • sůl a pepř

TIP: Přidejte takové bylinky, které máte rádi. Výborný je například tymián či rozmarýn.

Jak na to?

  1. Rozpálíme troubu na 200°.
  2. Červenou řepu očistíme a nakrájíme na větší kusy (například na osminy).
  3. Oloupeme česnek a vcelku ho přidáme k řepě. 
  4. K řepě s česnekem přidáme i zbytek ingrediencí – olej, balsamico, med a celé snítky bylinek. Osolíme, opepříme a pořádně promícháme
  5. Připravíme si větší kousek alobalu a směs na něj přesypeme. Vytvoříme pevný balíček, aby z něj neunikala pára.
  6. Balíček dáme raději na plech a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu a půl. 
  7. Vyndáme z trouby a servírujeme podle potřeby jako přílohu či samostatně.

Carpaccio z červené řepy

Carpaccio je pokrm pocházející z Benátek, který se původně připravoval pouze z hovězího masa. Dnes však existuje spousta různých variant. Na přípravu se využívají všelijaké druhy masa, ale i ovoce či zelenina. Tento pokrm je charakteristický tím, že se základní surovina nakrájí na velmi tenké plátky a kombinuje se s různými dalšími surovinami a omáčkami. Jak připravit výtečné carpaccio z červené řepy?

Na 4 porce budete potřebovat

  • menší červená řepa – 3 kusy
  • olivový olej – 10 ml
  • třtinový cukr – 2 lžíce
  • citronová šťáva – 1 lžíce
  • sójová omáčka – 1 lžíce
  • šťáva z 1 pomeranče
  • tymián sušený – ½ lžičky
  • sůl a pepř
  • nadrobený balkánský sýr – 200 g
  • nasucho opražené mandlové lupínky – 100 g

Jak na to?

  1. Upečeme celé bulvy červené řepy, tak jak je popsáno v základním receptu pečení řepy v troubě. 
  2. Mezitím si připravíme marinádu. Smícháme olej, cukr, citronovou a pomerančovou šťávu a sojovou omáčku. Vyšleháme hladkou marinádu, do které poté přidáme tymián a podle chuti osolíme, opepříme. 
  3. Pečenou řepu oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. 
  4. Marinádu nalijte do pevného igelitového sáčku. Do sáčku přidáme nakrájenou řepu, vytlačíme vzduch a dobře uzavřeme. Necháme marinovat alespoň 12 hodin, ale nemusíte se bát marinovat déle. Řepa vydrží v lednici až 2 dny a čím déle ji tam necháte, tím lepší bude.
  5. Je čas servírovat! Marinované plátky naaranžujeme na talíř a posypeme sýrem a mandlemi.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.