Jste milovníci červené řepy? Pokud ano, zbystřete. Receptů s červenou řepou existuje velké množství a my si dnes posvítíme na to, jak můžeme řepu péct.
Něco málo o červené řepě
Červená řepa je dvouletá rostlina a řadíme ji mezi kořenovou zeleninu. Pyšní se vysokou výživovou hodnotou a skvělým nutričním profilem. Obsahuje malé množství kalorií, ale velké množství prospěšných látek. Najdeme v ní vysoké množství vlákniny či vitaminy B, C nebo E. Dále také kyselinu listovou, betakaroten, železo, hořčík a mnoho dalších látek. Zkrátka jde o potravinu, která by se měla objevit téměř v každém zdravém jídelníčku.
Pečená řepa v troubě
Mezi základní způsob úpravy patří pečení červené řepy v troubě. Jde o jeden z nejjednodušších způsobů zpracování. Řepa se v tomto případě nijak nekoření a tím pádem ji můžeme dále využít ve všelijakých receptech. Vysoká teplota řepu krásně rozvoní a ještě podtrhne její sladkou a zemitou vůni.
Jak na to?
- Troubu na pečení rozehřejeme na vysokou teplotu. Ideální je jakákoliv teplota mezi 200° až 220°.
- Vezmeme červenou řepu a opláchneme ji. Budeme ji péct v celku, tudíž není potřeba ji krájet. Je dobré nechat kousek kořínku a trochu listů. Zkrátka naším cílem je bulvu nijak nenarušit. Díky tomu řepa zůstane krásně šťavnatá a zbytečně nepřijdeme o její šťávu.
- Červenou řepu dáme do pekáčku, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby.
- V troubě ji necháme asi hodinu až hodinu a půl. Hotová řepa vám provoní celý byt a bude krásně měkká.
- Upečenou řepu oloupeme a máme hotovo!
Teď přichází čas na kouzlení. Takto upečenou řepu můžeme použít do pomazánek, salátů, polévek, jako přílohu nebo ji můžeme přidat do těsta sladkého dezertu.
Pečená řepa s kozím sýrem
Kombinace sladké řepy, ořechů, voňavého tymiánu a aromatického kozího sýra vás naprosto dostane. Zaměstná všechny vaše smysly a stane se vaším favoritem.
Na 4 porce budete potřebovat:
- červená řepa – 6 bulev
- máslo – 2 lžíce
- lístky tymiánu – 2 lžíce
- čerstvý kozí sýr – 60 g
- vlašské ořechy – hrst
- sůl a pepř
Jak na to?
- Upečeme celé bulvy červené řepy, tak jak je popsáno v základním receptu pečení řepy v troubě.
- Mezitím si můžeme připravit další ingredience. Tymián nasekáme najemno a ořechy nahrubo.
- Pečenou řepu oloupeme a nakrájíme na větší kostky.
- Na pánvi rozehřejeme máslo a kostky červené řepy zprudka osmažíme.
- Osolíme, opepříme, přidáme tymián a promícháme.
- Řepu nandáme natalíř. Ozdobíme rozdrobeným kozím sýrem, ořechy a můžeme jíst. Dobrou chuť!
Pečená řepa v alobalu
Vyzkoušejte nevšední voňavou směs pečené červené řepy s bylinkami, medem a balsamicem. Je výborná jako příloha k masu, ale rozhodně vás potěší i samotná.
Na 4 porce budete potřebovat:
- červená řepa – 1 kg
- česnek – 5 velkých stroužků
- olivový olej – 2 lžíce
- ocet Balsamico – 2 lžíce
- med – 1 lžíce
- bylinky – 5 snítek
- sůl a pepř
TIP: Přidejte takové bylinky, které máte rádi. Výborný je například tymián či rozmarýn.
Jak na to?
- Rozpálíme troubu na 200°.
- Červenou řepu očistíme a nakrájíme na větší kusy (například na osminy).
- Oloupeme česnek a vcelku ho přidáme k řepě.
- K řepě s česnekem přidáme i zbytek ingrediencí – olej, balsamico, med a celé snítky bylinek. Osolíme, opepříme a pořádně promícháme
- Připravíme si větší kousek alobalu a směs na něj přesypeme. Vytvoříme pevný balíček, aby z něj neunikala pára.
- Balíček dáme raději na plech a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu a půl.
- Vyndáme z trouby a servírujeme podle potřeby jako přílohu či samostatně.
Carpaccio z červené řepy
Carpaccio je pokrm pocházející z Benátek, který se původně připravoval pouze z hovězího masa. Dnes však existuje spousta různých variant. Na přípravu se využívají všelijaké druhy masa, ale i ovoce či zelenina. Tento pokrm je charakteristický tím, že se základní surovina nakrájí na velmi tenké plátky a kombinuje se s různými dalšími surovinami a omáčkami. Jak připravit výtečné carpaccio z červené řepy?
Na 4 porce budete potřebovat
- menší červená řepa – 3 kusy
- olivový olej – 10 ml
- třtinový cukr – 2 lžíce
- citronová šťáva – 1 lžíce
- sójová omáčka – 1 lžíce
- šťáva z 1 pomeranče
- tymián sušený – ½ lžičky
- sůl a pepř
- nadrobený balkánský sýr – 200 g
- nasucho opražené mandlové lupínky – 100 g
Jak na to?
- Upečeme celé bulvy červené řepy, tak jak je popsáno v základním receptu pečení řepy v troubě.
- Mezitím si připravíme marinádu. Smícháme olej, cukr, citronovou a pomerančovou šťávu a sojovou omáčku. Vyšleháme hladkou marinádu, do které poté přidáme tymián a podle chuti osolíme, opepříme.
- Pečenou řepu oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky.
- Marinádu nalijte do pevného igelitového sáčku. Do sáčku přidáme nakrájenou řepu, vytlačíme vzduch a dobře uzavřeme. Necháme marinovat alespoň 12 hodin, ale nemusíte se bát marinovat déle. Řepa vydrží v lednici až 2 dny a čím déle ji tam necháte, tím lepší bude.
- Je čas servírovat! Marinované plátky naaranžujeme na talíř a posypeme sýrem a mandlemi.