Jak vyzrát na pálení žáhy?

Pálení žáhy, odborně také pyróza, potkala alespoň jednou za život snad každého dospělého člověka. Tento problém přichází po mastném, tučném a těžkém jídle. Dostavuje se pálení jícnu a hrtanu, a také palčivá bolest za hrudní kostí. Pálení žáhy může být doprovázeno také nadměrným říháním, nevolností a nepříjemnou pachutí v ústech připomínající žaludeční šťávy.

Pyrózu způsobuje řada potravin, naproti tomu existuje také mnoho jiných, které podrážděnému žaludku uleví. Správnou životosprávou se tak dá tomuto problému úspěšně předcházet, nicméně jsou období, kdy se pálení žáhy nevyhneme. Týká se to zejména těhotných žen a lidí, kteří špatně snášejí stres, a jsou takovéto situaci vystaveni.

Co je to vlastně pálení žáhy a jak se projevuje?

Pyrózu způsobuje návrat žaludečních kyselin nebo natrávené potravy zpět do jícnu. Normálně je žaludek při trávení jídla uzavřen žaludečním svěračem, který tomuto zpětnému toku brání. U lidí, kteří s pálením žáhy bojují, je tento svěrač povolen. Při překyselení žaludku či požití těžko stravitelného jídla, na které je potřeba více žaludečních šťáv, pak uvolněným svěračem proudí obsah žaludku zpět. To se následně projevuje pálením žáhy – nepříjemným pálením jícnu a bolestí za hrudní kostí, která může být, jak už bylo zmíněno v úvodu, doprovázena také častým říháním a pocitem na zvracení.

Příčiny pálení žáhy

Tou hlavní příčinou je tedy uvolněný žaludeční svěrač. Tento stav může způsobit požití některých jídel, jako jsou mastné a tučné pokrmy, mléčné výrobky, perlivé nápoje či tučná masa. Další příčinou je také nadměrná produkce žaludečních šťáv. K té dochází zejména po pití kávy, alkoholu nebo po snězení pikantního pokrmu.

Mezi konkrétní potraviny a nápoje, které jsou častým spouštěčem, patří například bílé pečivo a knedlíky, pikantní koření (například chilli), kynuté pečivo a moučníky, víno a některý tvrdý alkohol, luštěniny, zelí nebo čerstvá cibule.

Riziko pálení žáhy se prudce zvyšuje u obézních lidí, jejichž žaludek je utlačován okolním tukem. Pyrózu může způsobovat i dlouhodobé užívání některých druhů léků, vypjaté stresové situace, nebo takové banality jako je příliš upnuté oblečení nebo utažený pásek.

Tipy a triky pro rychlou pomoc od pálení žáhy

Je několik možností, jak se pocitu pálení v jícnu zbavit. Ať už jsou to babské rady, zaručené triky pomocí jiných potravin, nebo léky přímo určené k řešení tohoto problému. Pokud se rozhodnete, že si od pyrózy dopomůžete některým z následujících tipů, může se stát, že úleva bude trvat pouze chvíli. Při dlouhodobém pálení žáhy je dobré vyhledat lékaře, který určí další léčbu.

1. Citron

I když se to může zdát jako paradox, citronová šťáva působí v těle jako skvělá zásada, která neutralizuje nejen překyselení žaludku, ale i celého těla. Pití citronové šťávy s sebou přináší mnoho výhod, včetně řešení pyrózy.

2. Jedlá soda

Rozmíchejte lžičku jedlé sody v troše vody a tento roztok vypijte. Soda neutralizuje kyseliny v žaludku.

3. Mléko

Na doušek polotučného mléka se spoléhá snad každý, kdo měl někdy s pálením žáhy problém. Nicméně mléko vám uleví pouze na pár minut, a poté mohou být nepříjemné pocity ještě silnější.

4. Zázvorový čaj

Připravte si odvar z nejlépe čerstvého zázvoru, který zalijte horkou vodou a nechte vylouhovat. Následně jej po troškách ještě teplý popíjejte a úleva se do pár minut dostaví.

5. Jablečný ocet

Další „kyselá“ potravina, která zaručeně pomůže od pálení žáhy již do pár minut, je jablečný ocet. Stačí rozmíchat dvě lžičky ve vlažné vodě a nápoj vypít.

Správná prevence proti pálení žáhy

Abyste pyróze předešli a nemuseli řešit již vzniklý problém, je dobré dodržovat několik pravidel. Tím prvním a nejdůležitějším je zdravý životní styl. Vyhněte se tedy cigaretám, alkoholu, a hlavně nezdravému jídlu. Jezte pomalu, po menších porcích několikrát denně a pokrmy zapíjejte čistou vodou. Rozhodně není dobré se přejídat, plný žaludek nahrává uvolnění žaludečního svěrače. Pokrmy často dochucujte kmínem nebo rozmarýnem, ty mají na žaludek pozitivní účinky.

Bílé pečivo je vhodné nahradit celozrnným a svačinku doplnit také čerstvou nebo tepelně zpracovanou zeleninou.

Důležitý je i správný sed – u jídla seďte vzpřímeně a po jídle si nelehejte ani necvičte alespoň hodinu. Pokud jste však zvyklí si po obědě zdřímnout nebo odpočinout, lehněte si na levý bok, aby měl žaludek i okolní orgány dostatek prostoru a trávení probíhalo bez problémů.

Důsledky častého pálení žáhy

Pokud jste se s tím, že vás často pálí žáha smířili, a nehodláte s tím nic dělat, tak zpozorněte. Opakovaný návrat žaludečních kyselin do jícnu totiž může způsobit jeho vážné podráždění a s tím spojené bolesti.

Dalším problémem, který může nastat je takzvaný Barretův jícen. Jedná se o závažný zánět, který na sliznici jícnu způsobí nenávratné škody, a pacient musí být dlouhodobě sledován lékaři. V takto poškozeném povrchu jícnu se totiž může velice snadno rozvinout nádor. I když je pyróza poměrně častá, rozhodně to není normální stav, proto jej nepodceňujte a při častém opakování je dobré pálení žáhy řešit, a to nejlépe s lékařem.

Pyróza a těhotenství

Asi každá těhotná žena má v období tohoto požehnaného stavu s žáhou problémy. Objevuje se i u žen, které nikdy tyto problémy neměly. Je to způsobeno hormonálními změnami během těhotenství a v pozdější fázi také tím, jak plod tlačí matce na orgány včetně žaludku.

V těhotenství se také zažívání stává citlivějším – je to součástí obranného mechanismu, který má chránit dítě před pozřením nevhodné potravy. Je tedy na místě, aby nastávající maminky svůj jídelníček patřičně upravily.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram