Nejoblíbenější LEGO pro děti

Chcete pořídit vašim potomkům LEGO stavebnici? Ať už se jedná o jejich první nebo několikátou stavebnici, ze všeho nejvíc samozřejmě chceme, aby děti měly z hračky radost, a aby dárek potěšil, pobavil a rychle neomrzel. Prozkoumejte blíže, jaké jsou oblíbené možnosti celosvětově známé značky.

Obsah článku

Oblíbené tematické kategorie 

Existuje nespočet setů LEGO určených právě pro nejmenší, ale i pro ty větší. Stavebnice díky své neuvěřitelné variabilitě a nekonečným možnostem pomáhá rozvíjet skrytý potenciál. Samotná stavba a LEGO kostky podporují dětskou zručnost, představivost, rozvíjí fantazii při nalézání nových tvarů, zároveň má stavebnice pozitivní vliv na logické a prostorové myšlení, jemnou motoriku, koncentraci pozornosti a smysl pro detail.

LEGO DUPLO

Kategorie Duplo je vstupní branou pro ty nejmenší stavitele a stavitelky. LEGO pro děti od útlého věku, od 1,5 roku do 5 let, nabízí nespočet možností, od farem až po dopravní prostředky. Dílky stavebnice jsou dvojnásobně větší (proto název DUPLO), zaoblené, jednodušší na sestavování a méně náchylné na spolknutí. Vzhledem k věkovému určení je kladen největší důraz na bezpečnost, proto stavebnice tohoto typu neobsahují malé dílky. LEGO figurky postaviček, zvířátek a kostky nejrůznějších barev učí děti hrát si a rozvíjí jejich fantazii a zručnost.

LEGO Friends 

Stavebnice kategorie Friends jsou ideální volbou pro děti ve školním, ale i předškolním věku od 4 let. Děti se nechávají inspirovat skutečným světem a své příběhy hrají ve městečku Heartlake s partou kamarádek s osobitými charaktery a jejich zvířecími parťáky. Prodejny, domečky, zvířata, dopravní prostředky, ale svou roli hrají i sporty, móda, zaměstnání i umění. Jako dělané pro rozvoj fantazie a tvořivosti. Skupinu kamarádek tvoří pět hlavních postaviček. Stephanie, která ráda vaří a zajímá se o módu, Mia je dobrodružný typ, Emma pomáhá zvířatům, Olivia je cukrářka a Andrea o zvířata pečuje. Děti si tak najdou vždy svůj oblíbený charakter.

LEGO Technic

Stavebnice ze světa techniky jsou ideální pro děti každého věku od 7 let, ale i pro dospělé. S LEGO Technic se snadno ponoříte do světa aut, letadel, stavebních strojů s propracovanými detaily a funkčními mechanismy. Od běžných stavebnic se tato kategorie odlišuje složením dílků, a to menším počtem klasických kostiček. Převážně se staví z unikátních dílků, jako například z ozubených kol, čepů či z různých typů hřídelí. K vytvořeným strojům lze přikoupit motorovou sadu a následně tak vznikne funkční model s pohonem na baterie. Díky reálným předlohám se snadno vžije do kůže konstruktérů nejznámějších světových značek aut a strojů.

LEGO Ninjago

Stavebnice jako dělané pro fanoušky populárního televizního pořadu a filmu LEGO Ninjago. Stavebnice je určena dětem od 4 let. Pomocí robotů, letounů, tanků, budov, ponorek, lodí a dokonce i draků se děti dokáží vžít plně do příběhu. Nejlépe si vyhrají ti ve věku od 5 let. Hlavními postavami jsou nindžové Zane, Joy, Kai, Nya, LLoyd a Cole, kteří bojují s nepřátelskými silami. Dále nesmí chybět ani Wu, učitel nindžů, Samukai, vládce podsvětí, nebo Gardamon, nepřítel a zlý bratr učitele Wu.

LEGO Minecraft

Stavebnice přináší prvky z populární počítačové hry Minecraft. Fanoušci starší 6 let, ale i dospělí mohou stavět unikátní objekty, chovat zvířata, pěstovat plodiny, ale i bojovat proti kostlivcům a zombíkům. Putovat mohou jimi vytvořenou unikátní krajinou. Děti tak zjistí, že hrát si jde i bez počítače. 

LEGO City

Kategorie LEGO City určena dětem od 4 let. Přináší téměř nekonečné herní možnosti. Realistická vozidla, budovy i postavy děti využijí pro své kreativní příběhy a scénáře pro hraní a aplikování běžných situací skutečného života. Mohou pochytat padouchy, uhasit požár, zorganizovat záchranáře, zkrátka stát se na chvíli hrdiny všedních dní. Kromě záslužných činností ale své příběhy lze hrát i v městské pizzerii či u stánku s párky.

Pokud chcete smysluplně využít společný čas i bez LEGO stavebnic, tak abyste se nejen bavili, ale i rozvíjeli kreativitu a komunikační dovednosti vašich potomků, zkuste si s nimi hrát bez obrazovky. Inspirujte se tipy na kreativní tvoření s dětmi každého věku.

Často kladené otázky

Jak vznikl název LEGO?

Původ názvu je od samého zakladatele Ole Kirk Kristiansena z roku 1934. Inspirací byl dánský výraz  „Leg godt”, který znamená „dobře si hrát”. Dánská slova spojil do názvu LEGO, aniž by údajně tušil, že jeden z významů tohoto slova je „dávám dohromady” v latině.

Jak poznat pravý LEGO originál?

Pokud jsou LEGO kostky originál je na nich výstupek s logem LEGO. Na neoriginálních kostkách logo nenajdete, navíc v popisu se dočtete, že „kostky jsou zaměnitelné s LEGO”.

Jak LEGO nejlépe skladovat?

Obecně je doporučováno skladovat LEGO dál od zdroje tepla. Také by dílky během skladování neměly být secvaknuté k sobě, může to způsobit jejich praskání. Po hraní se doporučujeme kostky čistit a ušetří čas i trpělivost, pokud se kostky pravidelně třídí.

V jakém věku dítěte koupit první LEGO?

Oficiálně je udáváno, že LEGO DUPLO pro ty nejmenší je vhodné pro děti od 1,5 roku, samozřejmě hraní v tomto věku vždy pod dohledem.

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.