Jak se vypořádat s nedostatkem lidského kontaktu při práci na homeoffice?

Nedostatek sociálního kontaktu je jedním z největších úskalí práce na homeoffice. Podle průzkumu společnosti Welcome to the Jungle až 62% zaměstnanců při homeofficu trápí odloučení od kolektivu. Zároveň až 90% zaměstnanců po přechodu na homeoffice uvedlo, že přes veškerou snahu ztratili přehled o práci ostatních ve firmě. Jak tento problém zvládnout?

Videohovory

Videohovor sice plnohodnotně nenahradí reálný kontakt, ale pomůže vám alespoň zůstat v kontaktu se spolupracovníky. Naplánujte si pravidelné setkání online. Zjistíte tak, jak se daří vašim kolegům. Můžete s nimi také sdílet problémy, na které jste při práci narazili.

Ranní videohovor vás může naladit na práci. Tím se z něj stane forma rituálu při kterém nastavíte své myšlení jen na prácovní povinnosti. Nebo si naopak naplánujte videohovor na konec pracovního dne, čímž svou pracovní činnost uzavřete. Pomůže vám udělat pomyslnou čáru za prací a naopak se nastavit na odpočinek. Možná vám ale stačí méně pravidelné hovory – například jednou týdně. Zkuste najít optimální frekvenci tak, abyste se cítili spokojení. 

Řešení problémů

Pokud narazíte na komplexnější problém, zavolejte svému kolegovi. Kdybyste se nacházeli v kanceláři, nejspíše byste si pro radu došli. To ale při homeofficu nelze. Řešení problému písemnou formou (e-mail, jiný druh zpráv) zabere více času. Komunikace tímto způsobem může být zbytečně zdlouhavá a některé problémy se přeci jen těžce do zprávy popisují. Videohovor či telefonní hovor je rychlejší a navíc nás opět více přibližuje k reálnému sociálnímu kontaktu.

Aplikace

Aplikací, přes které se dá setkávat online, je velké množství. Některé z nich vám nyní představíme. K jejich využívání vždy potřebujete přístup k internetu.

1. Google Meet

Google Meet je jednoduchá webová aplikace přístupná pro všechny. Jde o výborné řešení, pokud při práci využíváte prohlížeč Google. Základní tarif je zdarma. V rámci něj se může setkat až 100 účastníků, přičemž hovor může trvat maximálně 1 hodinu. Je možné také sdílet obrazovku a prezentovat tak vše potřebné. V placených verzích získáváte přístup k dalším funkcím. Například možnost hlášení se, ankety či nahrávání schůzek. 

2. Microsoft Teams

Pokud při práci využíváte aplikace Microsoft Office (excel, word, powerpoint…), je pro vás Microsoft Teams ideální volbou. Je součástí balíčku Microsoft Office, ale lze si ho stáhnout také samostatně. V tomto případě můžete využít verzi zdarma, která má ale omezené funkce. V neplacené verzi například nejde nahrávat schůzky a délka trvání je omezena na 60 minut. V plné verzi, která je součástí balíčku Microsoft Office, se může sejít až 300 účastníků a maximální doba hovoru je  24 hodin.

V rámci aplikace se tvoří takzvané týmy, ale je možné komunikovat s jedním člověkem. Po utvoření týmu vzniká prostor, ve kterém lze sdílet dokumenty. Komunikovat písemně. Plánovat schůzky. Scházet se. Pokud potřebujete schůzku nahrát, záznam se uloží v tomto prostoru a může si ho kdokoliv pustit. Při videohovoru můžete sdílet prezentaci nebo celou obrazovku. Velkou výhodou jsou sdílené dokumenty a možnost třídění souborů. Soubory lze jednoduše uspořádat do dílčích složek a vy tak víte, kde sdílený dokument hledat.

3. Skype

Jde o jednoduchou aplikaci, která je zcela zdarma. Stačí se registrovat a můžete se kdykoliv s kýmkoliv spojit. Je možné komunikovat s jednotlivcem i skupinou. Při videohovoru lze sdílet obrazovku i schůzku nahrávat. Schůzky se může zúčastnit 50 osob. Komunikovat můžete i skrze zprávy. V chatu lze sdílet dokumenty i fotografie. Díky tomu máte vše důležité na jednom místě!

4. Messenger, WhatsApp, FaceTime…

Možnost videohovoru nabízí také aplikace, které již nejspíše v telefonu máte stažené. Pokud se potřebujete s někým rychle spojit, je to ideální volba. Tyto aplikace nejsou příliš efektivní pro týmovou spolupráci. Chybí zde možnost sdílení obrazovky a volání s více účastníky nemusí být tak komfortní. Pro rychlé řešení nějakého problému ale jistě postačí.

Poznámka na závěr

Nezapomínejte, že videohovory plnohodnotně nenahradí sociální kontakt. Ve svém volném čase si plánujte také setkávání s přáteli, rodinou nebo kolegy. Základní lidskou potřebou je být ve společnosti druhých lidí. Jak moc společnost druhých lidí vyhledáváme je individuální. Nezapomínejte tuto potřebu naplňovat!

TIP: Jak sedět u počítače – ergonomie sezení

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.