Mýty a fakta o lepku

Nejen v obsahu internetových magazínů se často setkáváme s nereálnými tvrzeními ohledně lepku. Ten se jakožto látka přirozeně se vyskytující v potravinách stal velmi diskutovaným tématem a mnoho osob nejen z laické veřejnosti jej nespravedlivě očerňuje a automaticky vyřazuje ze svého jídelníčku.

TIP: Lepek ve výživě – základní informace o lepku

Nejen že celebrity se na sociálních sítích chlubí svým “gluten-free” jídelníčkem, ale i výrobci potravin museli přistoupit na aktuální trendy a dění ve světě výživy. Často se tak setkáte s výrazným označením “gluten free” i na výrobcích, které standardně lepek vůbec neobsahují. Je ale lepek opravdu tak škodlivý?

Lepek a tzv. Moučné břicho

Tímto označením často poukazují příznivci bezlepkové stravy na nadměrné ukládání zásoby tukových buněk v oblasti břicha jakožto důsledek konzumace lepku. S oblibou pak budou tvrdit, že vyřazením lepku ze stravy se tohoto “moučného břicha” zbavíte snadno jako mávnutím proutku.

Byť oblast břicha bývá při hubnutí většinou poslední částí těla, která se vám zdárně podaří vyrýsovat, jistě to není důsledek konzumace lepku. Bílkoviny obsažené v lepku jsou organismem využity stejně jako bílkoviny obsažené v jiných zdrojích jako je maso, vejce či mléčné výrobky. Neexistuje žádný vědecký důkaz či racionální vysvětlení proč by se lepek měl ukládat primárně v partiích břicha.

Bez lepku budu žít zdravěji

Mnoho lidí si myslí, že vyřazením lepku z jídelníčku a nákupem pouze gluten free potravin bude jejich jídelníček automaticky zdravější. Pokud ale nahradíte například kvalitní celozrnné pečivo bezlepkovou variantou (většinou kukuřičnou) ochudíte organismus o prospěšné látky jako jsou vitamíny, minerály, vláknina či kvalitní energie pro správné fungování metabolismu.

Takto smýšlející osoby se pak většinou vrhají do bezhlavé konzumace těchto potravin aniž by jakýmkoli způsobem řešili svůj celkový energetický příjem a skladbu jídelníčku. Bezlepková přitom může být i čokoláda jejíž nadměrná konzumace vašemu zdravému životnímu stylu a vysněné postavě jistě nepomůže.

TIP: Jak zhubnout správně? Nedělejte hloupé chyby

Lepek mi zalepí střeva

Další mýtus, který vznikl zřejmě v důsledku nesprávného překladu a odvození označnačení lepku. Ano slovo lepek je opravdu odvozeno od lepidla, stejně tak anglický název gluten od slova glue. Nicméně se zalepením střev to opravdu nemá nic společného.

Lepek a jeho “lepící funkce” je významná zejména pro kvalitu mouky a z ní připravovaných výrobků. Kvalita a množství lepku v mouce se odráží na kvalitě vytvořeného těsta. Lepek mu dodává dostatečnou elasticitu, napomáhá kynutí a udržení tvaru pro výslednou podobu pečiva.

Lepek obsahuje pouze pečivo

Řada celiaků by vás jistě velmi rychle vyvedla z omylu. Lepek se jako aditivum přidává v dnešní době i do potravin, kde se dříve vůbec nevyskytoval. Setkáte se s ním tak nejen v přirozené formě v pečivu z pšenice či žita, ovsa či ječmene ale i v dalších výrobcích kde byste jej vůbec nečekali.

Pečlivě čtěte složení a možná vás překvapí jeho obsah v uzeninách, zmrzlině, kečupu apod. 

TIP: Udělejte si domácí zmrzlinu, kde víte co v ní je!

Tělo neumí lepek strávit

Tohle je vlastně jen poloviční pravda. Část bílkovin obsažených v lepku je pro tělo opravdu nestravitelná, nicméně správně fungující imunitní systém zdravého člověka se jich dokáže efektivně zbavit. Zbylé bílkoviny pak využije stejně tak, jako ty obsažené v klasických zdrojích jako je maso či vejce apod.

Rozdíl je v tomto případě u osob trpících celiakií, kdy si tělo opravdu neumí s lepkem poradit, nicméně těch se v populaci nachází zhruba 0,5-1%.

Konzumace lepku není pro člověka přirozená

Na tomto tvrzení si zakládají zejména zastánci Paleo diet. Vždyť jeskyní lidé jedli pouze maso, bobuloviny, ořechy a semena které kde našli a jak jim bylo krásně. No v tomto případě je to opravdu tvrzení k velké diskuzi. 

Lepek není ve stravě žádnou novinkou, ba naopak. Přirozeně se vyskytuje ve stravě člověka už od dob, kdy se přešlo od lovu a sběru k zemědělství. Již několik tisíc let před naším letopočtem byly lidé schopni zpracovat obiloviny a využít je jakožto složku potravy, kterou uchovávali na horší časy.

Genetická modifikace pšenice může za zdravotní komplikace po konzumaci lepku

Tento mýtus je zřejmě důsledkem spíše celkové nadměrné konzumace nekvalitního bílého pečiva v posledních letech. Když se v rychlosti v myšlenkách vrátíte ke svému poslednímu nákupu, uvědomte si v jakém množství supermarkety nabízí obyčejné bílé pečivo jako jsou rohlíky či housky a jak velký výběr máte v případě že sháníte opravdu kvalitní celozrnnou variantu?

TIP: Je pečivo strašák a jak najít kvalitu?

Dříve se navíc pečivo vyrábělo pomocí kvásku, který lepek dokázal částečně štěpit. V dnešní době se však používají spíše různá aditiva, enzymy a kvasnice, aby se výrobní proces co nejvíce urychlil a zlevnil.

Za všechno ale nemůže jen pečivo. Nadměrná konzumace lepku a následná senzitivita na jeho konzumaci je způsobena i tím, že lepek se v dnešní době přidává i do potravin, kde byste jej běžně nehledali. Nevědomky jej tak konzumujete ve větším množství, než bylo zvykem.


Zdroje a studie

Od Martina Lavičková

Fitness trenérka a výživová poradkyně, finalistka bikiny fitness. Aktuálně máma na plný úvazek s vášní pro dobré jídlo a pohyb v jakékoli formě. // Instagram | Facebook