Mrkvová bábovka s tvarohem a ořechy

Nevíte, co si dát k svačině či odpolední kávě? Zkuste si připravit tuto zdravější variantu bábovky. Jde o krásně vláčnou alternativu plnou prospěšných živin.

Mrkev v hlavní roli

Tato velmi známá zelenina obsahuje mnoho minerálů, vitamínů a vlákniny. Známá je především pro vysoký obsah beta-karotenu, který lidské tělo přetváří na vitamin A. Jistě jste již slyšeli o blahodárném vlivu mrkve na náš zrak. Podporuje také naši imunitu a má pozitivní vliv na zdraví mozku. Pomáhá regulovat krevní tlak a průtok krve v cévách, čímž může pomoci s prevencí před kardiovaskulárním onemocněním. 

Další prospěšné ingredience, které v klasické bábovce nenajdete

Přidáním tvarohu se bábovka stane o něco sytější, a tudíž se nebudete chvíli po snězení trápit hlady. Navíc dezert doplní o bílkoviny a vápník.

Kefír řadíme mezi zakysané mléčné výrobky, které mají blahodárné účinky díky bakteriím mléčného kvašení. Tyto bakterie pomáhají s trávením a pozitivně působí v také na imunitní systém. Mimoto je kefír, stejně jako tvaroh, skvělým zdrojem bílkovin a vápníku.

Celozrnná mouka má oproti mouce klasické vyšší obsah důležité potravní vlákniny, některých vitamínů, enzymů i minerálních látek.

Ořechy bábovku obohatí o nenasycené mastné kyseliny či vitamín E.

Co budete potřebovat?

Těsto

  • mrkev 400 g
  • celozrnná špaldová mouka 350 g
  • cukr 100 g
  • mleté mandle nebo jiné ořechy 100 g
  • vejce 4 kusy
  • kefír 200 ml
  • řepkový olej 70 ml
  • kypřící prášek 12 g
  • skořice
  • badyán
  • sušený zázvor

Tip: Kromě mandlí jsou v mrkvové bábovce výborné také vlašské ořechy.

Tvarohová náplň

  • odtučněný tvaroh 500 g
  • žloutky 2 kusy
  • vanilkový pudink (prášek) 35 g
  • cukr 50 g

Tip na vylepšení: Pokud máte rádi, když je dezert navoněný rumem, můžete přidat lžíci rumu do náplně. 

Jak na to?

  1. Vezmeme si oblíbenou formu na bábovku, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud se vám trouba nahřívá déle, zapneme ji na 180°.

Těsto:

  1. Mrkev očistíme, oloupeme a najemno nastrouháme.
  2. V míse smícháme všechny sypké ingredience – špaldovou mouku, cukr, ořechy, kypřící prášek a trochu koření. 
  3. V další míse smícháme čtyři žloutky, kefír a olej, čímž vznikne tekutá směs.
  4. Sypkou a tekutou směs pořádně smícháme a přidáme nastrouhanou mrkev. Základ na těsto máme připravený.
  5. Ze čtyř bílků vyšleháme pevný sníh, který poté opatrně vmícháme do připraveného základu těsta. 

Náplň:

  1. Nyní přichází řada na tvarohovou náplň. Tvaroh pořádně vyšleháme se zbývajícími ingrediencemi – žloutkem, vanilkovým pudinkem a cukrem.

Vrstvení a pečení:

  1. Do již připravené formy na bábovku vlijeme polovinu těsta.
  2. Na těsto rovnoměrně navrstvíme tvarohovou náplň a poté zalijeme druhou polovinou těsta.
  3. Vložíme do předem předehřáté trouby na 180° a pečeme asi 60-70 minut. Hotovou bábovkou poznáte podle toho, že při propíchnutí na špejli nezůstane nalepené těsto.
  4. Po vyndání z trouby necháme bábovku vychladnout. Po vychladnutí ji vyklopíme z formy.

Voila bábovka je hotová! Nechte si chutnat.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.