Materiály a zdraví: noste to, v čem je příjemně vám i tělu

Šaty dělají člověka – staré známé pořekadlo, které je i po letech aktuální. Než však namarkujete tričko nebo pánské boxerky u pokladny, informujte se o materiálu. Ne za všechny vás vaše zdraví a tělo pochválí.Stejně jako v jiných odvětvích, i ve světě módy máte mnoho možností, z nichž si stačí jenom vybrat. Pánské boxerky, šaty nebo džíny si můžete zvolit podle střihu nebo ceny, ale také podle materiálu, což je kritérium, které bývá velice podceňované. Kvůli neinformovanosti si však domů přinášíme kousky, které koušou, svědí, které dráždí pokožku nebo se příliš žmolkují. V případě spodního prádla nevhodně zvolené materiály mohou způsobit i závažné ekzémy nebo nepříjemné záněty intimních partií. Nabízí se proto otázka, po jaké alternativě ideálně sáhnout?

Bavlna jako trefa do černého

Patříte mezi ekologicky smýšlející lidi? Proto místo umělých materiálů upřednostňujete přírodní alternativy? Pak vaše pozornost bude směřovat na bavlnu a bavlněné výrobky. Mluvíme o velice příjemném, přírodním vlákně, jež je velmi silné a výjimečně savé. Mnohdy se kombinuje se syntetickými materiály, které přináší oblečení trochu více pružnosti. 

TIP: Udržitelná móda

Mezi přední výhody bavlny patří nejen zmiňovaná příjemnost, ale také prodyšnost a to, že pokožku nijak nedráždí, jelikož je hypoalergenní (právě díky tomuto výčtu jde hlavně bavlněné spodní prádlo doslova na dračku). Pozor si však dejte na časté praní, čímž ztrácí barvu.

Antibakteriální a antimikrobiální konopí

V posledních měsících se pozornost upíná především na konopí a konopné produkty jako takové. Slovo ,,marihuana” už není tabu, naopak se skloňuje ve stále více diskuzích nejen živých, ale i na internetu. Kromě toho, že lze látky pocházející z této rostliny konzumovat, lze nosit i oblečení z ní vyrobené. 

Konopí jako přírodní materiál je velmi vyzdvihován, a to především pro své jedinečné vlastnosti. Je třikrát pevnější než bavlna, navíc je antibakteriální a antimikrobiální čili vás za tuto volbu zdraví i tělo pochválí. Za zmínku stojí i fakt, že je odolné proti nebezpečnému UV záření a že měkkost látky zůstává neměnná ani při častém praní. Jen si dejte pozor na teplotu vody – oblečení z konopí se pere zásadně ve studené vodě.

Len jako volba alergiků

Mezi hypoalergenními materiály bychom našli i len, který se stejně jako konopí pyšní i antibakteriálními účinky. Oblečení ze lnu bývá termoregulační, a zatímco v zimě udržuje teplo, v létě zase příjemně chladí. 

Je ale velkou škodou, že se len snadno mačká. A oproti zmiňované bavlně je materiál tenčí.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.