Matcha čaj příprava a k čemu vám pomůže?

O čaji Matcha jste už možná slyšeli – jedná se o nápoj typický pro japonskou kulturu, kde se připravuje již po celá staletí. U nás však ještě není tak rozšíření a doufám si tvrdit, že většina z nás jej ještě nikdy neochutnala. Důvodem může být například i to, že nevíte, jak si takový Matcha Tea správně připravit. Pojďme tedy nahlédnout do světa tohoto japonského blahodárného nápoje a zjistit, jaký je správný postup přípravy nebo s čím by nám mohl čaj pomoci.

Co je to Matcha čaj?

Matcha Tea, česky jako čaj Matcha, je zelený prášek připravený z pečlivě vybraných mladých lístků rostliny s názvem Camellia sinensis. Listy této byliny se začali sbírat již před více než 800 lety, kdy nápoj z nich připravený popíjeli zejména buddhističtí mnichové, mistři a japonští samurajové. Prášek z namletých lístků je opravdu sytě zelený a má příjemné aroma. Kromě toho je také velice silný, dalo by se říct, že šálek Matcha Tea obsahuje stejné množství látek, jako 10 šálků běžného louhovaného zeleného čaje.

Výhodou pití Matcha je také fakt, že nepijeme pouze odvar z listu, ale zkonzumujeme vlastně celý list. Pravý Matcha je zpracován pouze z rostlin té nejvyšší kvality a velice šetrně, obsahuje tak až 100krát více antioxidantů než klasický zelený čaj. Mezi celou řadu dalších zdraví prospěšných látek, živin a vitamínů patří například aminokyseliny, L-theanin, beta-karoteny, flavonoly, katechiny, vápník, chrom, zinek, mangan či vitamíny A, C, E a mnoho dalšího.

Účinky zeleného čaje Matcha

Tomuto nápoji je v závislosti na obsažených látkách i staletími prověřených zkušenostech Japonců připisována celá řada pozitivních účinků na lidské zdraví. Patří mezi ně například:

  • zlepšení nálady a psychické pohody
  • velký vliv na soustředění, paměť a správnou mozkovou funkci
  • podpora správného fungování kardiovaskulárního systému
  • zrychlení metabolismu
  • pomoc při likvidaci volných radikálů, detoxikace organismu
  • usnadňuje spalování tuků a braní jejich opětovnému ukládání
  • zvýšení hladiny energie stejně jako u kofeinu, ale bez nežádoucích vedlejších účinků (s pozvolným ústupem)

Co budeme potřebovat?

Zelený prášek je nutné řádně rozmíchat, což běžnou čajovou lžičkou nelze. K přípravě Matcha slouží speciální pomůcky, které lze zakoupit ve specializovaných prodejnách s čaji nebo například na internetu. Jedná se o metličku, bambusovou lžičku a misku. Použití těchto pomůcek má v Japonsku dlouholetou tradici a pokud si chcete čaj připravit jako kdysi samurajové nebo buddhističtí mistři, určitě si je pořiďte.

V moderním světě ale samozřejmě existuje plno vychytávek, které ulehčí práci, nebo ji dokonce udělají za vás.

Mnozí lidé dnes k přípravě Matcha používají klasický shaker, ve kterém se rozmíchávají například proteinové směsi. Tento způsob je rychlý a jednoduchý – stačí pouze nasypat asi 2 gramy čaje, přilít 300 ml teplé převařené vody a protřepat. Další možností je pořízení napěňovače mléka, který nemusí sloužit pouze k přípravě cappuccina, ale přichystáte s ním i Matcha s bezkonkurenční pěnou.

Druhy přípravy Matcha čaje

Budeme-li se držet staletí prověřenou přípravou čaje Matcha, která je stále typická nejen pro asijské země, můžeme nápoj připravit dvěma základními způsoby. Zvolený „styl“ se následně odráží na chuti i konzistenci čaje, takže při přípravě záleží spíše na tom, jaký finální nápoj preferujete.

Koicha

Koicha je hustý, silný a dalo by se říct velmi hutný čaj. Připravuje se ze čtyř gramů prášku Matcha a pouhých 60 ml horké vody o maximální teplotě 80 °C. Čaj nejprve prosejeme, aby byl prášek hezky jemný. Poté do bambusové misky nalijeme asi polovinu objemu připravené horké vody, vsypeme prášek, a za pomoci speciální metličky směs hezky zpracujeme, aby v nápoji nezůstaly žádné hrudky. Když čaj dostatečně zhoustne, přilijeme i zbytek vody a znovu promícháváme bambusovou metličkou, dokud není konzistence jednolitá. Čaj přelijeme do šálku a ihned konzumujeme, aby se prášek neusadil na dně.

Usucha

Usucha je na rozdíl od prvního způsobu přípravy jemnější, slabší a více řídký s pěnou na povrchu. Pro přípravu jednoho šálku budeme v tomto případě potřebovat jen 2 gramy prášku a opět 60 ml horké vody. Způsob přípravy se nijak neliší od Koicha, je tu však několik tipů, díky kterým lze ovlivnit chuť i vzhled či množství pěny. Matcha čaj nikdy nemícháme ničím kovovým, tedy ani běžnou lžičkou, protože kov ovlivňuje chuť čaje. Chceme-li hodně pěny, opisujeme metličkou při promíchávání jakoby písmeno ‚M‘. Pro jemnější chuť i konzistenci zase opisujeme písmeno ‚O‘.

Co dalšího lze z Matcha prášku připravit?

Zelený prášek z čajových lístků se však neuplatní pouze v horkém nápoji. Existuje celá řada receptů a nápadů, kam jej lze přidat, což je pozitivní zpráva pro ty z vás, kteří se s chutí Matcha čaje příliš neztotožňují. A kam všude tedy můžeme Matchu přisypat?

Velice oblíbené je použití v různých dezertech. Ať už se jedná o japonské rýžové koláčky Mochi, nebo klasický český dort; prášek zákusky obohatí o své cenné látky, a navíc slouží jako skvělé přírodní barvivo. Matcha je oblíbený také v kávových nápojích, například v latté či cappuccinu. Přidává se i do zmrzliny, sušenek, mléčných nápojů, ovocných smoothie, dokonce i do dresinků a dipů.

Vyberte si ten nejlepší Matcha čaj

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram