Kreativní tvoření aneb jak si hrát s dítětem bez obrazovky

Hledáte inspiraci na to, jak si hrát s dětmi bez elektroniky? Poradíme, jak smysluplně využít společný čas, tak abyste se nejen bavili, ale i rozvíjeli kreativitu a komunikační schopnosti vašich nejmenších. Aktivity mají i pohybovou část.

Proč by měly děti pobývat před obrazovkou co nejméně?

Možná už jste někdy slyšeli nebo četli, že dětem přemíra televize a počítače škodí. WHO (Světová zdravotnická organizace) dokonce doporučuje, aby děti do dvou let na obrazovku vůbec nekoukaly. A to se týká jak televize, tak mobilních zařízení – smartphonů a tabletů.  

Nejde jen o nějaké předpotopní názory lidí, kteří by byli proti moderním vymoženostem. Je jasné, že se bez technologií neobejdeme a není nic špatného na tom, když na ně mají děti od určitého věku přístup a učí se s nimi. Ovšem nemělo by se to přehánět. Proč?

Důvodem je nejen to, že mají kvůli elektronice minimum pohybu a raději sedí, než aby se věnovali intenzivnějším aktivitám, což má nepříznivý vliv na jejich zdraví. Dalším silným argumentem je, že elektronická zařízení nedávají dětem takovou stimulaci jako běžné hraní s hračkami, vrstevníky a rodiči. Mezilidská interakce, která je pro rozvoj mozku klíčová, zcela chybí.

TIP: Kreativní hračky pro děti – výběr redakce

Aktivní poznávání je pro děti jednou z nejdůležitějších složek správného vývoje. Jak jim ho dopřát? Například kreativním tvořením – zkrátka hrami bez obrazovky a s obyčejnými hračkami. Ty podporují a rozvíjí zvídavost a kreativitu. Navíc je učí řešit problémy, osvojovat si řeč či trénovat fyzičku. Sestavili jsme pro vás tipy na hry a hračky, které jsou na první pohled jednoduché, ale blahodárné pro dětský rozvoj.

Nejlepší hry a hračky pro děti bez elektroniky

Hra na prodavače

Hra na „něco“, kterou si zahrajete společně s dítětem, je dobrá hned v několika ohledech. Rozvíjí jeho komunikační dovednosti. Vzdělává ho v sociální interakci a zároveň ratolest socializuje, tedy uvádí do společnosti a pomáhá mu osvojit si její pravidla. Navíc se při přípravě a hraní hýbe, a tedy přijde na řadu i fyzická aktivita. Jedna z nejsnadnějších her tohoto typu je hra na prodavače.

Uspořádejte si doma obchod. Dítě bude prodavač. Prodávat může buď své hračky nebo jiné předměty z domácnosti. Zboží si nakonec můžete i společně vyrobit, například vystříhat z papíru. Na rodiči je, aby chodil nakupovat, ptal se na různé věci, chtěl poradit, platil atd.

U starších dětí zapojte i nějaké ty počty při placení. Bankovky vyrobte z papíru, nebo vezměte z nějaké stolní hry. Hru na „něco“ přizpůsobte tomu, co máte rádi. Třeba si zahrajte na pošťáka a paní domácí, kuchaře a hosta atd.

TIP: Interaktivní hračky pro děti – výběr redakce

Zahrajte si divadýlko

Děti milují loutková divadla. Přeneste se společně do pohádkového světa. Ratolest se může zpočátku jen dívat, ale později se k vám určitě ráda připojí. Nakonec může představení uspořádat sama a vymyslet vlastní příběh. Při hře na divadlo se zapojuje dětská představivost, a i dochází k fyzické aktivitě. Aktivně do příběhu vstupujte, procvičí se tak v interakci.

Ideální je pořídit hotové divadýlko, případně si ho můžete vyrobit. Postavy rovněž vytvoříte sami, vystačíte si se špejlemi, lepenkou a papírem. Na podzim zase můžete vyrobit postavičky z kaštanu a uspořádat představení s podzimní tematikou.

TIP: Hračky pro děti od 4 let

Postavte skřítkům domeček

Nedostatek pohybu je spouštěčem dětské obezity. Navíc – pobyt na čerstvém vzduchu dětem i vám prospěje. Stavění domečků pro skřítky je oblíbená aktivita, kterou si určitě pamatujete z dětství. Rozvíjí kreativní myšlení a trénuje jemnou motoriku.

 Vyjděte si do nejbližšího lesa nebo parku. Nasbírejte větvičky, mech, trávu a další plody přírody. A dejte se do toho. Kdo postaví nejhezčí domeček a kolik skřítků se do něj asi vejde? Nezapomeňte na zahrádku, plot, venkovní posezení a další vymoženosti, bez kterých se kouzelné bytosti neobejdou.

Můžete jít ještě dál a postavit skřítkům bytelný domeček ze dřeva, který vydrží i nepřízeň počasí. Samozřejmě se skutečným miniaturním vybavením, které imituje to lidské. Takový domeček se dá postavit klidně i do truhlíku v paneláku nebo na zahradu u rodinného domu, a nezbedné víly tak mohou přijít až k vám domů.

TIP: Didaktické hračky pro děti – výběr redakce

Vyrobte si vlastní „plyšáky“

Na internetu narazíte na sady pro výrobu vlastních měkkých hraček. Většinou jde o povlak ve tvaru zvířete, který si děti dozdobí (například fixami na textil) podle svých představ. Dovnitř se dá výplň, například z dutého vlákna. A výtvor potom pomůžete dětem buď zašít, nebo má povlak vlastní zip.

Ke zvířátku, které si samy vyrobí, si děti vytvoří ještě užší vztah. Hračky jsou pro dětský rozvoj velmi důležité. Podporují zdravé budování vztahů v budoucnosti, ale i představivost a mezilidskou interakci. Každé dítko potřebuje svého kamaráda, kterému se může se vším svěřit.

TIP: Oblíbené hračky pro děti

Obrazy s razítky

Omalovánky každý rodič zná, ale co takhle razítka? Ve školkách se o ně děti často přetahují, tak jim dopřejte svá vlastní na doma. S razítky je spousta legrace. Dají se s nimi vytvářet zajímavé obrázky, ale i je můžete zapojit do dalších her, například do již zmíněné hry na „něco“.

Seženete i razítka, která mají vzdělávací účel. Na jejich hřbetu je nápověda toho, co tisknout. Může jít třeba o zvířecí stopy, listy stromů, plody ovoce a další. Dítě obrázek natiskne a potom budete společně hádat, o co se jedná. Pamatujte – když se do hry nebo tvoření zapojíte společně, ratolest z toho má mnohem větší prospěch, co se zdravého rozvoje týče.

TIP na článek: Tipy na výlety s dětmi

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.