Kreativní hračky pro děti – výběr redakce

Kreativní myšlení a schopnosti dětí je důležité rozvíjet již od útlého věku. A možností je nespočet – od malování, přes modelování z plastelíny až po tematické tvoření. Vymýšlet stále nové aktivity však může být pro rodiče pěkná fuška, a tak přinášíme několik tipů na hračky, které jim s tím pomohou a povzbudí kreativitu v každém dítku.

Obsah článku

Proč u dětí rozvíjet kreativitu?

Nejprve bychom si měli ujasnit, co to kreativita vlastně je. Mnoho lidí má toto slovo za synonymum pro tvoření. O tom by se však dalo polemizovat – pokud vytvoříme něco přesně podle daného návodu, samozřejmě to zaměstná ruce i hlavu a nepochybně se jedná o fajn aktivitu a kvalitně strávený čas. Nicméně do přesného dodržení předem daného postupu příliš vlastní kreativity nevložíte.

Kreativně tedy nemusíme jen tvořit, můžeme tak například vařit, oblékat se nebo dělat jakoukoliv jinou denní činnost. Jde zkrátka o to použít fantazii a udělat něco podle sebe.

Málokdo má však bohatě rozvinutou fantazii už od narození. Většina z nás ji potřebuje pravidelně rozvíjet různými aktivitami, ať už se jedná o čtení, sledování pohádek, tvoření dle vlastní představivosti, již zmiňované vaření, vymýšlení příběhů a tak dále. Velmi důležité je s tímto rozvojem začít už od útlého věku, ideálně již při nácviku jemné motoriky u dítěte. 

Kreativní tedy může být opravdu každý, stačí tuto vlastnost již odmala posilovat. Proč je to ale tak důležité? I tak “banální” činnosti jako je například modelování z plastelíny mohou mít do budoucna pro dítě velký přínos. Rozvíjení fantazie totiž podporuje myšlení jako takové, povzbuzuje hledání řešení, vymýšlení nových nápadů, zvyšuje inteligenci a zlepšuje celkový intelektuální vývoj.

Jak podpořit kreativní myšlení u dětí?

Na dítě není potřeba tlačit a každodenně ho nutit do předem zvolených aktivit, které třeba ani dělat nechce. Aby bylo rozvíjení kreativity přirozené, je dobré dodržet několik pravidel postavených na doporučení dětských psychologů:

  • Poskytněte dětem prostor – aby se mohly děti rozvíjet, nepotřebují honosný pokojíček o velikosti menšího bytu. Je ale důležité poskytnout dostatek pracovního prostoru, kde budou moci tvořit. Může se jednat o klasický stůl se stojany plnými psacích a kreslících potřeb nebo kout pokoje s krabicemi plnými stavebnic. Záleží na tom, co vaše dítě baví.
  • Jednoduché hračky – nakupování předražených a luxusních hraček, které často dítě po pár dnech odloží do rohu pokoje, je poměrně zbytečné. Každý ostřílený rodič vám řekne, že čím je hračka jednodušší, tím více se dítěti zavděčí. Důvodem je právě to, že musí při hraní použít fantazii a zabaví se mnohem lépe a pokaždé jiným způsobem.
  • Dopřejte dětem volný čas – mnoho moderních rodičů má pocit, že dítě musí využít každou chvilku svého dne efektivně. Mají tak vysoké nároky nejen na děti, ale i na sebe, protože neustále vymýšlí aktivity pro děti, u kterých jim také asistují. Dítě ale potřebuje každý den svůj prostor pro volnou hru. Nechejte potomka alespoň hodinu denně jen tak v pokoji, ať se zabaví podle sebe.
  • Pomozte jim najít směr – někdy děti ale neví, co dělat, jak to udělat a ztrácí o činnost zájem nebo se nudí. V tuto chvíli jim můžete pomoci hned několika způsoby –  s dítětem se často o jeho kreativitě bavte. Ptejte se ho na jeho nápady, co ho baví a jak by chtělo nejlépe strávit svůj čas. Pomozte jim s nastartováním představivosti – vymýšlejte si příběhy, ve kterých se budete ve vyprávění děje střídat, pomozte jim s kresbou jejich představ. 
  • Vypozorujte zájmy a schopnosti vašeho dítěte – nikoho nebaví všechno, ani vás, ani vaše dítě. Pokud vidíte, že o určité činnosti ztrácí zájem, pravděpodobně je jeho středobod někde jinde. Zkuste vypozorovat, co vašeho potomka baví nejvíce a tímto směrem jej dále rozvíjet. Klidně mu nechte vyrobit personalizované hry z vlastních  fotek, které ho jen tak lehce neomrzí.

Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram