Koenzym Q10: Jaké má účinky a proč ho doplňovat?

Koenzym Q10 je nezbytný pro tvorbu energie v buňkách. Stará se ale i o zdraví orgánů, imunitu či mladistvě vypadající pleť. Co všechno Q10 dokáže a proč je důležitý? Poznejte jeho účinky, hlavní zdroje a doporučenou denní dávku. Poradíme, jaké suplementy s koenzymem Q10 zvolit, ať už jste sportovec nebo starší osoba.

Co je koenzym Q10

Koenzym Q10 (jinak také ubichinon) je v mnohém podobný vitamínům, proto se můžete setkat i s označením vitamín Q. Našeho tělo si ho samo vytváří. Zároveň ho však přijímáme i z potravy – rozpouští se v tucích, tedy obdobně jako vitamíny A, D, E či K.

S postupujícím věkem je důležité Q10 suplementovat. Jeho produkce totiž v těle klesá. Pokrýt potřebu těla čistě ze stravy může být obtížné. Proto je nejjednodušší sáhnout po doplňcích stravy.

Poprvé byl izolovaný z hovězího srdce v 50. letech minulého století. Význam koenzymu Q10 a toho, jak v organismu funguje, pro nás objevil anglický vědec Peter Mitchell. A to teprve poměrně nedávno. V 60. letech zveřejnil první studie na toto téma a v roce 1978 za svou práci získal Nobelovu cenu.  

Proč je koenzym Q10 důležitý

Koenzym Q10 je pro lidský organismus zcela klíčový. Přesto se mu věnuje jen minimum pozornosti. Zatímco doma na poličkách máme všichni vitamín C nebo vitamín D3, Q10 tam má jen málokdo.

Koenzym Q10 je zodpovědný za to, že se v buňkách tvoří energie. Ve zkratce řečeno přetváří energii z jídla na energii pro tělo. Zároveň je důležitý pro tvorbu buněk nových.

Jeho největší koncentraci najdeme právě v orgánech, které mají na energii nejvyšší nároky. Tedy v plicích, slinivce, játrech a srdci. Je hodně důležitý například pro sportovce, jelikož příznivě ovlivňuje fungování svalových buněk. Zároveň je to silný antioxidant, který chrání mitochondrie a lipidové membrány před volnými radikály.

Jaké jsou účinky koenzymu Q10

Že je koenzym Q10 antioxidant a zároveň klíčový pro tvorbu buněčné energie vám nejspíš zní trochu abstraktně. Jaký má vliv na běžný život a v čem jsou jeho největší přínosy? Pojďme se podívat na účinky koenzymu q10.

Chrání orgány a posiluje zdraví

Díky tomu, že dodává energii do celého těla a orgánů, má přímý vliv na jejich funkce. Podporuje srdce, játra, reprodukční orgány, ale i silnou imunitu. Bez koenzymu Q10 by naše tělo nemohlo „zůstat v provozu“. Vědci odhalili, že také:

  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • zlepšuje paměť,
  • vyrovnává hladinu cukru v krvi.

Konezym Q10 podle některých badatelů dokonce zlepšuje kvalitu vajíček a spermií u starších osob. Obojí je z nedostatku Q10 špatně chráněno před volnými radikály. Doplnění koenzymu Q10 může tento stav napravit a pomoci s otěhotněním.

Ničí volné radikály a chrání před oxidačním stresem

Volné radikály poškozují buňky v organismu. Způsobují různé nemoci, například rakovinu. Jejich nadbytek v našem těle způsobuje špatný životní styl či pobyt ve znečištěném prostředí. Pokud se jich v našem těle nahromadí příliš, říká se tomuto stavu oxidační stres (či oxidativní stres).

Právě antioxidanty, jako je koenzym Q10, volné radikály neutralizují, chrání před oxidačním stresem, a předchází tak vzniku nebezpečných onemocnění.

Oddálí příznaky stárnutí

Určitě si vzpomenete, že na koenzym Q10 narazíte hlavně v kosmetických přípravcích, které mají oddálit příznaky stárnutí. V kosmetickém průmyslu se v produktech užívá již od roku 1998, kdy vědci objevili jeho omlazující účinky na pokožku. Pleť prokrví, zpevní a vrátí ji pružnost. Skutečně kvalitní séra dokážou i částečně redukovat vrásky (například Ava koenzym Q10).

Chrání pokožku před UV zářením a interními vlivy

Krémy s Q10 na pleti vytvoří ochranný filtr, který blokuje UV záření. Pomůže ale i v případě, že vás trápí lupénka, neurodermatóza, případně máte špatnou pleť kvůli hormonům. Často se přidává i do šamponů či olejů, které mají ozdravit poškozenou pokožku hlavy.  

Energie pro svaly a nervy

Suplementy koenzymu Q10 často vyhledávají právě sportovci. Podporuje totiž správnou funkci svalů a nervů, což může pomoci při tréninku. Již řečený oxidační stres má nepříznivý vliv na výkonnost v každodenních činnostech, ale i při sportu. A právě proti oxidačnímu stresu koenzym Q10 bojuje.

Nedostatek koenzymu Q10

Produkce této látky v organismu klesá s přibývajícím věkem zhruba od 40. roku života. Lidé starší 40 let mají koenzymu v srdci až o 30 % méně. Přitom aby bylo srdce zdravé srdce bez se Q10 neobejde.

Kromě věku způsobuje jeho úbytek i fyzicky či psychicky náročný způsob života. Námaha a dlouhotrvající vypětí mají prokazatelný vliv na jeho menší množství v buňkách. Deficit může způsobit i nemoc, případně některé léky, které snižují hladinu cholesterolu.

Druhou stranou mince je příjem Q10 ze stravy. V ideálním světě bychom jeho denní dávku zvládli pokrýt pomocí jídla. Jenže potraviny, které kupujeme v supermarketech, jsou příliš upravované a ošetřované (sterilizace, dlouhodobé skladování při nižších teplotách, předčasné dozrávání v plynové atmosféře). Kvůli technologickému zpracování ztrácí vitamíny a další látky, které jsou klíčové pro naše zdraví.

Nedostatek koenzymu Q10 se projevuje následovně:

  • ztráta energie a vitality,
  • častá nachlazení a oslabená imunita,
  • výkyvy nálad,
  • pomalá regenerace po tréninku a bolesti svalů po výkonu,
  • problémy s kosterní a srdeční svalovinou,
  • nadváha, špatné hodnoty cholesterolu.

Kdo by si měl hlídat hladinu Q10?

  • Sportovci,
  • těžce pracující,
  • osoby ve stresu,
  • nemocní (choroby jater, srdce či vysoký krevní tlak),
  • lidé od 40. roku života,
  • vegani a vegetariáni.

Kde se koenzym Q10 nachází

Koenzym Q10 najdeme v potravinách, které jsou bohaté na tuky. Tedy v tučných mořských rybách, ale i vajíčkách, arašídech, mase (hovězí vnitřnosti), sezamových semínkách. Dále v zelenině jako je květák, brokolice, brambory a špenát. Hodně ho najdete také v sóje. Ta ale prochází tolika úpravami, že Q10 finální produkt obsahuje jen úplné minimum.

To samé platí o zbytku potravin. Většina toho, co se objeví na našem stole, je po nutriční stránce kvůli technologickým postupům a nevhodnému skladování znehodnocená.

Pokud chcete mít jistotu, že splníte doporučenou denní dávku, jednoduše sáhněte po doplňcích stravy s koenzymem Q10. Pořídíte je v jakékoliv lékárně (např. Koenzym Q10 od Dr. Max), nebo po internetu. Na e-shopech máte větší výběr, takže i nákup bývá snazší. Máte dost času si vše pečlivě prostudovat a v klidu si jednotlivé produkty porovnat.

Jaká je doporučená denní dávka koenzymu

Doporučená denní dávka koenzymu Q10 je pro Evropana 10 až 30 mg.

Pokud začnete brát suplementy s koenzymem Q10, počítejte s tím, že chvíli potrvá, než se deficit vyrovná. K normalizaci hladiny může dojít klidně až za tři měsíce.  

S čím se koenzym Q10 kombinuje

Tato látka se v doplňcích stravy často kombinuje s hořčíkem. Společně zajistí výměnu a tvorbu energie v buňkách orgánu, svalů a nervů. Navíc podpoří činnost srdce a mozku. Doporučujeme zejména při stresu a nervovém vypětí, hořčík má totiž zklidňující účinky.

Koenzym Q10 s rutinem – další oblíbená kombinace. Obě látky se považují za silné antioxidanty, které chrání před oxidativním stresem a fungují jako prevence chorob. Navíc mají blahodárný vliv na kvalitu krve a imunitu. Rutin možná znáte pod jménem vitamín P. Další oblíbený antioxidant v kombinaci s Q10 je selen.

Koenzym Q10 v kapslích s rostlinným olejem – i tato forma je poměrně častá. A to z toho důvodu, že tuky usnadní jeho rozpuštění a vstřebání do organismu.

Má koenzym Q10 negativní účinky?

Nežádoucí účinky koenzymu Q10 samozřejmě existují, tak jako u většiny doplňků stravy. Proto je důležité nepřekračovat stanovenou denní dávku. Pročtěte si doporučení výrobce a řiďte se jím.

Q 10 se předávkovat nelze. Avšak pokud to přeženete, můžete vás začít bolet břicho nebo hlava. Dále se může dostavit nechutenství, průjem a jiné zažívací obtíže.

Koenzym Q10 může snižovat účinky warfarinu (lék na krevní srážlivost). V případě, že warfarin užíváte, poraďte se nejprve s ošetřujícím lékařem, jestli je vhodné Q10 suplementovat.

Koenzym Q10 v těhotenství

Koenzym Q10 je pro těhotné ženy obecně prospěšný. Záleží však na konkrétním produktu, aby například výrobce nepoužil něco, co by mohlo ohrotit plod nebo vás. Všechny přípravky byste proto měla nejprve konzultovat s gynekologem.

Nejlepší Koenzym Q10: Top 3 produkty

Swanson Koenzym Q10 200 mg

Za danou cenu je to velice dobrá koupě. Především jestli chcete Q10 brát pravidelně. Kapsle se berou jednou denně s jídlem a vodou. Snadno se polykají a nezadrhávají se v krku.

Noventis koenzym Q10 60 mg se sezamovým olejem 60 kapslí

Kapsle jsou měkké a želatinové. Díky tomu se dobře polykají. Q10 od Noventis potěší nízkou cenou. Tento přípravek se nedoporučuje těhotným a kojícím.

Revital Koenzym Q10 100 mg + Selen + Vitamin 60 kapslí

Jestli jste často vystavování stresu nebo máte fyzicky namáhavou práci, doporučujeme právě tento produkt. Vydrží vám zhruba dva měsíce. Užívá se jednou denně.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.