Jerky sušené maso – nutriční hodnoty a benefity

Zařaďte jerky sušené maso do jídelníčku a hlad už vás nikdy nezaskočí. To ale není jediná výhoda, kterou z této potraviny vytěžíte. Kdo by si je měl pořídit a v jakých situacích jsou doslova lifesaver? Prozradíme v článku, stejně jako top 3 nejlepší sušená masa na trhu!

Co je jerky sušené maso?

O co vlastně jde? Jerky neboli sušené maso je fenomén, který se dá koupit hned v několika variantách a v podstatě kdekoliv, dokonce i v drogerii. Jde o sušené plátky většinou libového masa, kterému výrobci věnují pořádný kus lásky a péče.

Není to ale žádná novinka. Maso se nasolovalo a sušilo odjakživa (i ryby). To proto, aby dlouho vydrželo – například během cest na dlouhé vzdálenosti, mořských plaveb atd. Jeho obrovskou výhodou totiž je, že mu vyhovují teploty od 5 až do 30°C. Na rozdíl od klasického fláku masa ho proto nemusíte skladovat v ledničkách. Navíc se jen tak nezkazí. Balíček jerky by měl vydržet až rok.

Druhy sušeného masa

Na čem všem si můžete pochutnat? Nabídka je opravdu pestrá.

  • Klasikou je hovězí jerky, které se vyrábí například ze svíčkové, flank steaku nebo rib eye.
  • Kuřecí jerky se vyrábí z libového kuřecího. Pozor při domácí výrobě, kuřecí musíte tepelně upravit při 80 °C na půl hodiny – kvůli bakteriím. Ostatní druhy masa se upravují při 70 °C.
  • V obchodech lze zakoupit dokonce i krůtí jerky.
  • Méně časté je vepřové jerky. Po vepřovém sahá čím dál tím víc nadšenců, kteří si vyrábí sušené maso doma. Můžete zvolit jak panenku, tak například libovou kotletu nebo pečeni.
  • Patříte mezi gurmány? Vyzkoušejte jerky z bizona, klokana, pštrosa nebo třeba kance.

Nedávno na trh dorazila veganská verze sušeného masa, sójové jerky. Vyrábí se ze sójového proteinu. Je to zajímavá alternativa i pro masožravce, kteří chtějí odlehčit svému jídelníčku. Od normálního masa jsou sójové plátky díky koření téměř k nerozeznání.

Kromě sušeného masa „jerky“ je k dostání i tzv. „biltong“. Jerky označuje maso usušené podle tradic severoamerických indiánů. Biltong se zase připravuje podle jihoafrické tradice a během úpravy dochází ke změně struktury masa.

To proto, že se do marinády přidává ocet, který do tradičních jerky nepatří. Biltong se navíc na drobné plátky krájí až po usušení, zatímco jerky se naporcuje ještě před samotným procesem. Dnes se ale obě techniky míchají dohromady, a tak klidně narazíte i na jerky, které se nakládaly v jablečném octu.

Proč jíst sušené maso

Kromě toho, že má sušené maso skvělou chuť, vás také zasytí na dlouhou dobu. Balíček má jen několik desítek g, ale vlastně je to maso v „koncentrované podobě“. Díky sušení totiž několikanásobně zmenší svůj objem. Ze zhruba 240 g čerstvého masa se vyrobí 100 g jerky.

To znamená, že v jednom pytlíčku najdete opravdu velkou dávku bílkovin. V závislosti na tom, které maso zvolíte, se můžete těšit na 40 až 70 g bílkovin ve 100 g produktu.

Většina produktů obsahuje jen minimum tuku. A to zejména hovězí jerky, kuřecí jerky nebo krůtí jerky. U vepřových a některých hovězích plátků však může být množství tuku o něco větší. Hodně záleží na tom, jaké maso se použilo. Opravdu kvalitní jerky by nemělo obsahovat téměř žádný cholesterol. Naopak s jeho konzumací můžete hladinu toho špatného efektivně snížit.

Jaké jsou nutriční hodnoty sušeného masa?

Produkt od produktu se to může trochu lišit (záleží na tom, jaký zdroj proteinu výrobce použil). Ovšem u balíčků o 25 g narazíte na víceméně podobné hodnoty:

  • 254 kJ/ 60 kcal
  • tuky: 1 g
  • sacharidy: 0,25 g
  • bílkoviny: 12,5 g
  • sůl: 1 g

Kdy jíst sušené maso

  • Když jste na cestách a na výletech. Balíček jerky vás zachrání kdykoliv a kdekoliv, ať už jste na celodenním výletě na kole, na horách nebo u moře. Je skvělé i při řízení na dlouhé trasy, kdy není čas zastavit, ale už vám začíná kručet v břiše.
  • Když nestíháte. Ne vždy je čas na svačinu nebo hlavní jídlo. Někdy nás prostě okolnosti donutí k tomu, že ho raději vynecháme. Pokud máte po ruce sušené maso, nemusí vás tohle vůbec trápit. S balíčkem jerky se dá totiž nahradit jedno denní jídlo. A žaludek bude spokojený.
  • Chcete zhubnout. Díky vysokému obsahu bílkovin v jerky zaženete hlad a chutě na „zakázané potraviny“. Místo kousku chleba si dáte něco, co je opravdu výživné. Sušené maso vás poctivě zasytí a zajistí, že se vyhnete nájezdům na ledničku. Navíc dobře chutná, a tak uspokojí i vaše chuťové buňky a psychiku – o té všichni dobře víme, že v hubnutí hraje velkou roli.
  • Nabíráte svaly. Pro sportovce je příjem bílkovin naprosto zásadní. Dodejte tělu množství, které potřebuje k tomu, aby vytvořilo svalový přírůstek. Společně s proteinem byste měli mít na poličce i jerky!
  • Máte doma oslavu nebo party. Sušené maso je skvělé občerstvení na vaší party s rodinou nebo přáteli. Každý si rád zobne a ochutná, co to máte dobrého.

Jak se vyrábí sušené maso?

Maso při sušení ztratí cca 75 % své hmotnosti. Od tohoto faktu se odpíchněte, než se do přípravy pustíte. Pokud si chcete usušit slušnou zásobičku, budete muset udělat také pořádný nákup.

Flák masa očistěte a odstraňte z něj tučné části. Nakrájejte na opravdu tenké kousky, abyste urychlili sušení a dejte ho do marinády. Marináda se u každého trochu liší. Základem je ale vždy sůl a pepř, často se přidává také jablečný ocet. Někteří výrobci do marinády přidávají například koriandr, citronovou trávu, omáčku teriyaki a další zajímavé chutě. Maso se marinuje 12 až 24 hodin.

Následuje sušení. Pokud máte doma sušičku, víte, co dělat. Jinak se dá použít trouba. Pozor, teploty nesmí být vysoké. Jinak maso místo sušení upečete. Sušení v troubě se umí pěkně prodražit, přeci jen musíte nechat spotřebič běžet nějakých 10 hodin. Proto se vyplatí sušené maso raději koupit.

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.