Je pečivo strašák a jak najít kvalitu?

Pro většinu zarputilých dietářů je pečivo v jídelníčku naprostě tabu. Ne vždycky tomu tak ale musí být a každý si může dopřát kousek kvalitního pečiva naprosto bez výčitek a dalších omezení. Jak ale poznat to opravdu kvalitní? To je otázka, která nás od jeho konzumace většinou odradí.

Proč pečivo zařadit

Pečivo pro nás může být výborným zdrojem energie během dne a snadno připravenou přílohou například k míchaným vajíčkům či kvalitní uzenině a sýru. Správně vybraný kousek pečiva vám může dodat nejen kvalitní sacharidy, ale také vlákninu, tuky, minerály a vitamíny.

Vybírejte s rozumem a při nákupu sáhněte po opravdu kvalitních variantách pečiva, které pro vás budou ideálním zdrojem sacharidů. Zároveň to s ním ale zbytečně nepřehánějte a neberte ho jako primární zdroj živin a energie. Právě kvůli nadměrné konzumaci zejména bílého pečiva a následnému tloustnutí se z něj stal takový strašák.

Kvalitní pečivo

Právě pojem kvalitní pečivo může být dosti zavádějící. Pro mnohé seniory bude kvalitou pořádný bochník čerstvé šumavy, někdo zase sáhne po ciabattě a jiní považují za výbornou volbu tmavou variantu kaiserku.

Mnohdy můžete od svých známých, co se snaží udržet jídelníček ve zdravých mezích , slyšet, že právě jedí jen tmavé pečivo protože je zdravější, nicméně pravda je ještě o něco složitější. Tmavé pečivo totiž bývá často uměle dobarvované karamelem či melasou a tak má ke zdravé verzi opravdu hooooooodně daleko.

Dost zavádějící jsou často i pojmy kterými je pečivo označováno:

Cereální pečivo

Pečivo s označením cereální není nic jiného než výrobek z obilovin (cereálií). I obyčejný bílý tukový rohlík je pak tedy cereálním výrobkem stejně jako bochník chleba nebo žitný chléb. V tomto případě výrobci pouze využívají (nebo možná zneužívají) lákavého označení, který zákazníky často mate.

Celozrnné pečivo

Obsah celozrnné mouky v totmo pečivu musí být minimálně 80%. Ta je vyráběna zpracováním celých zrn, aniž by byly zbaveny obalu a dalších tělu prospěšných látek jako je vláknina a vitamíny.

Vícezrnné pečivo

Jak už název napovídá, jedná se o pečivo z více druhů muk, přičemž minimálně 5% musí pocházet z jiných zdrojů než je mouka pšeničná či žitná.Často bývá doplňováno o různé olejniny a luštěniny.

Žitné pečivo

Při jeho výrobě musí být využito minimálně 90% žitné mouky. Obsahuje tak větší množství vlákniny než pečivo z rafinované pšeničné mouky a také zajímavé spektrum vitamínů a minerálů

Žitno – pšeničné pečivo

V tomto případě se už nemusí jednat o natolik zdravou variantu. Obsah žitné mouky je minimálně 50% a doplňuje se pšeničnou, které je 10% a více

Pšenično – žitné pečivo

Obdobně jako o u žitno-pšeničného pečiva se zde míchají dva typy muk, jen poměr je zde obrácený. Žitné mouky už stačí pouze 10% zatímco té pšeničné je minimálně 50%.

Kváskové pečivo

Při výrobě kváskového pečiva se využívá tradiční žitný kvásek. Pečivo k jehož kynutí se používá kvásek místo klasického droždí je pro tělo stravitelnější a obsahuje více vitamínů a minerálů. To i z důvodu že k jeho výrobě se častěji používá i kvalitnější mouka než jen pšeničná.

Ideální variantou kvalitního pečiva, které je vhodné zařadit do jídelníčku klidně i při hubnutí tak pro vás bude zejména to žitné, či kváskové. Naleznete v něm větší obsah vlákniny, vitamínů i minerálů a navíc standardně vydrží déle čerstvé. Prvenství v obsahu vlákniny si však drží pečivo celozrnné.

Mýty a fakta o pečivu

Stejně jako tomu kdysi bývalo u vajec a tuků, i pečivo je opředeno mnoha mýty, které bývají dost zavádějící. Mnohdy se setkáte s opravdu žhavou diskusí na téma zda jíst či nejíst pečivo, nebo ho nedej bože dokonce zařadit do diety. V neposlední řadě bývá hodně omílané i téma lepku, který pečivo obsahuje.

Ty chceš zhubnout a jíš pečivo?!

Jestliže patříte mezi ty co se pečiva nebojí ani v dietě, určitě už jste tuhle větu zaslechli. Osoba která ji pronesla vám pak zřejmě ještě poradí, že k úspěšnému hubnutí musíte pečivo úplně vynechat, jinak to zkrátka fungovat nebude. Vždyť přece ta a ona jí jenom saláty a podívejte se jak je krásně hubená…

Tyto názory jsou důsledkem zejména nízkosacharidových diet, které slibují rychlé a velké úbytky na váze čímž se v poslední době staly velmi oblíbenými. Nicméně tyto diety jsou především o velkém kalorickém deficitu v důsledku vyřazení nejn pečiva ale celkově sacharidů z vašeho jídelníčku. Tělo pak strádá a vy v první chvíli opravdu můžete zaznamenat velké váhové úbytky, nicméně se nevyhnete ani zpomalení metabolismu, výkyvům nálad a následnému jojo efektu.

Neznamená to ale, že se s nižší hladinou sacharidů nedá fungovat. Zkrátka si jen hlídejte celkový denní příjem kalorií.

TIP: Velký průvodce nízkosacharidovými svačinami

Jako příloha k večeři? NIKDY!

Tohle téma jsem si trochu rozebrali již v článku o sacharidech, nicméně pojďme se na něj podívat ještě jednou. 

Pokud chcete zhubnout nějaké to kilo tuku co máte navíc, vše je hlavně o kalorickém deficitu. Příjem tak musí být o něco nižší než výdej a NIKDY byste se neměli dostat pod energetickou hodnotu vašeho bazálního metabolismu

To že si k večeři naservírujete rýži, celozrnné těstoviny nebo například právě pečivo a splníte si tím celkový denní příjem sacharidů je tak naprosto v pořádku. Pokud veškeré živiny čerpáte z kvalitních surovin, opravdu se nemusíte bát, že jen při pohledu na čerstvý kousek kvalitního pečiva by ručička na váze opět letěla závratně nahoru. 

Potravina po které zaručeně ztloustnete neexistuje stejně tak jako ta po které zázračně zhubnete. Vše je pouze o vyváženosti a zdravém přístupu k vašemu stravování.

Od Martina Lavičková

Fitness trenérka a výživová poradkyně, finalistka bikiny fitness. Aktuálně máma na plný úvazek s vášní pro dobré jídlo a pohyb v jakékoli formě. // Instagram | Facebook