Video chůvičky aneb jakou vybrat chůvičku s kamerou?

S dětskou videochůvičkou přesně víte, co váš potomek v postýlce či pokojíčku dělá. Můžete sledovat dění na videu, ale také poslouchat, zda nepláče nebo něco nepotřebuje, posvítit mu nebo zapnout uklidňující projekci či hudbu, případně na něj mluvit. Video chůvička může mít desítky funkcí, které rodiči usnadní péči – jak vybrat tu správnou?

Co v článku najdete?

Jak vybrat dětskou videochůvičku?

Dosah

To je první parametr, který nás zajímá. Určuje to, jak daleko od sebe mohou být jednotky, které jsou spolu propojené, aby signál mezi nimi fungoval. U chůviček se většinou rozlišuje venkovní dosah a vnitřní dosah. Venkovní bývá zpravidla větší než uvnitř už jen z toho důvodu, že uvnitř bytu, domu je mnoho zdí a jiných věcí, které signál mohou přerušovat. Výhoda je také v tom, že mnoho dnešních chůviček vám dokáže ukázat, když se signál začíná ztrácet. 

Způsob přenosu zvuku 

Chůvičky přenáší zvuk třemi způsoby – analogový přenos, digitální chůvičky a technologie DECT. Pokud jsou chůvičky v analogovém přenosu, pracují na nižších frekvencí a jsou náchylnější k přerušování signálu. Digitální chůvičky fungují už na vyšších frekvencí. Vyšší počet kanálů také zajišťuje to, že se chůvičky navzájem neruší. Technologie DECT je nejnovější a nejodolnější vůči různým ruchům. Kódují přenesená data, a tak si můžete být jisti, že své dítě posloucháte jen vy. 

Způsob napájení

Je důležité, abyste si uvědomili, kde všude budete chtít chůvičku používat. Pokud budete používat chůvičku pouze doma, bude stačit napájení pomocí adaptérů. Když ji ale budete chtít mít s kočárkem venku, bude lepší, když zvolíte chůvičku, která má napájení pomocí baterií.

Praktické funkce a příslušenství

  • Oboustranný přenos zvuku – pokud je chůvička touto možností vybavena, funguje jako vysílačka. Nejenže vy tedy dítě slyšíte, ale po stisknutí tlačítka může miminko slyšet vás a vy tak nemusíte pokaždé vstávat.
  • Světelná signalizace zvuku – pokud se něco u vašeho miminka bude dít, chůvička vás na to upozorní. Tato funkce je velmi dobrá v tom, že pokud jste v nějakém hlučnějším prostředí, vidíte pouze zaktivované světlo.
  • Noční světýlko 
  • Hudba – některé chůvičky mají také možnost hudby. Před spaním se vašemu miminku zazpívá ukolébavka nebo mu pustíte uklidňující šumy a zvuky.
  • Teploměr a vlhkoměr 
  • Indikátor pohybu – tato funkce trochu souvisí s přenosem zvuku. Pokud se miminko při usínání nějak snaží dostat z postýlky, chůvička vás na to dokáže upozornit a vy tak můžete včas zakročit.

Výhody videochůvičky

  • Velkou výhodou je bezesporu to, že máte dítě pořád na očích. Nemusíte běhat neustále do pokojíčku, zda se s ním něco neděje, vše vidíte na chůvičce a zakročíte až tehdy, když vás chůvička alarmuje. Můžete také miminko sledovat i během spánku. 
  • Jedná se o moderní technologii, která pomůže dítě “pohlídat” i v jiných směrech – změří teplotu v místnosti, modely vyšších řad dokonce sledují aktivitu a kvalitu spánku dítěte.
  • Dokáže vám také zajistit rychlejší uspání miminka. Většina modelů totiž nabízí funkci spuštění ukolébavky nebo uklidňujících zvuků, a to klidně za pomoci dálkového ovládání z vedlejší místnosti. 
  • Zachovejte si také nějaké vzpomínky. Některé chůvičky jsou vybaveny fotoaparátem, které vaše miminko zachytí a vy se později můžete dívat na videa či fotografie

TIP na článek: První hračky pro miminka

Kam umístit videochůvičku?

Dosah, kam videochůvička dosáhne můžete najít přímo u výrobce. Každá stěna nebo překážka v bytě, domě, může rušit kvalitu spojení. Nejlepší je umístit videochůvičku někam na poličku, kousek od postýlky či místa, kde se miminko právě nachází. Kamera by měla být vzdálená tak, aby bylo dítě v postýlce vidět i tehdy, když se posune na druhou stranu matrace. Některé jednotky lze připevnit dokonce na stěnu, což se hodí v případě, že už je batole větší a má tendence s jednotkou manipulovat. 

Bezpečnost a soukromí

Počátky videochůviček byly spojené s obavami, že dítě bude přes svou jednotku na stejné frekvenci sledovat někdo úplně cizí. Tyto obavy nebyly bohužel neopodstatněné, protože k tomu u starších technologií občas docházelo. Dnes už se ale díky technologii DECT a kódování dat s tímto rizikem naštěstí nesetkáváme. Dvě jednotky jsou nakódované pouze na sebe a není možné, aby signál zachytil někdo další v okolí. 

TIP na článek: Jak koupat miminko + tipy na dětskou vaničku

Video chůvičky Phillips Avent

Phillips Avent je jedničkou na světě v péči o matku a dítě. Nabízí snad všechno, co miminko a jeho rodiče potřebují. Od kvalitních kojeneckých lahví a dudlíků, přes sterilizátory, ohřívače, odsávačky, hračky až po monitory dechu a dětské videochůvičky i klasické audiochůvičky. Všechny výrobky jsou vysoké kvality a disponují řadou bezpečnostních certifikátů.

Digitální chůvičky TRUELIFE

Značka Truelife se specializuje na elektronické a digitální pomůcky pro děti a rodiče. V nabídce najdeme klasické i video chůvičky, elektrické kartáčky, sterilizátory lahví, teploměry, ohřívače lahví a mnoho dalších potřeb.

Philips AVENT Baby video monitor SCD831/52Philips AVENT Baby video monitor SCD835/52Philips AVENT Baby chytrý video monitor SCD923/26TRUELIFE Digitální videochůvička NannyCam V24TRUELIFE Dětská chůvička v hodinkách NannyWatch A15TRUELIFE Digitální videochůvička NannyCam R360
dosah50 m uvnitř300 m venku50 m uvnitř300 m venkuaž 400 metrů300 metrů300 metrů300 metrů
zabezpečení soukromé připojenísoukromé připojenísoukromé a zabezpečené připojení Secure Connectsoukromésoukromésoukromé
velikost obrazovky2,7” LCD displej2,7” LCD displejbarevný, full HD 4,3” displej2,4” LCD displejdisplej chytrých hodinek5” barevný HD displej
přenos zvukuobousměrnýobousměrnýobousměrnýjednosměrnýobousměrnýobousměrný
baterieindikátor vybitízáložní baterie pro případ výpadkuindikátor vybitízáložní baterie pro případ výpadkuindikátor, baterie vydrží až 12 hodin bez zapojení do sítěindikátor nabití na displeji rodičedlouhá výdrž baterie, chůvičku lze nabíjet powerbankouindikátor, baterie vydrží až 8 hodin, jednotky lze napájet z powerbanky
další funkceECO režim, až 5 ukolébavek, hlasová aktivace, lze namontovat na stěnurežim ECO, aktivace hlasem, dálkový ovladač s 5 ukolébavkaminoční světlo, ukolébavky, mobilní aplikace, teploměr, noční vidění, připojení na Wi-Fi, ECO režimpokojový teploměr, budík, VOX režimchytré hodinky, teploměr, ukolébavky, budík, režim VOX360°otáčení kamerou prostřednictvím rodičovské jednotky, teploměr, budík, ukolébavky, režim VOX, univerzální upevnění

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram