Jak změřit velikost bot u dětí?

Nákup bot pro děti se obvykle neobejde bez řádného přeměření nohy. Ta poměrně rychle roste, a zatímco na podzim jste kupovali boty jedné velikosti, na jaře už to může být obuv klidně i o dvě čísla větší. Jak ale správně nohu změřit, abychom s velikostí nešlápli vedle a nemuseli s nově zakoupenými botami zpět do obchodu na výměnu?

Jak nohu změřit doma?

Jako rodič určitě chcete svému dítěti vybrat takovou botu, která mu bude dokonale pasovat. K tomu je ovšem nutné precizní změření dětské nožky, což pro některé z vás nemusí být jednoduché. Velikost nohy přitom dokážete zjistit relativně snadno, a to bez jakýchkoliv speciálních pomůcek. Základem je dodržení několika pravidel. Dětská nožka musí být při měření bosá a plně zatížená, protože v sedě bývá chodidlo zpravidla o několik milimetrů kratší.

Patu dejte k pevné zarážce, nebo u ní udělejte tečku a podobně postupujte i u nejdelšího prstu. Pak stačí změřit pravítkem vzdálenost mezi oběma body a rázem přesně víte, jak velkou botu máte pro své dítě shánět. Nezapomeňte změřit i šířku chodidla, protože tento rozměr je při výběru obuvi důležitější, než byste si sami mohli myslet. Naprosto nevhodné je měřit velikost chodidla pomocí obkreslení na papír, neboť nevhodným sklonem tužky zkreslíte výsledek až o 1 centimetr.

Jak velké boty tedy vybrat?

Pokud si myslíte, že s naměřenými hodnotami jednoduše přijdete do obchodu a vyberete své ratolesti obuv přesně na milimetr, jste na obrovském omylu. K velikosti dětského chodidla je totiž třeba přidat ještě nadměrek. Ten představuje rezervu asi 3 až 6 milimetrů velkou, která slouží pro růst a správné odvinutí kroku. Nicméně pokud má vaše dítě předpoklady k rychlému a relativně velkému růstu, nebojte se koupit boty s větším nadměrkem. V extrémním případě může být i 12 mm velký.

Obdobné požadavky platí také na šířku boty. Ta by měla být o 2 až 5 milimetrů větší, než je šířka samotného dětského chodidla. Nepodceňujte ani tvar obuvi v prstové části. Ta by zvláště u malých dětí měla přesně odpovídat tvaru nohy, abyste nechtěně neovlivnili růst a správný vývoj chodidla. Celkovou velikost obuvi získáte jednoduchým sečtením naměřených údajů. Například délka chodidla 181 milimetrů zvětšená o 9 milimetrový nadměrek jasně udává, že vnitřní délka boty musí být 190 milimetrů.

Máte problém najít správnou obuv?

Každá dětská noha je ovšem trochu odlišná, a proto můžete mít problém sehnat správnou obuv. Největší zádrhel představuje vysoký nárt, útlý kotník nebo dominantní palec. V takovém případě se vyplatí poradit se s prodejci, protože pohodlí dítěte by mělo být na první místě. S tím souvisí i různé velikosti u různých typů obuv a různých výrobců.

Kromě toho počítejte s tím, že děti rostou jako z vody, a proto vás pravděpodobně v dohledné době čeká koupě nových bot. Chcete-li se tomuto vyhnout, není nic jednoduššího než vybrat boty s trochu větším nadměrkem. Ještě před zakoupením si ale ověřte, jak se dítě v botách cítí. Některé děti totiž s větší obuví nedokáží správně chodit a v takovém případě vám nezbude nic jiného než vybrat menší boty.

Číslování bot u dětí

Číslování bot u dětí je spíše orientační. Zatímco u jedné značky má bota velikosti 30 délku stélky dvacet centimetrů, u jiné značky to může být klidně 19,5 i 21 centimetrů. Z tohoto důvodu již mnoho prodejců uvádí u každé velikosti právě délku stélky, což je pro výběr mnohem přesnější parametr. Najdeme jej zejména v popisku na e-shopech, v kamenném obchodě je obvykle nutné vytáhnout z boty vnitřní podrážku a změřit ji.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram