Jak zlepšit sportovní výkon?

Jestliže se věnujete sportu, ať už profesionálně nebo amatérsky, tak vás s největší pravděpodobností zajímají postupy, jak můžete zvyšovat svou výkonnost nebo regeneraci po sportovním výkonu.

Hlavní tipy pro zlepšení regenerace

Nejčastěji se v širší sportující veřejnosti objevuje snaha zvyšovat svou výkonnost a regeneraci prostřednictvím:

Tyto faktory jsou rozhodně důležité a mohou opravdu náš sportovní výkon a následnou regeneraci zásadně ovlivňovat. Co ale kdybych vám sdělil, že můžete tyto důležité aspekty ovlivnit, pro někoho možná nečekaným faktorem, světlem?

TIP: Terapie červeným a infračerveným LED světlem

Se stále zvyšujícím se poznáním moderní vědy se ve společnosti začínají objevovat nové a pokročilé postupy, mezi které právoplatně patří fotobiomodulace neboli využívání specifických vlnových délek elektromagnetického záření.

Konkrétně se jedná o využití červeného (RED) a blízkého infračerveného světla (NIR), prostřednictvím přístrojů zvaných infrapanely, které sklízí ve světě obrovskou popularitu, a to jak z terapeutického, tak fitness-wellness hlediska.

Z mnoha zkušeností sportovců z celého světa a na základě tisíců vědeckých výzkumů víme, že tyto vlnové délky světla nám dokážou pomoct s adaptací na trénink, regenerací a taky sportovními výsledky.

TIP: Všechny tipy na zlepšení regenerace po výkonu

Jejich využití se tak stává doslovným GAME-CHANGEREM, pomocí kterého můžete zvládat zregenerovat intenzivnější a objemnější tréninky bez nutnosti snižovat počet tréninku a zvyšovat nároky na regeneraci.

Jakým způsobem infrapanely ovlivňují sportovní výkon a regeneraci?

Jedním z klíčových faktorů je, že blízké infračervené světlo generované těmito přístroji, má schopnost pronikat hlouběji do tkání našeho těla, kde spouští celou kaskádu procesů ovlivňující úroveň zánětlivosti, hormony nebo na té nejnižší možné úrovni regeneraci a zdraví našich buněk a mitochondrií, které mohou být intenzivním tréninkem nebo jinými faktory životního stylu poškozeny.

V jakých případech vám může infrapanel pomoci?

Sportovci se obecně mohou v důsledku svých tréninku často potýkat se svalovou bolestí v důsledku zvýšené zánětlivosti, která jim znemožňuje v tréninku bez adekvátní pauzy pokračovat, což může být pro někoho frustrující. Ukázalo se, že právě využití infrapanelu je v tomto případě velice efektivní strategií, kterou potvrdily některé z mnoha studií, kdy výsledkem bylo, že infračervené světlo po tréninku mělo výrazný vliv na snižování vnímání bolestivosti svalů a zrychlovalo regeneraci. (R)

TIP: Cirkadiánní rytmus těla

Infrapanel můžete také využít před svým tréninkem, kdy díky jeho efektu podporovat produkci energie můžete docílit lepšího tréninkového výkonu. Působení červených a blízkých infračervených vlnových délek má také vliv na zvyšování oxidu dusnatého, díky kterému dostanete do svých svalů více krve s kyslíkem a taky potřebných živin pro jejich práci. Zároveň se ukázalo, že se snižuje množství vytvořeného laktátu, čímž zvládnete být v intenzivním výkonu po delší čas.

To nejhorší, co může vášnivého sportovce potkat, je bezesporu zranění, které ho na týdny vyřadí z tréninku. V tomto ohledu je opět infrapanel skvělým společníkem, který vám může pomoci zkrátit dobu zotavování se ze zranění, díky jeho schopnosti snižovat zánětlivost a podporovat produkci kolagenu.

Patříte-li mezi sportovce, kteří hledají způsoby, jak mohou své sportovní výkony dále posouvat, tak infrapanel je rozhodně investicí, ze které budete mnohými způsoby profitovat. Nejen po výkonnostní a regenerační stránce, ale co je nejdůležitější, tak i na vašem celkovém zdraví a energii v životě.

Kde panely zakoupit? -> Na Mitolight.cz přeci!

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook