Jak zklidnit citlivé zuby?

Potýkat se s citlivými zuby je otravné a často to komplikuje náš život. Vyhýbáme se studeným nebo příliš teplým pokrmům i nápojům a bojíme se možné bolesti. Co při boji s citlivými zuby pomáhá?

Citlivé zuby

Zvýšená citlivost zubů patří asi mezi ty nejběžnější zdravotní problémy, se kterými se můžeme setkat. Typická je pro ni vystřelující bolest různé intenzity, která se objeví v reakci na určitý podnět. Často mluvíme o citlivých zubech na studené či chladné potraviny a nápoje. Může však jít také o reakci na kyselé i horké podněty.

Co stojí za citlivými zuby?

Za citlivými zuby může stát hned několik příčin. Mezi možné příčiny patří například skřípání zubů nebo zatínání zubů při sportu. Dále také častá konzumace tvrdé potravy, příliš časté žvýkání žvýkaček či pití kyselých nápojů. Seznam všemožných příčin je opravdu dlouhý. Všechny příčiny však spojuje jedno – ztenčení nebo dokonce až ztráta zubní skloviny. Abychom porozuměli tomu, proč ke zvýšené citlivosti dochází, musíme se nejdříve seznámit s anatomií zubu. 

Zubní sklovina se nachází na povrchu zubu a kryje povrch vrchní části zubu neboli korunky. Pod sklovinou a dásněmi se nachází dentin, který je označován také jako zubovina. Střed zubu tvoří zubní dřeň, kterou procházejí cévy a nervy. Nervová vlákna ze zubní dřeně procházejí skrz celou tloušťku dentinu přes dentinové kanálky, které sahají až k vrstvě skloviny. Po úbytku skloviny a obnažení dentinu mohou vnější podněty stimulovat nervy uvnitř zubu, což má za následek ostrou bolest způsobenou zvýšenou citlivostí zubů. 

TIP: Bolest hlavy a migréna

Citlivé zuby v těhotenství

Pro těhotenství jsou typické výrazné hormonální změny. Mění se vnímání chuti, pachů a zvyšuje se dávivý reflex. Někdy se objevuje zvýšená konzumace sladkých a kyselých jídel. Zubní sklovinu poškozuje také častější zvracení. To vše může stát za vyšší citlivostí zubů. V těhotenství je správná péče o zuby snad ještě důležitější než kdy jindy.

TIP: Těhotenské nevolnosti a jak je zmírnit?

Jak zklidnit citlivé zuby

Pokud jste se s tímto problémem setkali poprvé a bolest se objevuje častěji, konzultujte tyto potíže především s vaším zubařem. Co dalšího pro úlevu můžete udělat? Zaprvé vyměňte zubní kartáček a zaměřte se na správnou techniku čištění zubů. Existují zubní kartáčky přímo určené pro citlivé zuby, případně při výběru kupujte ty s označením soft – měkké. Čím měkčí, tím příjemnější pro vás čištění zubů bude. Úlevu vám přinese také vhodně zvolená zubní pasta či ústní voda.

TIP: Jak rychle umrtvit nerv v zubu doma a bez prášků

Zubní pasta pro citlivé zuby

Zubní pasty určené pro citlivé zuby neobsahují žádné dráždivé složky a naopak někdy obsahují také složky blokující bolest. Vhodně zvolená pasta dokáže své účinky zacílit na obnažená místa zubu a poskytnout jim ochrannou vrstvu. Zkrátka dodají citlivým zubům přesně to, co potřebují a postarají se o vytouženou úlevu. Je však důležité neopomíjet pravidelné čištění zubů a především správnou techniku čištění. Pastu aplikujte dvakrát denně.

Ústní voda pro citlivé zuby

Účinky zubní pasty může podtrhnout vhodně zvolená ústní voda. Aby vaše zuby nedráždila, vybírejte vodu přímo určenou pro citlivé zuby bez obsahu alkoholu. Pamatujte, že ústní voda nenahrazuje čištění zubů kartáčkem. Ideální je použít ji dvakrát denně po vyčištění zubů. Stačí zhruba 30-60 sekund poválet neředěnou vodu v ústech a poté vyplivnout. Pusu už nevyplachujte a s konzumací pití nebo jídla chvíli počkejte. 

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.