5 tipů, jak žít zdravě a zároveň něco ušetřit

Zdravý životní styl nemusí být nutně drahý. Dobře jíst a sportovat můžete i s malým rozpočtem. Rozhodně ale dobré jídlo a sport nepodceňujte. Následky vašeho způsobu života vás mohou vyjít nakonec mnohem dráž než nákup kvalitních potravin. Co se vyplatí změnit?

1.    Zajděte si na místní trh

V dnešní době se k nám dovážejí potraviny z celého světa. Díky tomu máme možnost jíst o něco lépe než naši předci. Jenže u jídla, které do vaší lednice putuje přes půl světa, zaplatíte spíše za dopravu než kvalitu. Zajděte si na místní trh a podívejte se, co nabízejí farmáři z blízkého okolí. Možná vás to bude stát stejně jako v supermarketu, ale získáte tak kvalitní, a tím pádem mnohem zdravější potraviny.

TIP: Superpotraviny, které byste měli znát

2.    Přizpůsobte jídelníček sezóně

V létě zraje nejrůznější ovoce a zelenina a právě na trzích bedýnky praskají ve švech. Zkuste se inspirovat našimi babičkami a dědy a zavařujte, nakládejte, konzervujte, abyste v zimě měli zásobu vitamínů, které dozrály během léta. Vyhnete se tak drahým plodinám produkovaným v zimě, pěstovaným v zahraničí ve skleníkových plantážích – a jelikož nedozrávají přirozeně na sluníčku, ani nemají takovou nutriční hodnotu.

TIP: Exotické ovoce: jak ho jíst?

3.    Kvalitního jídla stačí méně

Kvalitnější potraviny jsou sice běžně dražší (ale ne nutně), avšak ve výsledku díky nim ušetříte. Kupříkladu právě pokrmy připravené z těchto surovin vás zasytí a dodají potřebnou dávku energie. Zatímco obyčejný párek v rohlíku brzy strávíte a budete mít zase hlad. A to znamená, že utratíte za další a další párky v rohlíku, abyste měli pocit, že jste se najedli.

4.    Procházka nic nestojí

Máte rádi pohyb a cvičení, ale rádi byste ušetřili nějakou tu korunu za posilovnu? Zkuste se projít nebo proběhnout. Chůze je přirozeným pohybem, při němž něco spálíte a navíc nezatěžujete klouby. Chození je zcela zdarma (maximálně investujete do kvalitních vycházkových či běžeckých bot). Nebo si udělejte malou posilovnu doma, stačí vám podložka, pár činek a chuť ke cvičení.

TIP: Zdravý životní styl dětí – proč a jak je motivovat k pohybu a správnému stravování?

5.    Nezdravý životní styl vyjde dráž

Jak už jsme na začátku zmínili, nezdravý životní styl se nevyplácí. Vaše tělo si pamatuje, jak s ním nakládáte, čím ho krmíte, a nic vám neodpustí. S přibývajícím věkem totiž zdravotní komplikace ubývat rozhodně nebudou. TIP: Není od věci ukládat si peníze stranou pro všechny případy. Střádat můžete například na spořicí účet. I v případě zdravého životního stylu může vaše zdraví ovlivnit genetika a je lepší být na případné komplikace finančně připraven. Se spořicím účtem od Banky CREDITAS vám odpadne alespoň část starostí a vy se budete moct dál věnovat tomu, co vás baví.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.