10+1 tipů, jak shodit kila do plavek

Léto je za dveřmi, nejvyšší čas začít připravovat postavu do plavek. Nejeden z nás přes zimu nějaké to kilo nabral, svůj podíl na tom má i fakt, že jsme si nemohvili dopřát tolik pohyby, kolik bychom si představovali. Sluníčko nám ale do žil vlévá novou energii, nejvyšší čas zamakat na postavě, abychom se v plavkách nestyděli.

Léto je tu už za pár týdnů, nejvyšší čas začít

Pohled do zrcadla vás moc nepotěšil? Při představě, že za pár týdnů vystavíte své křivky na odiv se o vás pokoušely mdloby a chcete s tím něco dělat? Nejvyšší čas se do toho pustit. Ženy trápí nejčastěji boky, stehna a břicho, pány zase ukládání tuku na břiše. Jak do léta svou postavu vyladit tak, abyste se v plavkách cítili aspoň trochu dobře?

Základem je motivace

Kdo chce zhubnout, ten by si měl stanovit jasný cíl, kterého chce dosáhnout. Měl by ale být splnitelný. Za týden nebo dva se zázraky čekat nedají, přesto si přesně takový cíl mnohdy dáváme. Když pak nevidíme výsledek, vzdáváme se. 

Náš tip: Stanovte si reálný cíl a rozdělte si ho na dílčí cíle. Je lepší si říct, že za měsíc zhubnete kilo nebo dvě, než že za rok chcete mít dole 20 kilo. Za každý úspěch se nezapomeňte odměnit.

Jezte zdravou a vyváženou stravu

Na vaší postavě a kondici má největší podíl jídelníček, ideálně podpořený pohybem. 

  • Začněte detoxikací. Odstraňte z těla všechny odpadní látky, které zadržují vodu a zhoršují stav vaší pokožky.
  • Zapomeňte na cukr. Když už chcete mlsat nebo potřebujete doplnit energii, sáhněte raději po ovoci.
  • Jezte listovou zeleninu. Obsahuje kromě jiného vlákninu, která vás zasytí a obsahuje minimum kalorií.
  • Snižte příjem sacharidů, které se z velké části ukládají do tukových zásob.
  • Vsaďte na proteiny. Tělo je potřebuje pro stavbu většiny tkání, jsou důležité pro regeneraci a tvorbu svalů. Místo pečiva ke snídani si dejte vajíčka, přílohy nahraďte restovanou zeleninou, ochutnejte proteinové těstoviny, ke svačině si dejte proteinový nápoj.

Náš tip: Slyšeli jste o ketonové dietě, při které se o spalování tuků stará specifický stav metabolismu, tzv. ketóza? Když totiž omezíte příjem sacharidů, tělo začne spalovat tukové zásoby, aby se udrželo v chodu. Její velkou výhodou je to, že nemusíte počítat kalorie, intenzivně cvičit ani se trápit hlady.

Dbejte na pitný režim

Pořádně pijte – dejte přednost vodě a bylinkovým čajům, alkohol vynechejte. Snažte se omezit i kávu, vyhýbejte se slazeným nápojům.

Hlídejte si přísun vitamínů a minerálů

Naše tělo potřebuje pro správné fungování dostatečný přísun vitamínů a minerálů. Pohlídejte si hlavně příjem železa, hořčíku, vitamínu D, vápníku a vitamínů skupiny B. S jejich nedostatkem se totiž poměrně často potýkáme. Jak je do těla doplnit, když je nedokážeme vykrýt pestrou stravou? Vsaďte na zelené superpotraviny.

Hýbejte se!

Pohyb je důležitou součástí zdravého životního stylu. Nikdo neříká, že hned musíte běhat nebo chodit do fitka. Místo toho, abyste se do patra svezli výtahem, vyšlápněte si schody. Do obchodu zajděte pěšky, podnikejte svižné procházky do přírody, vyjeďte si na kole.

Náš tip: Do cvičení se nesmíte nutit, jinak si pohyb znechutíte. Najděte si takový druh pohybu, který vás bude bavit. 

Nezapomínejte relaxovat

Odpočinek je pro správné fungování metabolismu nezbytný. Víte, že jednou z příčin nadváhy je i nedostatek spánku?

Náš tip: Dopřejte si odpočinek i dostatek kvalitního a ničím nerušeného spánku. Aspoň dvě hodiny před tím, než si půjdete lehnout, nekoukejte na televizi ani do mobilu (nebo použijte brýle proti modrému světlu), choďte spát před půlnocí. Poslední jídlo si dejte minimálně 2 hodiny před spaním.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.