Jak zhubnout běháním a za jak dlouho uvidíte změnu

Je vaše novoroční předsevzetí zhubnout? Pak je pro vás běhání tou správnou volbou. Aby ale přineslo vytoužené výsledky, je třeba to dělat správně. Co všechno dodržovat a za jak dlouho na svém těle uvidíte změny? To se dozvíte v tomto článku.

Obsah článku

Před tím, než vyběhnete

Už nějakou dobu se chystáte začít běhat, ale nevíte, jak na to? Poradíme vám, na co před prvním vyběhnutím myslet a jak u běhu dlouhodobě zůstat.

Jak se na první běh připravit?

  • Dejte přednost správné běžecké obuvi podle terénu, ve kterém poběžíte.
  • Zvolte vhodné oblečení na základě počasí.
  • Neběhejte s příliš plným nebo prázdným žaludkem.
  • Nastudujte si správnou techniku běhu – jak došlapovat, dýchat apod.
  • Dejte si cíle, které jste schopni splnit.

Více jsme se tomuto tématu věnovali v článku Jak začít běhat a jak běhat správně.

TIP: Běžecké vybavení – vše, co potřebujete k běhu

Jak se do běhu zamilovat

V začátcích pro vás může být těžké u běhu vydržet a nevzdat to po týdnu. Jak si tedy udržet motivaci? Známe pár tipů, jak si běh oživit.

  • Nepřepalte start. Začněte pomalu.
  • Určete si dny, kdy půjdete běhat a pravidelně je dodržujte.
  • Zkuste si najít parťáka, který vás vytáhne, když se vám nebude chtít.
  • Objevujte nové trasy, které můžete střídat.

Jak správně běhat pro hubnutí

Někdo by si řekl, že stačí prostě jen vyběhnout a běžet, co mu síly stačí. Není tomu ale úplně tak. Abyste díky běhu uviděli nový odraz v zrcadle, je třeba dodržovat několik pravidel. Záleží na tom, jak často vyběhnete, jaké zvolíte tempo a také jak se mezi jednotlivými běhy stravujete. 

TIP na článek: Recenze běžeckého pásu inSPORTline Gilavar

Jak často běhat 

První věc, které byste se měli vyhnout je ta, že budete běhat každý den. Tělo byste tak vystavili přebytečnému stresu a nestačilo by regenerovat a fungovat tak, aby spustilo proces hubnutí. 

Kromě toho, každodenním namáháním si můžete způsobit nepříjemná zranění, kvůli kterým vaše cesta za novým tělem na nějakou dobu skončí. Ať už je to zranění Achillovy šlachy nebo třeba únavové zlomeniny.

Ideální je proto běhat 3 – 4x týdně, na 30 až 40 minut. Ve dnech volna můžete zařadit tzv. “aktivní odpočinek”, kdy vyrazíte například na delší procházku. Pro hubnutí je dobré věnovat se také jiným sportům než jen běhu. Vhodné je například domácí posilování, plavání nebo jízda na kole. Nezapomeňte ale, že nic se nemá přehánět.

TIP: Jak často běhat – běžecký plán

Jakým tempem běhat

Ani běhání příliš rychlým tempem hubnutí neprospívá. Pokud máte možnost, měřte si při běhu svou tepovou frekvenci, která by se měla pohybovat v rozmezí od 60 do 75 % vaší maximální tepové frekvence.

Řeč je o tzv. aerobním pásmu, kdy je vaše tělo schopné spalovat tuky místo cukrů a běh pro vás má ten správný efekt.

TIP: Ideální tempo můžete poznat také podle vašeho dechu. Jste schopni při běhu mluvit? Pak se nacházíte v aerobním pásmu a vy hubnete.

TIP: Rychlost běhání – Jak najít správnou rychlost běhu

Správná strava je základ úspěchu

Samotné běhání ale k hubnutí nestačí. Ruku v ruce s ním jde také to, jak se před a po tréninku běhu stravujete. Abyste na běh a další aktivity měli dostatek energie, zařaďte do svého jídelníčku zdravou a pestrou stravu

Soustřeďte na dostatečný příjem sacharidů, jako jsou například rýže, těstoviny nebo brambory, že kterých vaše tělo čerpá energii. Součástí vašeho jídelníčku by měly být také proteiny a tuky. Před během to ale s tuky nepřehánějte, jelikož se déle tráví a vy byste na běh mohli mít příliš těžký žaludek.

TIP: Nízkokalorické potraviny, které zasytí a pomohou s hubnutím

Kdy uvidíte výsledky

Pokud budete dodržovat veškerá výše zmíněná pravidla běhu, výsledky se brzy dostaví. Přestože je každé tělo jiné, první výsledky byste na sobě měli pozorovat už po měsíci pravidelného běhu.

Hubenější postava ale není zdaleka to jediné, co běh přináší. Na vašem těle pocítíte i další výhody. Mezi ty patří například rychlejší metabolismus, lepší fyzička, zlepšení spánku a v neposlední řadě také větší sebevědomí.

TIP: Kokosová voda: tekutý zázrak, nebo jen marketingový tah?

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)