Jak vyndat kontaktní čočky a pečovat o ně

Pokud se chystáte nosit kontaktní čočky, měli byste vědět, že je důležité nejen si je správně nandat a vyndat, ale také o ně náležitě pečovat. Jen tak vám budou spolehlivě sloužit, a to bez pocitu diskomfortu. 

Jak vyndat kontaktní čočky?

Zejména pro jedince, kteří používají kontaktní čočky teprve krátce, může být jejich vyjmutí poněkud problematické. Chce to ale jen cvik. Uvidíte, že po nějaké době to už půjde v podstatě samo.

  • Pro začátečníky je vhodné, aby se postavili před dobře osvětlené zrcadlo
  • V dalším kroku se podívejte nahoru, ukazováčkem jedné ruky zvedněte horní víčko a prostředníčkem druhé ruky (té dominantní, tedy pravé u praváků) stáhněte dolní víčko.
  • Následně bříšky ukazováčku a palce uchopte čočku (maximálně jemně), stáhněte ji po oku směrem dolů a vyjměte.
  • Kontaktní čočku uveďte do původního tvaru tak, že ji klouzavým pohybem rozbalíte, čímž zabráníte slepení jejích okrajů. 

Péče o kontaktní čočky vyžaduje kvalitní roztok

Asi není třeba sáhodlouze zdůrazňovat, že je kontaktní čočky nutné pravidelně pečovat. Začít můžete už tím, že si je budete nandávat i vyndávat s pečlivě umytýma rukama. Čočky byste měli také pravidelně čistit, k čemuž se nepoužívá voda, ale speciální roztoky, které jsou k tomu určeny. Ty nemusí být drahé, stačí např. využít Notino.cz slevy, ale zaručují efektivní čištění.

Roztoky na čištění kontaktních čoček dnes existují v mnoha variantách. Nejoblíbenějšími jsou univerzální roztoky, které lze využít u všech typů měkkých kontaktních čoček, které čistí, dezinfikují, uchovávají, smáčí a odstraňují bílkoviny. Existují ovšem i další typy jako peroxidové roztoky, které už ale vyžadují obezřetné zacházení, na druhou stranu jsou velmi efektivní.

Ať už se rozhodnete čočky čistit jakýmkoli roztokem, pamatujte, že se může jednat o jeden z důvodů, proč je možné cítit určité nepohodlí při jejich nošení (i nasazování). Pokud tomu tak je, zkuste vyměnit roztok za jiný. Existuje navíc ještě jedno riziko, a to alergická reakce, která může vzniknout při další používání jednoho typu roztoku. I v takovém případě je čas na změnu. 

Jak vyčistit kontaktní čočky roztokem?

Postup čištění kontaktních čoček roztokem se může zdát složitý, ale brzy si na něj zvyknete a nebude vám dělat sebemenší problém. Uvedený postup učiňte s oběma čočkami zvlášť.

  • Nejprve roztokem vypláchněte pohárky pouzdra a následně je roztokem naplňte.
  • Kontaktní čočku vložte na dlaň a několika kapkami roztoku zvlhčete.
  • Pak ji jemně promněte, opláchněte (opět roztokem), umístěte do pohárku pouzdra a pohárek zavřete víčkem.
  • V roztoku byste měli kontaktní čočku nechat alespoň šest hodin.
  • Poté si čočku nasaďte, roztok vylijte a pouzdro vypláchněte čistým roztokem
  • Nechte jej vyschnout a pak už jen uzavřete víčkem.

Tip na závěr: pouzdro na kontaktní čočky pravidelně měňte. Pokud čočky nenosíte, nechte je v roztoku, který je ovšem třeba pravidelně (každý týden) měnit. Pokud se chystáte na delší dobu mimo domov, pořiďte si cestovní balení roztoku, abyste jej měli neustále k dispozici.

TIP: Modré světlo a brýle proti modrému světlu

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook