Jak si správně vybrat trekingové kolo

Trekingová kola konstrukčně i jízdními vlastnostmi představují kompromis mezi silničními a horskými koly. Jsou určena pro každý typ terénu a jejich hlavním úkolem je pohodlně překonat dlouhé vzdálenosti. Pomůžeme Vám zvolit ideální trekingové kolo.

Obsah článku

Jaké jsou výhody trekingového kola?

Hlavní výhodou trekingových kol je jejich univerzálnost, tudíž jsou skvělá pro jakýkoliv typ cesty – rychlé a krátké vyjížďky po městě i dlouhé nebo dokonce několikadenní cesty, na kterých potřebujete mít dostatek pohodlí. Ve srovnání s jinými modely se trekingová kola vyznačují tím, že k nim lze snadno namontovat nosič zavazadel a speciální kufry, díky nimž vynikají nad ostatními svou velkou nosností a nejvyšším komfortem při cestování. Tento typ kol má obvykle ocelový rám, ale pokud hledáte trochu lehčí alternativu, zvolte rám hliníkový. Rám u trekingových kol je o něco kratší, který umožňuje pohodlnější, vzpřímenější posed. Kolo je také již z výroby osazené blatníky, nosičem, stojánkem a světly.

TIP: Jak vybrat nosič kol 

Jaké jsou nevýhody trekingového kola?

Nevýhodou můžeme brát těžkost celého kola při maximálním zatížení našimi zavazadly. Při rozhodování o koupi trekingového kola je také velmi důležité příslušenství, jehož cena může zpočátku trochu odradit. Nejdůležitější však je pamatovat na důležitost příslušenství na trekingovém kole a také jeho odolnosti.

TIP: Jak vybrat helmu na kolo?

Na co se zaměřit při výběru trekingového kola?

Při výběru příslušenství pro trekingové kolo je třeba věnovat zvláštní pozornost činnosti brzd a způsobu řazení. Dalším důležitým kritériem pro pohodlnou a efektivní jízdu je výběr kola ve správné rámové velikosti. Ta se dá určit tak, že si jezdec stoupne obkročmo přes rám, chodidla dá na zem a změří si prostor, který zbývá mezi horní rámovou trubkou a rozkrokem. Ideální je, pokud je v tomto prostoru místo akorát na pěst. Samozřejmě lze také využít tabulek výrobců, které doporučují jednotlivé rámové velikosti podle výšky postavy jezdce.

Správná poloha sedla

Správné nastavení výšky sedla je tak, když cyklista při sezení na sedle dosáhne napnutou nohou patou na pedály. Při jízdě leží špička nohy na pedálu a noha je ve spodní poloze pedálu lehce pokrčená. Při jízdě by se neměla v žádném případě pánev houpat do stran, nýbrž by měla zůstat při jízdě takřka nehybná.

Vhodné vybavení

Pokud plánujete jezdit většinu času po asfaltových cestách, potom může být trekingové kolo vybavené pevnou vidlicí. V ostatních případech sáhněte po kole vybaveném odpruženou vidlicí, která se postará o větší pohodlí při jízdě po nezpevněném povrchu.
Brzdy na trekingových kolech bývaly dlouhou dobu jen v provedení klasických V-brzd. Dnes se ale stále více kol objevuje i s kotoučovými brzdami. Ty se snadněji ovládají a jsou celkově účinnější.

Pánská trekingová kola

Kola z této kategorie jsou určeny nejen pro muže. Jedná se o základní tzv. unisex kategorii kol pro všechny cyklisty všech velikostí. Vybrat si zde může každý – od juniorů až po vysoké cyklisty.

Dámská trekingová kola

V řadách trekingových kol existují i dámské modely, které jsou přizpůsobeny ženské anatomii. Respektují odlišný poměr délky trupu a končetin (ženy mají oproti mužům delší nohy a kratší trup). Dámská kola disponují kratší horní rámovou trubkou a delší hlavovou trubkou, aby byla výše položená řídítka. Liší se i některé komponenty – měkčí pružiny v přední vidlici, dámská sedla nebo užší řídítka. To vše zajišťuje ženám větší pohodlí a méně únavy při jízdě.

TIP: 400 Ultra

Výběr trekingových kol značky SCOTT

Na stránce endorphinrepublic.cz naleznete ta nejlepší trekingová kola značky SCOTT, se kterými Vám bude skvěle na silnici, ale i v lehkém terénu. Trekingová kola poslouží na cyklovýlety, dovolenou nebo kondiční trénink.

Další prodejce špičkových trekingových kol je KELLYS – zakladatelé společnosti jsou dva bratři ze Slovenska, kteří v současné době exportují svoje kola do 35 zemí nebo česká značka AUTHOR, která podporuje nespočet sportovních týmů.

O značce SCOTT

Značka SCOTT se stala v severní Americe velice oblíbenou nedlouho po jejím založení v roce 1958. Nejdříve se zabývala výrobou lyží, později svůj sortiment rozšířila o vybavení pro běh, motosport a cyklistiku. Kola značky SCOTT jsou originální svým designem, dají se pořídit za přijatelnou cenu a jsou oblíbená mezi cyklisty po celém světě.

Tip na závěr: V dnešní době většina lepších prodejců nabízí možnost vybrané kolo otestovat a to i tak, že Vám kolo půjčí na víkendovou projížďku. Určitě toho využijte!

Od Bára Králová

Kreativní duše, milovnice piva, dobrého jídla, výletů a sportování. Od mala se věnuje tanci a v dospělosti k tomu ještě přidala HIIT cvičení, spinning a občasný běh, který dělá především kvůli poslechu podcastů.