Jak vybrat spacák? Manuál výběru spacího pytle

Pokud jste outdoorový nadšenec, který spí pod hvězdami ještě na podzim, tento článek pro vás nepřinese zřejmě nic nového. Pokud jste však člověk, který byl v lese naposledy na houbách před deseti lety, a plánujete přechod Krkonoš, možná budete chtít vědět, jak se kvalitně vyspat. A kvalitně se vyspat znamená, že celou noc nebudete zbytečně drkotat zuby. Dnes vám ukážeme malý návod, jak vybrat ten nejvhodnější spacák a co na se při výběru zaměřit.

Lehký spacák vhodný pro využití v létě. Hmotnost 1 kg ocení především cyklisté.

Spací pytel z recyklovaných materiálů dekového střihu. Součástí spacáku jsou šle, lze v něm i chodit.

Malý a skladný spací pytel střihu mumie. Spacák se dá poskládat do minimálních rozměrů.

Zimní spacák vhodný na zimy v mírném pásu. Značka Prima je z Česka a izolaci je tvoří mikrovlákno Climashield Apex.

Tento, spíše čtyřsezonní spacák má mumiový tvar s H konstrukcí péřových komor. Extrémní teploty jsou v -32°C.

Péřový spacák plněný kachním peřím v poměru 90/10. Je více prodyšný a vhodný i pro jarní nebo podzimní kempování.

Péřový třísezónní spacák, plněný husím peřím v poměru 90/10. Spacák je konstruován s ohledem na pohodlí a dlouhou životnost.

Velmi lehký péřový třísezónní spacák o celkové hmotnosti 615 g. Náplň je tvořena kvalitním hypoalergenním kachním peřím.

Konstrukčně propracovaný péřový spacák vhodnější pro mírnější podmínky. Spací pytel je lehký a sbalitelný do velmi malých rozměrů.

Obsah článku

Podle jakých kritérií vybírat

Před nákupem spacáku je dobré projít si několik základních bodů nebo otázek, kterými se budeme při výběru spacího pytle řídit. A ty jsou:

  1. Do jakého ročního období budu spacák potřebovat? Musíte si odpovědět, jestli budete spacák potřebovat jen na letní dovolené v kempech, nebo budete chtít využít spacák i v zimě.
  2. Jak často budu spacák používat? Je to jednou ročně na sjíždění Vltavy v rámci teambuildingu nebo nestihnu doma spacák ani rozbalit a už budu vyrážet za dalším dobrodružstvím?
  3. Pro koho bude spacák určen? Není to jen otázka jestli pro dospělého nebo pro dítě, ale také je to otázka na teplotní komfort toho, kdo bude spacák užívat. Samozřejmě je dobré hledět i na výšku člověka.
  4. Posledním kritériem, které byste si měli zodpovědět je, kolik chcete do spacáku investovat.

Rozdělení spacáků

Spacáky se dělí podle několika různých kritérií. Podíváme se ted na jednotlivé z nich.

Podle období

Spací pytle můžeme podle období rozdělit na tři kategorie a to letní, zimní a třísezonní.

Letní spací pytle

Výhodou těchto spacáků je malá hmotnost a velikost. Jsou vhodnější na nenáročné akce, podle názvu ideálně v létě. Ideální jsou v období kdy teplota v noci neklesne pod pět stupňů. To znamená pokud plánujete spaní v kempu při letním festivalu nebo na dětském táboře, tenhle pytel je pro vás to pravé. Tyto spacáky mají nejméně izolace, což zahrnuje sice omezený tepelný komfort ale na druhou stranu, pokud při spaní pod širákem promoknete, spacák rychleji uschne.

Lehký spacák vhodný pro využití v létě. Hmotnost 1 kg ocení především cyklisté.

Spací pytel z recyklovaných materiálů dekového střihu. Součástí spacáku jsou šle, lze v něm i chodit.

Malý a skladný spací pytel střihu mumie. Spacák se dá poskládat do minimálních rozměrů.

TIP: Jak vybrat obuv na turistiku

Zimní spací pytle

Zimní spacáky jsou jednoznačně nejteplejší a většinou jsou i nejdražší. Jsou méně objemné a také mívají nižší hmotnost. Tahle kategorie spacáků není pro běžné užívání vhodná, pokud se ovšem nepřipravujete na výstup na Annapurnu nebo jinam do extrémních mrazivých podmínek, třeba na Aljašku.

TIP: Svačiny na cesty v horách

Zimní spacák vhodný na zimy v mírném pásu. Značka Prima je z Česka a izolaci je tvoří mikrovlákno Climashield Apex.

Tento, spíše čtyřsezonní spacák má mumiový tvar s H konstrukcí péřových komor. Extrémní teploty jsou v -32°C.

Péřový spacák plněný kachním peřím v poměru 90/10. Je více prodyšný a vhodný i pro jarní nebo podzimní kempování.

Třísezónní spací pytle

Třísezónní spacáky jsou nejuniverzálnější. Pokud využíváte spacák jen v létě ale do přírody pod širák, nebo pod stan, vyrážíte už brzy z jara a poslední výpravu máte na podzim, je to pro vás to pravé. V létě stačí u tohoto spacáku prostě rozepnout zip, v období ranních přízemních mrazíků by vás tento typ spacího pytle měl dostatečně chránit (zde vybírejte ale i podle svého teplotního komfortu a prozkoumejte i teplotní rozpětí u spacáku).

Péřový třísezónní spacák, plněný husím peřím v poměru 90/10. Spacák je konstruován s ohledem na pohodlí a dlouhou životnost.

Velmi lehký péřový třísezónní spacák o celkové hmotnosti 615 g. Náplň je tvořena kvalitním hypoalergenním kachním peřím.

Konstrukčně propracovaný péřový spacák vhodnější pro mírnější podmínky. Spací pytel je lehký a sbalitelný do velmi malých rozměrů.

TIP: Jak vybrat pořádný batoh na turistiku?

Podle tvaru

Spací pytle se rozdělují dále podle dvou střihů a to na mumii a dekový spacák.

Mumie

Střih mumie získal svůj název podle toho, že spacák obepíná tvar těla jako sarkofág, do kterého byly mumie ukládány. Jsou to spacáky, které se hodí spíše do chladnějšího počasí nebo pro zimomřivější typy. Tento střih je uzpůsoben tomu aby únik tepla byl minimální a to díky možnosti stažení vršku/kapuce těsně kolem hlavy a ramen. Většina lidí v tomto střihu spacáku vypadá jako housenka a je vidět jen kus obličeje.

Dekový spacák

Dekový spací pytel je vhodný spíše pro letní sezonu a pro lidi, kteří potřebují při spaní prostor. V mumii nemůžete moc kopat nohama, kdežto v dekovém spacáku jste spíše jako pod peřinou. Většina lidí používá dekový spacák úplně rozepnutý a vlastně z něj udělají jen deku. Oproti mumii je tento typ spacáku větší a bývá i těžší.

Podle izolační výplně

Schopnost spacáku udržet teplo závisí na izolačních schopnostech jeho výplně. Do spacáků se využívá peří nebo syntetické výplně (duté vlákno, mikrovlákno)

Peří

Peří je přírodní materiál se skvělou izolační schopností. Je lehké a má i výborné tepelné vlastnosti. Využívá se především husí peří ale můžete najít i výplně vytvořené z peří mořských ptáků. Nevýhodou u péřového spacáku je, že pokud vám navlhne, peří splihne a přestane plnit svou tepelně izolační funkci. Zajímavostí je, pokud chcete vybrat opravdu kvalitní péřový spacák, poměr prachového a nedraného peří. Toho prachového by mělo být ve spacáku více, někdy se uvádí až 90% z celkové výplně.

Syntetika

Syntetické výplně se používají nejčastěji a to především ze tří důvodu:

  1. syntetika je oproti peří mnohem méně náročná na údržbu
  2. narozdíl od peří je antialergická
  3. má vyšší odolnost proti vlhkosti

Syntetické výplně se dělí ještě podle specifických vlastností na výplň z mikrovlákna a výplň z dutého vlákna. Mikrovlákno se používá u spacáků u kterých záleží na co nejnižší hmotnosti a velikosti balení aniž by to narušilo tepelné izolační vlastnosti. Duté vlákno má na druhou stranu sice vyšší hmotnost a nižší životnost než mikrovlákno, ale také disponuje vyšší výhřevností. Opět zde platí, že čím více dutých vláken výplň obsahuje tím vyšší je výhřevnost a nadýchatelnost vláken.

Podle teplotního určení

Každý spací pytel je označen tzv. teplotními limity. Od roku 2017 podle normy ČSN EN ISO 23537-1 je toto označení sjednocené pro všechny druhy spacáků. Je důležité se rozhodnout do jakých teplot spacák budete potřebovat. Existují tři teplotní třídy:

  • komfortní teploty/COM – tato teplota je asi nejdůležitější. Je to spodní hranice teplotního komfortu, kdy byste neměli při poloze s nataženýma nohama cítit chlad, neměla by vám být zima. Tato hranice je pro každého člověka jiná, někdo se cítí pohodlně v létě když teploty dosahují 35° někdo má radši 25° a někdo je spokojený při 18°, na to byste měli hlavně myslet při výběru
  • limitní teploty/LIM – jde o teploty, kdy může dojít k prochladnutí nebo naopak k přehřátí. Tepelně izolační vlastnosti spacáku jsou ovlivněny vnějším prostředím a to pak má vliv na to jestli je nám příliš horko nebo zima.
  • extrémní teploty/EXT – toto je už opravdu hraniční teplota, kdy by se spacák neměl z důvodu přehřátí organismu nebo podchlazení použít

Další důležité parametry

Velikost spacáku

Správně zvolený spacák by neměl být příliš těsný ani příliš volný. Ideální je pokud máte kolem 20 cm volného prostoru nad vlastní proporce. 

Údržba

Údržba spacáků je vlastně dost náročná. Ty spací pytle, které využívají jako izolaci peří by se správně neměli vůbec prát na druhou stranu ty s syntetickou izolací občas, ale opravdu sporadicky vyprat můžeme) mluvíme o šetrném praní s vhodnými přípravky). Každý spacák má informace od výrobce jak k údržbě přistupovat a toho bychom se měli držet především. Nedávejte jej ani do čistírny na tzv. suché čištění, chemikálie by mohly spacák vážně poškodit a většinou dochází i ke ztrátě jeho vlastností.

Životnost a cena

Při správném užívání, údržbě a řekněme i skladování vám kvalitní péřový spacák vydrží dlouho, někteří výrobci uvádějí i 15 let. Ty syntetické mají životnost mnohem kratší. Důležité je říct, že péřové spacáky mívají většinou mnohem vyšší pořizovací cenu než ty se syntetickou výplní.

Oblíbené značky spacích pytlů

Prima

Spacáky značky PRIMA OUTDOOR s.r.o. se vyrábějí převážně v České republice již více než 30 let. Od roku 1989 ušili stovky tisíc spacích pytlů. Spacáky jsou vyráběny ze špičkových materiálů za velmi příznivé ceny. Společnost PRIMA dodává spací pytle do celého světa.

Warmpeace

Warmpeace je česká firma s dlouhou a bohatou tradicí. Na počátku se zabývali pouze výrobou péřových spacích pytlů. Později začali vytvářet ucelenou kolekci technického oblečení (včetně péřového). Vybavení od značky Warmpeace se pyšní dobrou cenou a vysokou kvalitou.

Pinguin

Pinguin je jednou z nejstarších českých značek, která se zabývá vybavením pro aktivní pobyt v přírodě. Společnost sídlí ve městě Náchod ve Východních Čechách.

Historie produktů pod značkou Pinguin začala již v roce 1986. Produkty Pinguin byly použity a testovány na řadě vysokohorských expedic.

Sir Joseph

Firma Sir Joseph patří mezi přední firmy, které vyrábějí péřové expediční vybavení. Vývojové a výrobní zázemí se nachází v České republice. Zakladatel značky Josef Rakoncaj (vystoupil na 8 osmitisícovek) začal v roce 1971 šít vlastní horolezecké oblečení. V roce 1974 neoficiálně založil firmu Rakoncaj a v roce 1990 zahájil podnikatelskou činnost ve firmě Sir Joseph. 

Patizon

Patizon je česká firma, kterou vlastní Lukáš Výtisk a Jan Hranáč. Navrhují péřové spací pytle z nejteplejšího husího peří a nejlehčí nylonové látky od japonské firmy Toray. Díky tomu prodávají jedny z nejlepších spacích pytlů na trhu.

Mountain Equipment

Světově uznávaná britská značka Mountain Equipment již více jak 50 let vyrábí kvalitní outdoorové vybavení (membránové, péřové a fleecové oblečení, péřové i syntetické spacáky a jiné vybavení). Hlavním úkolem značky je ochránit zákazníky před nepřízní počasí při všech venkovních aktivitách.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.