Jak vybrat sněžnice?

Krajina zapadaná sněhem, slunce opírající se do štítů majestátních hor, jako z ladovské pohádky. Takový výjev vybízí ke krásné procházce, a třeba zrovna na sněžnicích. Jak sněžnice vybrat a jaké typy existují se dozvíte v tomto článku.

Minimalistické sněžnice pro náročnější podmínky. Vytvořeny ze vstřikovaného plastu a mají maximální nosnost 114 kg.

Univerzální sněžnice do všech terénů s vázáním na rychloupínací ráčnu. Rám je vytvořen z duralu a má díky tomu nízkou váhu.

Sněžnice vhodné do každého terénu. Mají tvar přesýpacích hodin a výztuhu z karbonu, díky které jsou lehké a pružné.

Obsah článku

Proč sněžnice

Sněžnice jsou speciální nástroje, které se připevňují na nohy nebo obuv a pomáhají v chůzi v hlubokém sněhu a to díky rozložení váhy na větší plochu, takže se člověk méně boří. Proč ale vybrat právě sněžnice, místo dnes velmi oblíbených lyží? 

Sněžnice jsou velmi skladné a také lehké. Také je můžete připevnit například na batoh a nést v úsecích, kde je nepotřebujete. Velkou výhodou sněžnic je, že na ně nepotřebujete žádné speciální boty. Stačí běžná turistická zimní obuv. Chůze na sněžnicích je podobná spíše běžné turistice. 

TIP: Jak vybrat obuv na turistiku?

Podle čeho vybírat

Tak jako u každého sportovního vybavení, byste si před nákupem sněžnic měli ujasnit na co je vlastně potřebujete využívat. Pár základních bodů:

  • Jak budu sněžnice využívat – budu chtít sněžnice na běžnou turistiku nebo spíše na náročnější výšlapy?
  • Jak velké zatížení by měly unést – tzn. zaměřit se na maximální nosnost sněžnic
  • jaké vázání – pevné nebo volné
  • důležitým bodem je i finanční stránka – kolik chci investovat

TIP: Vrstvení oblečení na turistiku i lyže

Rozdělení sněžnic

Typy sněžnic

Sněžnice se dělí na několik typů a to oválné, rámové nebo plastové. Každý typ má svá pro a proti.

Oválné sněžnice

Oválné sněžnice jsou tradiční. Bývají vyrobeny z rákosového nebo laminátového rámu a jsou vypleteny provázky a nebo řemínky. 

Rámové sněžnice

Tento typ sněžnic má rám vytvořen z kovové trubky a bývá potažený. Jsou velmi pevné a také dost odolné. Tento typ sněžnic se hodí spíše pro běžnější turistiku, do nenáročného terénu.

Plastové sněžnice

Tento druh sněžnic se výborně hodí do náročného, zledovatělého terénu. Většinou mají ze spodu hroty. Bývají většinou cenově náročnější ale bývají také nejuniverzálnější. Plastové sněžnice se dělají z plastového výlisku.

Zatížení

Co se týká maximální nosnosti sněžnic rozmezí se pohybuje mezi 20 – 120 kg. Z tohoto rozpětí vidíte, že sněžnice mohou používat i děti. 

Než si sněžnice vyberete podle své váhy, nezapomínejte, že musíte připočítat i váhu vybavení nebo bagáže, kterou s sebou budete nosit.

Vázání

Sněžnice se dá k botě připevnit dvěma různými způsoby a jejich připevnění je možné buď pomocí řemínků, klipsen nebo rychloupínacích pásků. Díky těmto fixačním prvkům připevníte nohu k sněžnici na několika místech. Většinou je upevnění v místě nártu, paty a u některých typů je možné zafixovat i špičku. Vázání rozdělujeme na volné a nebo pevné. Volné vázání je vhodné do hlubokého sněhu a do mírnějších svahů ale horší je to pak s případnými překážkami. Pevné vázání je vhodné do náročnějšího terénu, jako je traverz nebo prudké stoupání. U pevného vázání se častěji využívají rychloupínáky nebo ráčny. 

Důležitou součástí sněžnic, jsou i tzv. podpatěnky. Jde o malou vychytávku, která se využívá především při stoupání do prudkých svahů, kdy se zasune pod patu a zvýší tak oporu nohy v kopci. 

Značky

Nejznámější značky u nás které vyrábějí sněžnice jsou Sasquetch, MSR, TSL a Warp.

Sasquetch

Český výrobce a prodejce sněžnic, které vyrábí už od roku 1998. Založeno na spojení zkušeností předků a moderních materiálů.

MSR

MSR neboli Mountain Safety Research jsou tradiční výrobci outdoorového vybavení a to už od roku 1969. Kromě sněžnic se zaměřují na lehké stany nebo benzínové vařiče.

TSL

Francouzská firma, která se specializuje na výrobu sněžnic již od roku 1981. Výroba probíhá výhradně ve francouzských Alpách.

Warp

Firma Warp, se zaměřuje převážně na outdoorovou obuv ale i sněžnice a další příslušenství. Firma zastupuje na českém trhu radu italských výrobců vybavení pro trekking.

Příslušenství

K chůzi na sněžnicích nepotřebujete žádný kurz. Většinou to lidé během chvíle zvládnou. K sněžnicím byste ale měli mít i nějaké další příslušenství a to pevný obal přímo na sněžnice. Dalším důležitým prvkem, který vám usnadní chůzi na sněžnicích jsou vhodné hole.

Sport na sněžnicích

Kromě běžné chůze na sněžnicích můžete provozovat i běh. Potřebujete k němu sportovní kvalitní sněžnice, které budou lehké a hlavně odolné.

Dalším sportem, který díky sněžnicím můžete provozovat je lyžování. Potřebujete na něj ale speciální lyže – sněžnice. Jde o spojení lyží a sněžnic v jeden nástroj.

Tipy na nejlepší sněžnice

Minimalistické sněžnice pro náročnější podmínky. Vytvořeny ze vstřikovaného plastu a mají maximální nosnost 114 kg.

Univerzální sněžnice do všech terénů s vázáním na rychloupínací ráčnu. Rám je vytvořen z duralu a má díky tomu nízkou váhu.

Sněžnice vhodné do každého terénu. Mají tvar přesýpacích hodin a výztuhu z karbonu, díky které jsou lehké a pružné.

NázevHmotnost (g)Nosnost (kg)Rozměry (cm)CenaAktivitaMateriál
MSR Evo Trail 2022171011456 x 205.539,-alpinismus, expedice, turistika, skialpinismusodolné plasty, ocel
Sasquetch V. ráčny180013024×682.549,-expedice, turistika, chůze, backpackingduralová slitina
TSL Symbioz Elite(podle velikosti L)216070-1406.649,-turistika, zimní aktivity, chůzeALU slitina, plast

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.