Jak si správně vybrat silniční kolo

Jaké jsou kategorie silničních kol? Jak vybrat správnou velikost rámu nebo třeba jaké jsou nejúčinnější brzdy na silniční kolo? Vše podstatné o správném výběru silničního kola se dozvíte v tomto článku.

Obsah článku

Obecně o silničních kolech

Silniční kolo se vyznačuje úzkými a hladkými plášti, pevnou vidlicí a řídítky zahnutými do oblouku (tzv. berany). Brzdové a řadící páčky ovládáte vykloněním pák. Blatníků a nosičů se na silničním kole dočkáte pouze zřídka. Také ve většině případů nedisponují žádnými přidruženými komponenty.

Kategorie silničních kol

Silniční kola se dělí na několik kategorií, a to jednak podle výkonnostní úrovně jezdce, tak na kvalitu povrchu či disciplíny, pro niž je silniční kolo určeno. Podle výkonnosti tak dělíme „silničky“ na rekreační, sportovní a závodní. V kategorii silničních kol se také můžete setkat s posedem hodně vysoko, kdy na kole téměř ležíte. Takto posazené sedlo bývá určené pro závody a rychlou jízdu. Níže položené a pohodlnější sedlo je určený pro rekreaci.

Rekreační

Jedná se o modely pro jezdce, kteří se občas rádi projedou na rychlém silničním kole, ale nejezdí na výkon, nebojují s časem a neřeší nějaký ten gram kola navíc. Tato kola bývají postavena na hliníkových rámech a jejich komponenty jsou navrženy tak, aby dobře fungovaly při menší frekvenci zatížení. Jejich geometrie umožňuje pohodlnější vzpřímenější posed.

Do této kategorie patří například kola Specialized Allez, Trek 1 Series nebo Cannondale CAAD 8.

Sportovní

Do kategorie sportovních silničních kol spadají už velmi výkonné stroje, které umožňují špičkové výkony, ale zároveň je u nich pamatováno i na jízdní pohodlí. Postaveny jsou na hliníkových i karbonových rámech. Geometrie umožňuje vzpřímenější posed, než-li závodní modely, ale zároveň už umožňuje velmi efektivní šlapání.Tato kategorie se shoduje s koly určenými na horší silnice, kočičí hlavy apod. Právě tato kola se používají na tzv. klasiky, čili tradiční jednorázové závody, kde se jezdci často setkávají s ne právě ideálními povrchy.

Příkladem mohou být silničky Specialized Roubaix, Trek Domane či Cannondale Synapse.

Závodní

Kola nekompromisně zaměřená na výkon bez ohledu na jízdní pohodlí. Mají geometrii s velmi položeným posedem, nejlehčí a nejtužší rámy většinou z karbonu a velmi odolné a kvalitní komponenty.

Do kategorie závodních silničních kol spadají špičkové modely jako Cannondale SuperSix, Trek Madone nebo Specialized Tarmac.

Jak vybrat velikost rámu

Nejdůležitějším parametrem, na kterém byste měli stavět, je výběr správné rámové velikosti. Správnou velikost vyberte rozhodně před samotným výběrem modelu kola. Vhodnou velikost rámu vyberete pomocí své výšky v centimetrech (na rozdíl od horských kol). Rámy se běžně pohybují ve velikostech 49 – 61 cm.

Orientačně Vám pomůže následující tabulka:

Velikost rámu (cm)Výška člověka (cm)
49152 – 165
52165 – 173 
54173 – 178
56178 – 183
58183 – 191
61191 – 198

Pro správný výběr rámové velikosti je rozhodně nezbytné si kolo vyzkoušet. Obzvlášť ti, jejichž výška odpovídá pomezí dvou rámových velikostí. Další důležitý parametr je poměr délky nohou a rukou vůči trupu a ostatní detaily.

Čím pevnější rám s nižší hmotností vyberete, tím bude stoupat cena, ale i kvalita rámu a samozřejmě požitek z jízdy. Pokud si plánujete koupit silniční kolo na více než jen za přepravním účelem, doporučujeme investovat do kola s karbonovým rámem. Nesporné výhody vlastností karbonu jsou tuhost, pohlcování vibrací a nižší váha. Když se zaměříme na odpružení, u silničního kola se téměř vždy setkáte s koly bez odpružení. Je to dáno tím, že se předpokládá jízda na silnici či zpevněném povrchu. Odpružení je tedy zcela zbytečné

Přehazovačka u silničního kola

Počet možných rychlostí se může odvíjet od jeho ceny. Levnější modely disponují zhruba 16 rychlostmi. U dražších silničních kol se setkáte až s 22 rychlostmi.

Nejúčinnější brzdy pro silniční kolo

Na silniční kolo, kvůli své schopnosti rychlého ježdění, potřebujete opravdu spolehlivý brzdný systém. Nejlepším dostupným brzdovým systém jsou bezesporu kotoučové hydraulické brzdy. Účinek brzd je znát okamžitě, brzdná dráha je krátká i na mokrém povrchu. Dalšími možnostmi brzdných systémů pro silniční kola jsou čelisťové brzdy nebo kotoučové mechanické brzdy.

Výběr silničních kol značky SCOTT

Na stránce endorphinrepublic.cz naleznete ta nejlepší silniční kola SCOTT, a to jak ultralehké závodní silničky s karbonovým rámem, tak sportovní hliníkové modely pro dámy i pány.

Tip na závěr: V dnešní době většina lepších prodejců nabízí možnost vybrané kolo otestovat a to i tak, že Vám kolo půjčí na víkendovou projížďku. Určitě toho využijte!


Přečtěte si také

Od Bára Králová

Kreativní duše, milovnice piva, dobrého jídla, výletů a sportování. Od mala se věnuje tanci a v dospělosti k tomu ještě přidala HIIT cvičení, spinning a občasný běh, který dělá především kvůli poslechu podcastů.