Jak vybrat psací stůl pro děti?

Do dětského pokoje patří kromě hraček, postele či úložného prostoru také psací stůl, který hraje nesmírně důležitou roli jak pro nadcházející školáky, tak pro zkušené studenty. Kvalitní pracovní stůl zajišťuje (stejně jako správně vybraná židle) správné držení těla, snižuje riziko bolesti zad nebo hlavy a v konečném důsledku zvyšuje produktivitu a efektivitu studijního procesu. Jak ale vybrat ten nejlepší stůl právě pro vašeho potomka?

Správné rozměry a výška stolu

K tomu, aby měl školák na stole dostatek místa pro všechny školní pomůcky, psací potřeby a další nezbytnosti, je třeba, aby měla pracovní deska dostatečně velké rozměry. Pro psací stůl pro děti platí, že rozměr 150×70 cm bude dostatečný i v případě, že na stole bude umístěn notebook nebo monitor počítače. V případě, že stůl sdílejí sourozenci, budeme vybírat psací stůl pro dvě děti a celková pracovní plocha by měla být odpovídajícím způsobem větší. Je ale samozřejmě také důležité, aby stůl zabíral z celé plochy pokoje přiměřenou část.

Důležitá je i výška psacího stolu. Dítě by při sezení nemělo být shrbené. A protože děti v průběhu školního roku tráví u stolu poměrně dost času, je důležité, aby jejich poloha u stolu byla vždy fyziologicky správná. To znamená, že kolena pod stolem by měla vždy zaujímat pravý úhel, stejně tak i lokty.

TIP: Jak dětem zajistit zdravé sezení?

Možnost polohování pracovního stolu

Správná výška stolu je tedy z velké části závislá na výšce dítěte. Velkou výhodou je proto plně nastavitelná výška pracovní desky, která se dá měnit podle výšky a stáří dítěte. Výškově nastavitelný stůl pro děti je proto tou nejlepší volbou.

Také nastavení úhlu a sklonu pracovní desky usnadňuje práci u stolu. Díky nastavitelnému sklonu pracovní desky může být i při specifických činnostech osa páteře ve správné poloze. Tímto lze předejít zbytečnému vzniku skolióz a dalším bolestivým deformacím páteře.

TIP: Správné sezení u počítače (ergonomie sezení)

Dětský pracovní stůl a úložný prostor

Psací stoly pro děti jsou využívány jak pro učení, tak pro koníčky v podobě kreslení, malování, modelování a podobně. Všechny tyto činnosti mají jednu věc společnou – děti by od nich nemělo nic vyrušovat. A právě proto je třeba, aby měly děti maximum svých potřeb a pomůcek hned po ruce. Díky tomu nebudou muset v průběhu práce vstávat a ta jim tak půjde lépe od ruky.

Zásuvky či poličky by tak měly být součástí pracovního stolu, a to v takovém množství, aby se do nich dětem velké množství všech psacích a výtvarných potřeb, papírů, učebnic a dalších pomůcek vešlo.

Materiál a design pracovního stolu

Nezáleží však jen na technických parametrech stolu, důležitý je i materiál ze kterého je stůl vyrobený. Důvodů je hned několik. Tím prvním je odolnost psacího stolu pro děti proti poškození. Nevyplatí se vybírat pracovní stoly z levných materiálů jako je lepená dřevotříska, které často nevydrží déle, než jeden školní rok. Kvalita zpracování je v tomto případě důležitá.

Nepříliš výhodná je také lesklá pracovní deska. Odrazy světel od stolní lampy totiž od ní mohou odrážet, dítě oslňovat a rušit. Jednoznačně nevhodný je proto stůl se skleněnou deskou.

Co se designu týká, v tomto ohledu záleží především na konkrétních preferencích dítěte i jeho rodičů (na názor dítěte je ale třeba dbát). Obecně platí, že pro děti jsou vhodné pestré barvy, které probouzí v dětech kreativitu a rádi u nich sedí. Starší děti a teenageři to ale možná uvidí jinak a zvolí konzervativnější řešení.

Psací stůl je třeba si vyzkoušet

K tomu, aby psací stůl pro děti skutečně splnil to, co by správný pracovní stůl splňovat měl, musí být vybraný skutečně správně. Se stoprocentní jistotou to je ale možné pouze v případě, že si dítě stůl vyzkouší. Jak již bylo zmíněno, u stolu by mělo dítě sedět rovně, s koleny a lokty v pravém úhlu.

Při zkoušení v obchodě je třeba dbát na to, aby při něm dítě sedělo na stejně vysoké židli, jakou má doma. Anebo – v ideálním případě – pořídit stůl a židli současně a vyzkoušet si oboje najednou.

Psací stůl pro děti je nesmírně důležitou součástí dětského pokoje. To, jak dobře jej vybereme, ovlivní zdravý vývoj dětské páteře a skutečně efektivní práci u stolu, která bude pro dítě příjemná. Věnujte proto výběru opravdu dostatek času a pozornosti.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram