Jak vybrat monitor dechu

Co je to vlastně monitor dechu? Jedná se o monitorovací zařízení, které neustále snímá dech miminka. Pokud by nedej bože došlo k zástavě dechu miminka, monitor dechu zpravidla do 3-10s zaznamená nečinnost dýchání a začne hlasitě řvát alarm. Mezi často kladené otázky patří jaké druhy monitorů dechu existují a jak monitor dechu vybrat?

Obsah článku

K čemu je dobrý monitor dechu?

Je obecně známo, že do 6 měsíců věku miminka je zvýšené riziko zástavy dechu, přitom největší pravděpodobnost je v prvních 3 měsících. Odborná literatura říká, že jde o syndrom náhlého kojeneckého úmrtí (SIDS). Zní to strašidelně, ale díky těmto moderním technologiím se toto riziko velice snižuje. Někdo pro jistotu monitor dechu používá i po 6. měsíci věku miminka, ale pak zjistí, že už to jaksi nefunguje, poněvadž miminko začíná cestovat po postýlce a monitor dechu již tak neplní svou funkci. Díky tomu dost často vyhodnotí, že miminko nedýchá, a začne řvát alarm. Přitom miminko leží jen mimo monitor dechu. To ve všech případech vede k odložení tohoto monitorovacího zařízení. Každopádně v prvních týdnech života miminka má tento monitor dechu svůj význam a rodiče tak mohou v klidu nerušeně spát.

Rozdělení monitorů dechu dle použití

Deskový monitor dechu

Tento typ je nejrozšířenější a nejpoužívanější. Setkáte se s ním i v porodnicích. Pro rychlou představu se jedná o obdélníkovou tenkou desku, která se vloží pod matraci miminka zhruba do míst hrudníku. Ze začátku leží celé dítě nad touto deskou. Pokud se narodí miminko s velice nízkou počáteční hmotností, je vhodné tuto desku umístit pod prostěradlo. Tím, jak je moc lehké, monitor dechu by nemusel zaznamenat přes tlustou matraci, jestli dýchá či nikoliv. 

Z této desky vede síťový kabel do zařízení s displejem (nebo bez), kterým se tento monitor zapíná a vypíná. Výhodou těchto monitorů dechu je bezkontaktní použití, nijak to neomezuje miminko v pohybu. Další z výhod je, že se dá použít i v kočáru nebo jiné postýlce např. u prarodičů. Nevýhodou však je horší přenositelnost. Musí se vyndat a demontovat z postýlky a opět umisťovat do jiné postýlky či kočárku.

Existuje i rozšířená verze pro dvojčata, kdy k jednomu ovládání jsou připojené dvě až čtyři monitorovací desky. Podmínkou ale je, aby miminka spali odděleně a to každé ve své postýlce. Monitorovací desky by se mohly vzájemně ovlivňovat. Pokud spinkají společně v jedné posteli, je lepší použít variantu monitoru dechu na plenu. 

Monitor dechu na plenu

Dalším typem je monitor dechu na plenu. Jedná se o bezdrátové uzpůsobení, kdy se připne elektronická věc na plenu miminka zepředu v blízkosti bříška, kdy monitorování probíhá přes pohyb bříška. Nad tímto typem je vhodné uvažovat v době, kdy máte pocit, že miminko často přenášíte na různá místa a spinká každou chvíli někde jinde např. s vámi v manželské posteli, na gauči, apod. Nevýhodou však zůstává to, že miminku to může vadit na těle a při větším pohybu je tento monitor nepoužitelný. Dále je též nepoužitelný při jízdě v automobilu, poněvadž tam může monitor dechu snímat vibrace automobilu a tím pádem nemusí zaznamenat nedýchající miminko.

Kombinovaný monitor dechu

Jedná se o ne moc rozšířenou variantu a tudíž je o dost dražší, než klasické monitory dechu. Je to monitor dechu kombinovaný s chůvičkou dohromady. Dražší modely dokážou přenášet zvuky a dokonce i obraz k rodiči. Záleží na variantě a na náročnosti rodiče.

Tak jaký ale monitor vybrat? Na trhu existuje spousta značek. Rozhodně by se člověk měl zaměřit na velikost monitorovací desky, jestli ten daný výrobek má zdravotní certifikaci, nebo-li je brán jako zdravotní pomůcka. Většina deskových monitorů dechu je certifikována, ale monitory dechu na pleny nikoliv. Dalšími vlastnostmi mohou být, jak je silný alarm, který má upozornit rodiče, jestli je monitor vybavený i světelným signálem, jak je řešeno napájení, propojení – zda se musí brát v potaz kabelové spojení nebo jestli je možnost bezdrátového propojení.

Tipy na nejprodávanější certifikované značky

Jablotron Nanny

Jeden z nejčastěji používaných certifikovaných deskových monitorů dechu u nás v ČR je monitor dechu Jablotron Nanny. Jedná se o českou certifikovanou firmu s letitou praxí a působením na trhu. Tento monitor dechu je průměrné ceny a vysoké spolehlivosti, který se často používá i v našich porodnicích.

Babysense 1 PRO

Dalším vhodným kandidátem je Hisense Babysense z Izraele. Jedná se opět o deskový monitor dechu, který patří též k často používaným monitorům u nás v ČR. Tento produkt je o něco dražší než předchozí Jablotron Nanny. 

Angelcare AC327

Potom je tu něco pro náročnější uživatele a to monitor dechu a zároveň video chůvička Angelcare AC327. Jedná se o dražší produkt, který splňuje funkci monitorovací i vizuální, kdy miminko můžete vidět přes kameru. Toto provedení je bezdrátové a software umí sledovat dvě miminka najednou. Je to ideální pro sledování dvojčat, pokud se pořídí další monitorovací deska, kamera a snímací zařízení.

Angelcare AC027

Naopak pro méně náročné je provedení AC027 od značka Angelcare. Jedná se jen o monitorovací desku pod matraci bez video chůvičky.

Snuza Hero

Pokud by někdo chtěl jiný monitor dechu než deskový, je možné pořídit certifikovaný monitor dechu na plenku Snuza Hero průměrné ceny. 

Porovnání klíčových vlastností monitorů dechu:

Jablotron NannyHisense Babysense 1Snuza HeroAngelcare AC327(AC027)
Bezkontaktní snímáníAnoAnoNeAno
*CenaDo 3500,-Do 4000,-Do 3500,-Do 6000,- (***do 2500,-)
Zdravotní certifikaceAnoAnoAnoAno
Počet monitorovacích desek1211
UpozorněníAlarmAlarmAlarmAlarm + video (***bez videa)
Určeno pro1 dítě1 dítě1 dítě1 a více dětí**

* – cena převzata v 10/2022 ze serveru heureka.cz

** – pro monitorování např. dvojčat se musí přikoupit další monitorovací deska, kamera, a snímací zařízení

*** – popis v závorce je určený pro levnější provedení AC027

O oblíbených značkách monitorů dechu

JABLOTRON

Jablotron je světovou technologickou firmou s vlastním vývojem a výrobou. Společnost byla založena v roce 1990 a neustále přichází s novými nápady, které nám usnadňují každodenní život. Jablotron pomáhá s automatizací, vyrábí alarmy, autosortiment a monitory dechu pro kojence.

Babysense

Babysense se zabývá výrobou monitorů dechu pro miminka, které jsou původem z izraelské firmy Hisense. Značka působí na českém trhu více jak 20 let, všechny její produkty splňují evropské bezpečnostní normy. Kromě monitorů dechu vyrábí také senzorové podložky.

ANGELCARE

Angelcare je kanadská značka, která patří k nejspolehlivějším výrobcům dětských chůviček, multifunkčních přístrojů a monitorů dechu pro miminka. Založena byla v roce 1998 a díky svým kvalitním produktům si brzy získala důvěru mnoho maminek.

SNUZA

Ve firmě Snuza rádi říkají: Klid mysli je k nezaplacení. Zabývají se výrobou mobilních monitorů, které zaznamenávají a hlásí každou změnu polohy dítěte. Monitory tiše sledují dýchání a pohyb miminka a vy tak můžete být v klidu.

Rada na závěr

Na trhu je spousta značek a druhů monitorů dechu. Tento článek je zaměřený na výběr monitoru dechu, na co se používá a podle jakých vlastností se rozhodnout, jaký pořídit. Vždy je na prvním místě zdraví miminka, tudíž by se tento výběr neměl podceňovat.


Přečtěte si také

Od Honza Pěsta

Software tester automatických převodovek co rád cvičí v posilovně a překonává sám sebe. Má rád zdravý životní styl a pohyb, proto mu nejsou články o zdraví cizí.