Jak vybrat longboard?

Longboarding je to skvělý způsob, jak trávit čas venku, zlepšovat rovnováhu, sportovat a rychle se pohybovat ve městě i mimo něj. Pokud jste začátečník, nebo hledáte nový longboard, který by odpovídal vašim potřebám, může být výběr správného longboardu zdlouhavý proces. Longboardy mají různé tvary a komponenty se svými specifiky. Přečtěte si několik tipů, podle čeho vybrat ten správný longboard.

Obsah článku

Tvar

Existuje několik typů longboardů, z nichž každý je určen pro jiný styl jízdy. Každý tvar desky má své výhody a nevýhody, které závisí na technickém zpracování desky a stylu jízdy jezdce. Pokud jste začátečník, doporučován je typ cruiser nebo pintail longboard. Pokud hledáte longboard pro sjezdovou jízdu, zvažte drop-thru nebo top-mount longboard. A jak se mezi sebou desky liší?

Pintail

Klasický a nejznámější typ longboardu s charakteristickým tvarem ve tvaru písmene „V“ nebo také podlouhlou kapku. Tento typ longboardu je nejvhodnější pro začátečníky. Díky svému tvaru je pintail velmi stabilní a snadno ovladatelný, což z něj dělá vhodnou volbu pro křižování po městě nebo projíždění krátkých vzdáleností. Nejčastěji bývá deska úplně plochá. Nevýhodou tohoto typu je menší manévrovatelnost a nižší schopnost rychlé jízdy, což ho dělá méně vhodným pro pokročilé jezdce, kteří chtějí jezdit rychleji nebo provádět technické kousky. Nevíte-li jaký longboard vybrat, univerzálním typem je právě pintail.

Cruiser

Tento typ longboardu je kratší a menší než pintail. Podobá se tvarově klasickému skateboardu, ale je delší a širší. Bývá vybaven měkkými koly, což z něj dělá velmi pohodlný a snadno ovladatelný board. Cruiser je navržen pro rychlou a plynulou jízdu, ale není vhodný pro technicky náročné kousky nebo extrémní rychlosti, které jsou s tímto typem reálné, ale vyžadují větší schopnosti a sílu jezdce.

Top-mount

Tento typ boardu má na desce výřezy pro kolečka kvůli tomu, aby byly blíže u desky, tím pádem celkově je board nižší a deska níže u země. To zajistí větší stabilitu. Tento typ desky je vhodný pro pokročilé jezdce, kteří chtějí jezdit rychleji a provádět technicky náročné triky.

Drop-thru

Boardy mají jedinečný tvar desky, kdy je prostředek desky níže než namontované trucky. To umožňuje snížení těžiště a lepší stabilitu při vyšších rychlostech. Tento typ desky je vhodný pro pokročilé jezdce, kteří chtějí dosáhnout extrémních rychlostí a překonávat prudké zatáčky, je tak vhodný pro downhill či freeride. 

Kde bude longboard jezdit?

Základní otázkou pro to, jak vybrat longboard, je také otázka, kde s longboardem budete nejčastěji jezdit.

  • Ve městě – Longboard jako dopravní prostředek by měla být deska spíše kratší až střední nebo typ cruiser s měkkými kolečky. Doporučována je deska se zvednutou zadní částí, díky které se snadněji překonají městské nerovnosti a překážky.
  • Ve městě, v parku, po stezkách – K tomuto určení by se nejvíce mohl hodit pintail typ (podlouhlé kapky) nebo drop-thru z důvodu vyšší stability. 
  • Po kopcích, silnicích – Pro jízdu mimo město se hodí všechny typy se zvážením stylu jízdy – carving (oblouky z kopců), freeride (sjezdy a sliding – nízký profil a jsou stabilnější při vyšších rychlostech) a downhill (pro sjezdy z velmi prudkých kopců ve vysokých rychlostech).

Konstrukce

Deska longboardu je vyrobena ze dřeva, kdy nejběžnějším bývá javor a bambus. V nabídce najdete i břízu, kombinaci těchto dřev i kombinace s laminátem. Desky jsou tvořeny od 2 do 11 vrstev, přičemž počet vrstev s kombinací druhů dřeva zastupuje specifické vlastnosti každé desky. Určuje se tak použití desky boardu. Javorové desky jsou odolné, vynikají tvrdostí a jsou nejpoužívanější u downhill longboardů, tedy boardů pro zkušenější jezdce. Bambusové desky jsou příjemně pružné a dobře se na nich jezdí zejména začátečníkům nebo jezdcům ve skateparku.

Velikost

Právě velikost, respektive délka, určuje pro jaký styl jízdy se longboard hodí. Pro začátečníky se doporučuje longboard o délce asi 91 cm – 106 cm. Tyto velikosti jsou ideální pro přímou jízdu a deska je dostatečně dlouhá k tomu, abyste se mohli pohodlně rozjet. Do města se hodí velikosti boardu mezi 71 cm – 97 cm. Pokud budete jezdit ve městě, freeride i z kopců, hodí se od 97 cm a delší, samozřejmě v závislosti na zkušenostech jezdce.

Komponenty podstatné pro výběr

Neměli byste přehlédnout při výběru longboardu ani další komponenty, ze kterých se každý board skládá. Komponenty přímo ovlivňují vlastnosti a schopnosti longboardu.

Kolečka

Mohou se lišit velikostí, tvrdostí, zaoblením hran i umístěním. Všechny tyto aspekty ovlivňují jízdu. 

  • Tvrdost kol se obvykle měří na stupnici A, která se pohybuje od 1 do 100. Stupnice značí, že čím vyšší hodnota je, tím jsou kola tvrdší. Obecně jsou pro začátečníky doporučována kola s tvrdostí přibližně 78A až 83A, která jsou dostatečně měkká k tomu, aby tlumila nerovnosti terénu, ale současně akorát tvrdá k dostatečné kontrole jízdy.
  • Průměr kol ovlivňuje, jak rychle longboard rychle pojede. Malá kolečka zajistí jízdu pomalejší, ale zajistí větší zrychlení. Hodí se tak na jízdu do města. Na druhou stranu větší kolečka ocení zejména jezdci downhill a dlouhých přejezdů.
  • Tvar kol může mít ostré hrany, který je stabilnějším tvarem, nebo zaoblené hrany, které se hodí na slidování.

Trucky

Podstatné kovové součástky, které se spojují desku s koly přímo na spodní straně desky. Ovladatelnost longboardu závisí podstatně i na těchto komponentech. Trucky můžeme dělit do dvou typů.

  • Reverse kingpin je typ, který patří k nejběžnějším, protože díky úhlu sklonu je longboard stabilnější a snáze se ovládá.
  • Vertical kingpin je typ inspirovaným skateboardovými trucky, protože jsou oproti předchozímu typu širší a mohutnější. U longboardů nejsou tak časté.

Ložiska

Podstatnou komponentou jsou i ložiska, která ovlivňují plynulost a rychlost jízdy. Jejich výběr usnadňuje stupnice ABEC 1, 3, 5, 7 a 9, která rozhoduje o přesnosti při výrobě ložisek. Čím je vyšší číslo u slova ABEC, tím větší přesnost výroby lze očekávat, ale nevypovídá o skutečné kvalitě komponent.

Tipy na longboardy

Top produkt: Loaded – Mata Hari 44,5″ – Longboard

Unikátní longboard zastupuje typ tanečních a freestylových prken od značky Loaded. Deska má ideální tvar na tancování a díky prohnutí přispívá k lepší stabilitě. Spolu s konstrukcí desky z dvojitého vertikálně laminovaného bambusového jádra je výsledkem velmi lehká, ale odolná deska.

Srovnávací tabulka produktů

ParametrVoltage CubismVoltage DirectionalArbor Fish GroundswellLoaded – Mata Hari
Typcarving, freeride, cruisingcarving, freeride, cruisingcarving, cruisingtancování, freestyle
Určenízačátečníkzačátečník, pokročilýzačátečník, pokročilýpokročilý
Rozměry99,06 x 24,1 cm101 x 25,4 cm93,98 x 21,3 cm113 x 23,5 cm
TvarDrop-thruDrop-thruPintailKombinovaný
Konstrukce deskykanadský javor, 7 vrstevkanadský javor,8 vrstevjavor, palisandr, 7 vrstevlaminovaný bambus, sklolaminát, epoxid, bambus
Cena2 190 CZK3 390 CZK5 290 CZK9 690 CZK

Přečtěte si také

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.