Jak vybrat kojeneckou láhev pro vaše miminko

Nemůžete-li miminko z jakéhokoliv důvodu kojit, nebo jen potřebuje příkrm, čeká vás nelehký výběr správné lahvičky. Existují různé materiály lahví i saviček, rozmanité tvary, velikosti a řada dalších parametrů, podle kterých každá maminka najde tu pravou.

Typy kojeneckých lahví

Lahvičky pro kojené děti – pokud kojíte, ale dítě potřebuje příkrm, nebo mu jen z lahve podáváte čaj pro doplnění pitného režimu, je vhodné zvolit tu pro kojené děti. Savička je speciálně tvarovaná tak, aby z ní dítě pilo stejným způsobem jako z matčina prsu. V opačném případě si může miminko zvyknout na nenáročné sání z klasické láhve a od kojení se samo odstaví.

Antikolikové láhve – pro děti nekojené jsou pak vhodné láhve ostatní. Velmi oblíbené jsou ty antikolikové. Jejich princip spočívá se speciálním uzavření, díky kterému se do lahvičky nedostává žádný přebytečný vzduch, který by dítě společně s tekutinou spolykalo. Nedochází tak ke kolikám a bolestem bříška.

Materiál

Skleněné láhve – skleněné lahvičky se používaly spíše v minulosti, dnes už je tak často nevidíme. Pro novorozence, kterým lahev ještě drží matka, jsou dobrou volbou – jednoduše se dezinfikují, v myčce na skle nezůstanou žádné skvrny ani pachy. Ovšem nevýhodou je, že starším dětem se skleněná láhev špatně drží, a navíc hrozí riziko rozbití a poranění.

Plastové láhve – plastové láhve jsou lehoučké a dítě s nimi může bez obav manipulovat. Nevýhodou plastu je však to, že na rozdíl od skla, pohlcuje všechny pachy i barviva. Zejména myjete-li lahve v myčce, je optimální, když jich máte hned několik a na jeden program vkládáte pouze je. Jinak hrozí riziko zabarvení od zbytků potravin a načichnutí. Stejně tak může plast pohlcovat pachy, částečně i chutě mléka nebo čaje, proto bychom měli na každý nápoj vyhradit jinou láhev.

Dalším problémem u plastu je BPA. Levné láhve z pochybných obchodů raději v tomto případě nechejte v regálech a sáhněte po ověřených značkách s produkty bez Bisfenolu A a dalších zdraví škodlivých látek.

Velikost a objem

Láhve se zúženým hrdlem – díky zúženému hrdlu se dítěti láhev snadněji uchopí a nepadá mu při pití z ruček. Díky tomu se naučí pít bez pomoci dříve.

Láhve se širokým hrdlem – široké láhve nemají tendenci se převracet a rozlévat. Jejich další výhodou je snadnější plnění tekutinou nebo sypání umělé výživy. Aby si dítě i širokou láhev mohlo držet samo, k některým typům lze dokoupit držátko, které se jednoduše nasadí.

Malé a velké lahvičky – důležitý je také objem. Kupujeme-li lahvičky pro novorozence a malá miminka, můžeme zvolit objem menší. Stejně tak tomu je například u lahvičky na vodu či čaj. Pro větší kojence už je třeba pořídit láhev o větším objemu, ideálně o 300-330 ml, aby se do ní s přehledem vešla jedna porce mléka.

Materiál savičky

Savičky mohou být vyrobeny ze silikonu nebo z latexu.

Silikonové savičky jsou běžnější. Jsou měkké a hladké, dětem se z nich velmi dobře pije. Silikon je hypoalergenní a nechytají se na něj plísně. Jedinou nevýhodou může být menší odolnost proti rozkousání.

Latexové savičky se už dnes tolik nevidí. Jsou poměrně tvrdé, hůř se z nich pije a mohou vyvolávat alergické reakce. Výhodou je však vyšší odolnost.

Tvar savičky

Kruhový – kruhová savička je vhodná pro ty nejmenší miminka a kojené děti. Tvarem nejvíce připomíná matčin prs a pro děti je tak pití z tohoto typu nejpřirozenější.

Anatomická – jedná se o zploštělé, anatomicky tvarované savičky, které by mělo dítě využívat v období růstu zoubků. Jejich tvar podporuje správný růst a vývoj zoubků a brání v jejich křivení či špatném vývoji patra.

Antikoliková – nejen lahve, ale i samotné savičky mohou být antikolikové. Brání nadměrnému polykání vzduchu při pití, které způsobuje bolení bříška.

Příslušenství lahve

K lahvičkám budete dále potřebovat příslušné vybavení. Mezi to určitě patří náhradní savičky, které je nutné mít vždy po ruce pro případ, že tu stávající dítě rozkouše. Jistě využijete také ohřívač lahví, ve kterém lze ohřívat jak umělou výživu, tak mateřské mléko a později dokonce kojeneckou stravu a další příkrmy.

Velkým pomocníkem je i sterilizátor. Do něj lze naskládat lahve, savičky, dudlíky a další věci, které chcete dítěti dezinfikovat. Poté naplníte spodní část troškou vody a necháte lahve sterilizovat v mikrovlnné troubě. Některé typy lze zapojit přímo do sítě a mikrovlnka tak není třeba. Jedná se o velmi šetrný způsob sterilizace, pro který není nutné používat žádné chemické prostředky.

Jak umýt a dezinfikovat kojenecké lahve

  • láhev rozložíme; vyšroubujeme víčko se savičkou, tu vyjmeme, a u některých antikolikových lahví je třeba vyšroubovat i spodní část.
  • všechny díly opláchneme pod teplou tekoucí vodou
  • je-li to potřeba, můžeme použít speciální mycí přípravek na láhve
  • k vyčištění vnitřku používáme kartáč na láhve, který pravidelně měníme
  • z druhé strany kartáče může být také malý kartáček na čištění vnitřní strany savičky
  • poté opět všechny části opláchneme horkou vodou
  • láhve dáme sterilizovat – učinit tak můžeme přímo ve sterilizátoru podle návodu, nebo například v myčce na program pro mytí kojeneckých lahví (teplota by měla být vyšší než 90 °C), další možností je pak vyvařování v hrnci s vodou nebo na páře. Sterilizujeme minimálně 3 minuty
  • umyté lahve necháme okapat a oschnout na čisté utěrce, poté je zkompletujeme a můžeme znovu použít.

Lahvičky pro miminka

Porovnání parametrů kojeneckých lahví

Kojenecká láhevLOVI Lahev skleněná 250ml BOTANICLOVI Lahev samosterilizující 250mlLáhev se širokým hrdlem 120ml bílá
Objem v ml250250120
MateriálSkloPlastPlast
SavičkaSilikonováSilikonováSilikonová
Odvzdušnění proti koliceANOANOANO
OdměrkaANOANOANO

Kojenecké láhve LOVI

Výrobce LOVI se zabývá prodejem produktů pro prodlužování přirozeného krmení, správného krmení a rozvoje dutiny ústní. Ve spolupráci s neonatology vyvinuli láhve, které mění tvar během krmení. Zárukou bezpečnosti produktů LOVI jsou klinické testy, které jsou prováděny pravidelně.

Kojenecké láhve Canpol babies

Firma Canpol babies je jedničkou na polském trhu s potřebami pro kojence. Více než 25 let dodává své výrobky do 50 zemí světa. V jejich sortimentu najdeme kojenecké láhve, šidítka, chrastítka, hračky a potřeby pro krmení.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram