Jak v dětském pokoji zařídit zdravé místo na spaní?

Odrostl váš potomek dětské postýlce a nastal čas mu zařídit vlastní dětský pokoj? Přemýšlíte, jak v něm skloubit místo na hraní, kde bude moci popustit uzdu své fantazie, místo na práci, kde si bude moci kreslit a později i plnit domácí úkoly, a hlavně taky místo na spaní, které bude jako stvořené k relaxaci?

Pokoj je pro děti královstvím

Dětský pokoj je pro místem, kde by se děti měly cítit bezpečně, mohou si zde hrát a tvořit, zvát si sem kamarády, prožívat společně nová a nová dobrodružství. Promění se vlastně v takové malé království, kde je přímo povinností si hrát a užívat si zábavy. 

Když se do zařizování dětského pokoje pustíte, měli byste vědět, že je třeba ho rozdělit na několik zón. Každá z nich přitom musí respektovat potřeby dítěte a taky plnit svůj účel. O jaké zóny jde?

  • Zóna hraní, kde si dítě může hrát a klidně tu smí zavládnout malý chaos.
  • Zóna učení, která je jako stvořená pro kreslení a plnění úkolů. Nic by tu dítě nemělo rozptylovat, své místo tu jednoznačně má pracovní stůl a židle umístěná tak, aby dítě nesedělo zády k oknu ani dveřím.
  • Zóna spaní, ze které vyzařuje klid.

Nepodceňujte ani osvětlení

Základem každé místnosti je správně vybrané osvětlení, které se velkou měrou podílí na celkovém dojmu z místnosti. Do dětského pokoje by měl proudit dostatek denního světla, které je přirozenější hlavně pro učení. 

Pozdě odpoledne nebo večer do pokoje těžko bude proudit denní světlo, stejně tak, když je venku zataženo. Pak je důležité i umělé osvětlení prostřednictvím centrálního světla a těch doplňkových, třeba v podobě lampičky na nočním stolku nebo stojací lampy v čtecím koutku.

Zaměřeno na spací zónu

Své místo tu jednoznačně má postel a noční stolek s lampičkou, nic jiného. V ideálním případě koutek na spaní vymalujte modrou, bílou nebo fialovou barvou, která navodí klid a pohodu. Postel umístěte tak, aby stála čelem ke zdi a dítě z postele vidělo na dveře.

TIP: Jak zařídit dětský pokoj pro školáka

Jak vybrat postel do dětského pokoje 

Dětské tělo stále ještě roste a vyvíjí se, proto dítěti nepořizujte jen tak nějakou dětskou postel a matraci. Postel by měla být kvalitní a velká tak akorát, stejně tak matrace, která se musí přizpůsobit hlavně dětské páteři. 

Mnozí z nás sahají po vyšší matraci z visco pěny, přitom ale nevíme, že taková matrace vlastně uzavře dětské tělíčko na lůžku a brání mu v přirozeném pohybu. Z toho důvodu je tato matrace nevhodná pro osoby mladší 24 let. Mnohem lepší volbou jsou matrace z přírodních materiálů, které jsou nejen odolné, ale taky přirozené.

Jaká postel se hodí do dětského pokoje?

Každé dítě je jiné, takže postel vybírejte s ohledem na vlastnosti dítěte. Některé děti, hlavně holčičky, sní o posteli s nebesy pro princeznu, jiné děti dávají přednost vyvýšenému lůžku, pod kterým je dostatek úložných prostor na povlečení, deky a další věci. 

Když vás trápí nedostatek prostoru, možná přijde výsuvná postel, na které může přespat sourozenec nebo kamarád, případně palanda.

Víte, že když dítě odroste dětské postýlce, ale velká postel je na něj pořád příliš velká, je skvělým řešením postel o rozměrech 160×90 cm, na které se vyspí dvouleté dítě i předškolák? Matrace takové postele je umístěna nízko, takže na ní mohou spát i ti nejmenší.

Zásady pro správný výběr postele do dětského pokoje

  • Prvním krokem je volba velikosti postele. Její délka závisí na výšce dítěte, měla by ale být aspoň o 30 cm delší než výška dítěte, šířka je standardní 90 cm.
  • S ohledem na bezpečnost nepodceňujte ani výšku postele. Pro malé děti je vhodná výška kolem 25 cm, pro větší ratolesti už sáhněte po výšce 45 cm.
  • Dalším krokem je výběr materiálu. Dáte přednost masivu, který potěší dlouhou životností, dřevotřísce nebo laminu s vysokou tvrdostí a kratší životností, nebo vsadíte na čalouněnou postel, která je cenově asi nejdostupnější, ale nedá se u ní měnit matrace? A co kovaná postel s dlouhou životností a vysokou odolností vůči poškození?
  • Hledáte postel pro jedno dítě, nebo pro dvě? Bude u vás často přespávat kamarád dítěte? Možná přijde vhod dětská postel s výsuvnou přistýlkou, která v sobě ukrývá další matraci, na které můžete v případě potřeby přespat i vy? Další možností je i patrová postel.
  • V dětském pokoji není radno podcenit dostatek úložných prostor. S nimi vám pomůže vyvýšená postel, která ve spodní části disponuje zásuvkami, do kterých se toho vejde opravdu hodně.
  • Pokud není součástí postele rošt, pusťte se do jeho výběru. Musíte k tomu znát vnitřní rozměr rámu postele. Sáhněte po laťkovém nebo lamelovém roštu, které nabízí dokonalou prodyšnost, pohodlí a oporu páteři, prodlouží i životnost matrace.
  • Ruku v ruce jde s výběrem postele i kvalitní matrace. Jedno bez druhého nemůže existovat. Matraci ale vybírejte až ve chvíli, kdy máte vybranou postel. Sáhněte po matraci s vyšším stupněm tuhosti, oblíbená je mezi rodiči i oboustranná matrace.
  • Na matraci pořiďte i ochranný povlak, který snadno sundáte a vyperete. To přijde vhod třeba tehdy, kdy se stane „nehod“ a dítě se počůrá, případně na matraci vylije pití apod.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook