Jak správně vybrat matraci podle věku?

Stejně tak, jako se během života mění potřeba délky spánku, mění se i požadavky na matraci. Abyste docílili co možná nejkvalitnějšího spánku, měli byste matraci vybírat nejen na základě váhy nebo výšky, ale také věku. Jak tedy správně matraci vybrat podle věku a proč matraci pravidelně měnit?

Proč je kvalitní matrace důležitá?

Názory lékařů i závěry odborných studií prokazují, že je kvalitní matrace jedním z nejzásadnějších faktorů na cestě ke kvalitnímu spánku. Matrace totiž během spánku pomáhá tělo udržovat v optimální poloze, a umožňuje tak tělu odpočívat a regenerovat během spánku. Správně zvolená matrace také poskytuje oporu páteři, což je klíčové pro prevenci bolesti zad a hlavy.

Důsledky spaní na špatné matraci

Spaní na špatné matraci může mít jak krátkodobé, tak i dlouhodobé důsledky. Pokud není matrace zvolená správně, může způsobovat bolesti zad a vést také k nespavosti nebo nedostatečnému spánku, což se může v budoucnu promítnout do zdravotních komplikací. Špatná matrace může způsobovat chronické bolesti zad, problémy s páteří, jako je například skolióza, nebo být také příčinou zhoršující se alergie či astmatu.

Proč brát při výběru matrace v potaz věk?

Jak už jsme nastínili v úvodu, v průběhu života se mění nároky, které se týkají podpory těla nebo pohodlí. Proto se liší matrace pro nejmenší děti, starší děti, dospělé a pro seniory. Věk by měl být jedním ze zásadních faktorů, na základě kterých matraci vybíráte.

Při výběru matrace je třeba kromě věku zohlednit i další faktory, jako je například váha člověka, který bude na posteli spát nebo jeho výška. Odborníci se shodují i na tom, že by se měla matrace vybírat také podle preferované polohy při spánku.

Na kvalitu spánku má kromě matrace vliv také volba roštu. Rošt hraje významnou roli při odvádění vlhkosti a ovlivňuje vlastnosti i životnost matrace.

Nároky na spánek jsou v každém věku jiné. 

Jaké typy postelových matrací existují?

V dnešní době se setkáte s celou řadou typů matrací, takže není úplně snadné se v nich orientovat. Co se týče materiálů, mezi ty nejoblíbenější patří latexové matrace, taštičkové pružinové matrace a pěnové matrace: matrace z PUR pěny, matrace z paměťové pěny a HR studené pěny, matrace z bio pěny nebo sendvičové matrace vyráběné z několika typů pěn. Samostatnou kapitolou jsou pak zdravotní a ortopedické matrace.

Tvrdost neboli tuhost matrace

Kromě volby materiálu na vás čeká také volba tvrdosti matrace, přičemž se obvykle setkáte se čtyřmi až pěti stupni tvrdosti, nejčastěji označovanými jako T1, T2, T3 a T4, případně T5. T1 označuje velmi měkkou matraci a T4 nebo T5 extra tvrdou matraci. Tvrdost matrace byste měli volit podle váhy, pohlaví a také podle osobní preference.

Potah matrace

Potahy neboli obaly matraci chrání před zašpiněním a poškozením. Ideální je, aby byly snímatelné a pratelné v pračce. Některé potahy bývají opatřeny různými povrchovými úpravami, které ještě zvyšují komfort a kvalitu spánku. 

Potahy mohou například obsahovat výtažek z levandule, který účinně odpuzuje hmyz, nebo mohou mít speciální úpravu SILVER PROTECT zamezující tvorbě bakterií. Pro alergiky jsou zase vhodné potahy s antialergickou úpravou. Potahy mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je například přírodní bambusové vlákno, bavlna nebo přírodní vlákno lyocell.

Jakou matraci zvolit pro jaký věk?

Nyní už se pojďme podívat na to, jaké matrace jsou vhodné pro miminka, děti, páry a seniory.

Matrace pro miminka

Novorozenci v prvních týdnech života prospí až 18 hodin denně. Vzhledem k tomu, kolik času v postýlce tráví, je u nejmenších dětí výběr matrace naprosto zásadní. V první řadě by měla být matrace dostatečně tvrdá a zároveň adekvátně pružná, aby poskytla tělu potřebnou oporu. Matrace by měla vždy vyplnit celou plochu postýlky a měla by splňovat bezpečnostní normy. Vysoká by měla být nejméně 7 cm, ideálně okolo 10 cm, a měla by mít pratelný potah a chránič matrace. 

Pro miminko zvolte tvrdou matraci, nejlépe z přírodních materiálů. 

Matrace pro děti

Zhruba od tří let můžete dítěti pořídit postel pro dospělé, ne ale matraci pro dospělé. Dítě má totiž nižší hmotnost a teprve se mu vyvíjí páteř. Matrace pro děti by měla být prodyšná a doporučuje se zvolit spíše tvrdší materiál, aby páteři poskytovala dostatečnou oporu a udržela její anatomický tvar. V dospívajícím věku je výběr matrace velmi podobný výběru matrace pro dospělé.

Matrace pro dospělé a manželské páry

Jednou z klíčových otázek při výběru matrace pro páry je, zda zvolit jednu společnou matraci, nebo dvě samostatné. Výhodou samostatných matrací je, že si každý z partnerů může vybrat preferovanou tvrdost, a navíc se nebudou partneři během spánku rušit. Pokud přeci jen chcete společnou matraci, doporučujeme sáhnout po matraci, jež má rozdílnou tuhost ložných ploch, a přizpůsobí se tak potřebám obou.

Zdravotní matrace pro seniory

V případě seniorů je důležité vybírat matraci podle jejich zdravotního stavu. Obecně by měla být matrace vyšší, aby se starším lidem z postele dobře vstávalo. Neměla by být příliš tvrdá, aby na tělo netlačila. Vhodnou volbou je zónová matrace, jež se přizpůsobí hmotnosti a tvaru těla. Pokud senior trpí zdravotními potížemi a je dlouhodobě ležící, doporučuje se antidekubitní matrace.

Kdy a proč měnit matraci?

I když koupíte velmi kvalitní matraci, je potřeba ji jednou za čas vyměnit za novou. Matrace se totiž v průběhu času opotřebovávají a přicházejí o své unikátní vlastnosti. Životnost matrace se obvykle pohybuje okolo 5 až 10 let, ale z hygienického hlediska se doporučuje matraci měnit co čtyři roky. Když však budete o matraci správně pečovat, můžete její životnost prodloužit. 

Matraci byste měli co nejdříve vyměnit, pokud vykazuje známky opotřebení, vydává nepříjemné zvuky nebo se budíte se ztuhlými svaly a bolestmi zad, případně se vám zhoršuje alergie či astma.

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.