Jak snížit horečku u dětí? Vyzkoušejte tyto babské rady!

Zvýšená teplota a horečka dokáže malé děti opravdu nepříjemně potrápit. Jedná se však o přirozenou obranu organismu proti nevítaným patogenům, a tak není vždy na místě teplotu úplně snižovat. U dětí je ale důležité se mít na pozoru a nedovolit, aby rtuť na teploměru vystoupala příliš vysoko. Ke snížení horečky se nejčastěji používají léky, ovšem naše babičky měly jiné triky, jak se s ní vypořádat.

Jak to chodí s teplotou u dětí

Tělesná teplota u dětí není stálá, ale mění se s věkem, tělesnou aktivitou a také denní dobou. Například kojenci mají většinou vyšší teplotu než starší děti. Nejvyšší teplotu mají zpravidla večer, nejnižší v ranní dobu. Důležité je také správně dítěti změřit teplotu. U novorozenců a kojenců změříte teplotu nejpřesněji pomocí teploměru v konečníku. Od této naměřené hodnoty odečtěte 0,5 °C a získáte reálnou tělesnou teplotu děťátka.

Horečka má dvě fáze

  • Fáze 1.
    • Stoupající teplota
    • U děťátka můžete pozorovat třes, zimnici, studené nohy a ruce. Tyto příznaky znamenají, že teplota bude ještě stoupat, a proto je důležité dítěti dodat teplo zvenku. Zabalte ho tedy do deky nebo mu oblečte například svetr a teplé ponožky.
  • Fáze 2.
    • Teplota se udržuje
    • V této fázi se teplota udržuje na takzvané účinné hladině. To znamená, že se tělo vypořádává s nemocí a pouští teplotu ven. Dítě bude mít v tomto případě horké ruce, nohy, obličej a celé tělo. Druhá fáze horečky nastupuje po několika hodinách či další den.

Kdy snižovat teplotu?

V první řadě bychom si měli ujasnit, jaký je rozdíl mezi teplotou a horečkou. Zatímco zvýšená teplota se pohybuje mezi 37-38 °C a zpravidla se nejedná o nic nebezpečného, o horečce mluvíme tehdy, kdy teploměr ukazuje víc než 38 °C. Za zvýšenou teplotou může stát například přehřátí organismu z důvodu vysokých okolních teplot, nadměrné fyzické zátěže, nedostatku tekutin nebo lehčí infekce v organismu. Horečka však doprovází onemocnění a je nutné zjistit, o jaký problém se jedná. Nebezpečná může být zejména pro kojence a batolata, mohou se totiž objevovat febrilní křeče, které v krajních případech ohrožují dítě na životě.

Kdy tedy teplotu snižovat? Nesnažte se o to za každou cenu. To, že se horečka dostavila, jen poukazuje na to, že organismus se snaží s patogeny všemi způsoby vyrovnat a dochází ke zvýšené reakci imunitního systému. K nějakému snížení tedy přistupujeme až tehdy, kdy teploměr ukazuje více než oněch zmíněných 38 °C. V tuto chvíli už není bezpečné, aby teplota nadále stoupala.  

Léky na horečku aneb zábaly všeho druhu

Asi nejznámějším „lékem“ na horečku, tedy kromě léků jako takových, jsou různé zábaly. S největší pravděpodobností jste nějaký zábal při nemoci jako dítě absolvovali také. Každá babička a maminka má jiný osvědčený tip, jak pomocí zábalů teplotu snížit.

Zábaly lýtek

Bavlněnou plenu, utěrku či tenký ručník namočte do studené vody. Poté jej vyždímejte a obalte jím celá lýtka od kotníků (případně chodidel) až po kolena. Ručním je potřeba každých 15 minut měnit, aby obklad zůstával stále studený.

Celkový zábal

Celkový zábal se provádí hlavně u malých dětí. Potřebovat k tomu budete dostatečně velký bavlněný ručník či prostěradlo. To opět namočte do studené vody, dobře vyždímejte a nemocného do mokré látky celého zabalte. Celkový zábal opakujeme po 15 minutách, dokud teplota neklesne, nejdéle však hodinu. Po dokončení dítě dobře osušte a zabalte do deky.

Obklady na třísla, kotníky a podpaží

V těchto partiích je velmi tenká kůže, díky čemuž se rychleji ochlazuje krev proudící ve velkých žilách téměř pod povrchem pokožky. I v tomto případě namočíme bavlněnou či lněnou látku do studené vody, přiložíme na třísla, kotníky, do podpaží, případně také do loketních a podkolenních jamek. Po 15 minutách obklady měníme a chladíme tak dlouho, dokud horečka neklesne pod 38 °C.

Obklady na čelo

Obklad na čelo se hodí spíše tehdy, pokud není horečka příliš vysoká. Poskytne nemocnému úlevu od pocitu vysokých teplot. Malý ručník můžeme v tomto případě namočit do obyčejné studené vody, případně do vody obohacené o výluh z bylinek. Obklad poté přiložíme na čelo a pravidelně měníme.

Octové ponožky

Na octové ponožky nedají babičky dopustit. Jak na ně? Namočte obyčejné bavlněné ponožky do studeného roztoku octa a vody (přibližně 5 lžic octa na 2 dcl vody), vyždímejte je a navlečte je dítěti na nohy. Před mokré ponožky navlečte ještě jedny suché, ideálně vlněné. Octový zábal nechejte působit přes noc. Pozor však na vysoké koncentrace octa. Nikdy ponožky nenamáčejte do čistého octa, mohlo by docházet k řídnutí kostí v oblasti jeho působení!

Zázračný tvaroh

Mazání tvarohem nebo bílým jogurtem si možná spojíte se situací, kdy jste se spálili na slunci. Tvaroh má totiž schopnost vytáhnout z těla „horkost“, které lze využít také u horečnatých stavů. V tomto případě potřete kapesník velkou vrstvou tvarohu, přiložte jej z přední části krku na pokožku a kapesník zlehka ovažte šátkem či bavlněnou plenou, aby držel hezky na místě. Tento zábal nechte působit přes noc.

Bylinky a čaje

Doplňování pitného režimu je v boji proti horečce a onemocnění jakéhokoliv původu zcela stěžejní. Tělo bojuje, potí se a snaží se škodlivé látky co nejdříve vyloučit. K doplnění tekutin je vhodné podávat bylinné čaje. Využít lze účinků bezu, lípy, heřmánku, meduňky, máty či zázvoru. Čaje můžete dosladit medem, ovšem při zánětech a bakteriálních infekcích s ním spíše šetřete.

TIPY na čaje: KopřivovýŠalvějovýZázvorovýPečený čaj

Babské rady jako doplňková léčba

Mějte na paměti, že výše uvedené babské rady jsou jen doplňkem léčby. Dříve neměli lidé příliš jiných možností, než se snažit horečku srazit za pomoci těchto rad. Dnes už je medicína na vysoké úrovni a není třeba dítě příliš trápit, pokud tyto metody selhávají – v těchto případech podejte dítěti odpovídající dávku antipyretik a vyhledejte lékaře, který stanoví příčinu obtíží.

Kdy je vhodné vyhledat lékaře?

Pokud vaše dítě trpí horečkou, vyhledat lékařskou pomoc je nutné v těchto případech:

  • Pokud dítětem, které trpí horečkou, je novorozenec do 6 měsíců věku.
  • Pokud je dítěti méně než 1 rok a má horečku vyšší než 39 °C.
  • U starších dětí je nutné vyhledat lékaře pokud má tyto příznaky: je zmatené, má vyrážku, málo močí, je neklidné, nechce pít či má bolesti hlavy.
  • Pokud horečka trvá déle než 3 dny a nebo je vysoká (39-40 °C) a neklesá.

Zdroje: https://www.lekarna.cz/clanek/jak-na-teplotu-u-deti/

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram