Jak si vybělit zuby v pohodlí domova

Máte zažloutlé zuby a nevíte co s tím? Krásně zářivého a oslnivého úsměvu může dosáhnout téměř každý. Pojďme se podívat na možnosti, jak vybělit zuby v pohodlí domova.

Proč máme žluté zuby?

Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Barva zubů se odvíjí od barvy a průsvitnosti skloviny, přičemž samotnou barvu zubu mohou ovlivnit také další vlivy. Za žlutými zuby může stát špatná hygiena, kouření či konzumace barevných nápojů – například kávy, čaje nebo červeného vína. Mezi hlavní příčiny patří dále stárnutí a dědičná dispozice. 

TIP: Jak správně čistit zuby?

Bělení zubů

Bělení zubů představuje chemický proces, při kterém dochází k odbarvení usazených pigmentů. Míra zesvětlení žlutých odstínů a potřebná délka trvání není nikdy předem jasná. Celý proces mohou zkomplikovat výše zmíněné negativní vlivy. K bělení bychom měli vždy přistoupit pouze v případě, kdy jsou zuby i dásně zdravé. Ideální je před samotným bělením navštívit svého zubaře, který vám ošetří vzniklé kazy a odstraní zubní kámen. Je dobré s ním celý proces bělení zkonzultovat. Zubaři mají navíc možnost doporučit vám účinnější produkty oproti těm, které jsou volně k prodeji.

Jak vybělit zuby 

Bělení zubů můžeme rozdělit na metodu ordinační a domácí. V prvním případě probíhá bělení v ordinaci zubního lékaře, přičemž celý proces trvá přibližně 2 hodiny. My se však zaměříme na metody domácí. O které metody jde?

Domácí bělení zubů

Gely pro domácí bělení

Nejefektivnější metodou bělení je bělení zubů pomocí gelu a silikonových násad vyrobených na míru. Nejprve je nutné navštívit svého zubního lékaře, který vám sejme otisky zubů. Podle otisků následně v laboratoři zhotoví unikátní silikonové násady. Do těchto násad se poté aplikuje bělící gel, který vám doporučí váš zubní lékař

Silikonové násady naplněné bělícím gelem nosíte několik hodin denně nebo během spánku. Po dobu bělení zubů se musíte vyhýbat kouření, kávě, čaji, červenému vínu a dalším barevným nápojům. Proces by mohla narušit také konzumace potravin s výrazným pigmentem. Pro udržení výsledku je dobré jeden den v měsíci proceduru zopakovat. 

Sety pro domácí bělení

Alternativu na míru vyrobených silikonových násad na zuby představují volně prodejné sety určené pro bělení zubů. Běžně v nich najdete sadu násad a bělící gel. Nevýhodou je však to, že násady přesně nekopírují tvar vašich zubů, čímž o něco klesá efektivita bělení.

Pásky na bělení zubů

Bělící pásky představují asi ten nejjednodušší způsob bělení zubů a výsledek můžete vidět již asi po týdnů používání. Ovšem ty nejúčinnější již často nejsou volně prodejné. Aplikace je opravdu jednoduchá. Stačí pásku přiložit lepivou stranou na zuby a nechat obsažený bělící gel potřebnou dobu působit. Po odstranění pásky zuby pořádně vyčistěte a zbavte se tak přebytečného gelu na zubech.

Pasta na bělení zubů

Pasty na bělení zubů jsou skvělým doplňkem při jakémkoliv jiném způsobu bělení zubů. Odstraníte jimi pouze povrchové pigmentace a proto jsou vhodné spíše na udržení vyběleného efektu a odstranění povrchových skvrn od jídla, pití či kouření. Pro zářivý úsměv je důležité pravidelné čištění zubů, nejlépe 2x denně. Zaměřte se na správnou techniku čištění zubů a kvalitní zubní kartáček.

Bělící pudr

Bělící pudr je alternativou pro bělící zubní pastu. Pudrový prášek smícháte s vodou, čímž vznikne kašovitá směs. Tu nanesete na kartáček a klasicky si s ní vyčistíte zuby. Pudr má oproti pastě hrubší texturu, a tudíž je jeho účinek o něco efektivnější. Pozor si na něj však dejte v případě, že máte poškozenou sklovinu a trápí vás zvýšená citlivost zubů.

Bělící pero

Bělící pero je vhodné především k ošetření jednotlivého zubu. Samozřejmé ho můžete využít při bělení všech zubů, aplikace však bude celkem zdlouhavá. Pero obsahuje bezpečnou koncentraci bělících složek, tudíž je volně prodejné. V kombinaci s bělící pastou na zuby bude účinek ještě výraznější.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.