Jak se zbavit žárlivosti

Každý z nás se nejspíše s žárlivostí již někdy setkal. Co ale dělat, když nás pronásleduje na každém kroku?

Co je žárlivost?

Žárlivost je často spojována s partnerským vztahem, ale ne vždy tomu tak musí být. Žárlit můžeme na svého sourozence. Na kolegu, kterému se v práci daří lépe než nám. Na kamarádku, která má tak moc jednoduchý život. V článku se zaměříme spíše na žárlivost partnerskou. Jde o formu úzkosti vznikající z pocitu nejistoty, strachu ze ztráty milované osoby. Na jejím pozadí může sídlit pocit méněcennosti. Pochybování o vlastní hodnotě může sytit obavy, a tím žárlivost podporovat.

Jedním z druhů žárlivosti je žárlivost situační. Objevuje se ve chvíli, kdy je k ní oprávněný důvod. Může například pramenit z přiznané nevěry vašeho partnera nebo partnerky. Po zvládnutí vztahové krize negativní emoce odchází. Dalším druhem žárlivosti je žárlivost chorobná. Ta se objevuje i ve chvíli, kdy k ní není zřejmý důvod. Můžeme pozorovat prvky paranoidního bludu, které žárlivci pomáhají považovat jeho pocity za oprávněné. Pro zvládnutí chorobné žárlivosti je nutná pomoc odborníka.

Příčiny žárlení

Příčinou žárlení může být již zmíněný pocit méněcennosti. Může jít také o vrozený sklon k úzkostnému chování. Vliv na sklon k žárlivosti mohou mít negativní zážitky z útlého dětství, v důsledku kterých jsme se necítili dostatečně milováni a přijímáni. Příčinou mohou být i zkušenosti z předchozích vztahů. Možná jste byli vystaveni nevěře ze strany vašeho bývalého přítele či bývalé přítelkyně. Nebo jste naopak nevěrní byli vy a očekáváte stejný scénář od partnera/ partnerky. Příčiny žárlivosti jsou zkrátka velmi individuální. Je těžké nalézt jednu, která by platila pro všechny.

Najděte si pomoc

Pokud vás trápí žárlivost, nebojte se vyhledat odbornou pomoc psychologa, psychoterapeuta…. Žárlivost může časem plně ovládnout vaši mysl. Neustále přemýšlíte o tom, co váš protějšek dělá či nedělá. Všímáte si i nepodstatných detailů, které vás rozhodí. Jste v neustálém stresu. Odborník vám pomůže se zvládáním negativních emocí. Můžete si otevřeně promluvit o vašich obavách a nalézt s ním způsob, jak s žárlivostí pracovat.

TIP: Proč je důležitý smysl života – životní cíle?

Můžu si pomoci sám?

Abychom zvládli pracovat s vlastní žárlivostí, je potřeba začít včas. Tedy hned od první obavné myšlenky. Pokud se dostaneme do pokročilejší fáze, je již těžší o obavách racionálně uvažovat. Dále naleznete několik tipů, které vám se zvládnutím žárlivosti mohou pomoci.

1. Najděte příčinu

Proč se nedůvěra objevila? Týká se skutečného chování partnera či partnerky? Nejde jen o výplod mé fantazie? Odpověď na tyto otázky vám pomůže lépe pochopit, proč se tak cítíte. Zároveň můžete také zjistit, že vlastně není důvod k obavám. 

2. Mluvte o tom

Pokud máte důvod k žárlení, mluvte o něm. Řekněte vašemu  partnerovi/ vaší partnerce, jak se cítíte a proč. Zkuste konkrétně pojmenovat situace, které ve vás vyvolávají obavy. K rozhovoru zvolte místo, kde budete sami. Při společné debatě můžete nalézt vysvětlení příčin vašich obav. Pokud ne, budete alespoň vědět, na čem jste. 

3. Přesměrujte pozornost

Nalezněte aktivitu, která uleví vaší mysli. Nevyřeší to sice vaše problémy, ale přinese alespoň krátkodobou úlevu. Věnujte se například sportu, meditaci nebo se jděte jen projít. Možná vám pomůže poslech hudby či sledování seriálu. Zjistěte, co vyhovuje vám. Na začátku to pro vás může být těžké, ale nevzdávejte to!

4. Mějte se rádi

Pokud je příčinou žárlivosti vaše nízké sebevědomí, pracujte na vztahu k sobě. Zamyslete se, proč je váš partner/ vaše partnerka s vámi. Přemýšlejte, co na sobě máte rádi vy. Pokud si jste vědomi vlastních nedostatků, pracujte na nich. Překonejte vaše strachy.

TIP: Jak si zvednout sebevědomí?

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.