Jak se dá v dnešní době ušetřit na životním pojištění?

Někteří lidé mohou považovat životní pojištění za něco, co nepotřebují hned a ke koupi se mohou dostat, až budou trochu starší. 

Kdy se vám pojištění hodí?

Životní pojištění nemusí být považováno za nezbytný náklad, když začínáte svou kariéru a máte omezený příjem, protože koneckonců jste mladí, zdraví a použijete je pouze jednou.

Dalším způsobem, jak uvažovat o životním pojištění, je, že je nezbytné v každém životním období a má pomoci lidem, na kterých vám záleží, v době, kdy to se zrovna nedaří. Náklady na životní pojištění se liší a lze je přizpůsobit finančním, věkovým a životním potřebám. 

Pět tipů, jak ušetřit peníze při sjednávání životního pojištění

1. Pečujte o své zdraví

Brát vážně výživu, cvičení, zvládání spánku a zvládání emočního stresu vám může pomoci zůstat zdravý a možná se vyhnout zdravotním potížím, které by mohly ovlivnit vaše náklady na pojistné. Nekouření, omezení konzumace alkoholických nápojů a kontrola své tělesné hmotnosti mohou pomoci udržet pojistné na nižší úrovni, zejména u pojistek, které vyžadují vstupní nebo pravidelnou lékařskou prohlídku.

2. Nechte si pojištění ušít na míru

Pečlivě zvažujte a kupte si jen takové množství pojistného krytí, které potřebujete nyní. Platit za krytí miliony korun, když nemáte rodinu nebo nevlastníte hypotéku, je pravděpodobně přehnané. Zahrňte do pojistky množství krytí, které je pro váš život v tuto chvíli vhodné, a upravte jej podle potřeby, pokud budete v budoucnu chtít větší jistotu.

3. Zvažte frekvenci placení a poplatky

Některé pojišťovny připočítají servisní poplatky za placení pojistného měsíčně, čtvrtletně, pololetně (nebo dokonce za použití kreditní karty). 

Pokud si vaše pojišťovna účtuje tyto splátkové poplatky, zvažte, zda si můžete dovolit zaplatit veškeré pojistné na začátku roku. Můžete také zvážit, že pokud vaše pojišťovna účtuje tyto poplatky, pak je možná čas přehodnotit vaši pojistku a hledat jiného, ​​levnějšího pojistitele pro vaše krytí.

4. Snažte se porozumět pravidlům pojištění

Cenu, zejména u životního pojištění, určuje i to, na jak dlouho si je plánujete pořídit. Logicky, pokud se pojišťovně upíšete na třicet let, poplatky si rozpočítá a pojistka bude o něco levnější. Stejně tak si nechte vysvětlit, co je to lineárně klesající částka, nebo progresivní plnění.

To vše ovlivňuje cenu vašeho pojištění a pokud to vás pojišťovací agent neví, nebo vás tlačí do varianty, která vám ve vaší současné situaci nedává smysl, vyměňte jej. 

Dále pečlivě porovnejte funkce, abyste pochopili, co je podobné a co se liší mezi pojistkami, ať už od stejných nebo více pojistitelů. I když se určitá politika může zdát méně nákladná než jiná, může mít omezení, díky kterým je celkově méně výhodná. V dnešní době si již můžete nechat spočítat životní pojištění online, takže máte hned možnosti porovnání více pojistných smluv od různých pojišťoven.

5. Sjednejte si životní pojištění, když jste mladší. 

Náklady na životní pojištění rostou, jak stárnete a stáváte se náchylnějšími k dalším zdravotním problémům, které by mohly omezit váš život. 

Obecně platí, že čím mladší jste, tím levnější pojistka bude, což je další dobrý důvod, proč si sjednat životní pojištění dříve.  Sjednání životního pojištění, když jste mladší, vám může pomoci nyní i později.


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.