Jak rychle umrtvit nerv v zubu doma a bez prášků

Bolest zubů dokáže člověka opravdu potrápit. Jedná se o jednu z nejnepříjemnějších bolestí vůbec, která ovlivňuje celé tělo. Ve většině případech je způsobená právě nervem v zubu. Jak se této bolesti zbavit rychle, bez prášků a zásahu lékaře?

Obsah článku

Proč nerv v zubu bolí

To, proč vás nerv v zubu tolik zlobí, způsobuje zánět, který se v něm vytvořil. Zánět vzniká například dlouhodobým ignorováním nebo špatným ošetřením zubního kazu. Že máte zánět v nervu zubu poznáte podle zvýšené citlivosti na studené či teplé nápoje nebo díky tepající bolesti, která ho provází.

Jak si od zánětu nervu v zubu ulevit 

S léčbou zánětu nervu v zubu byste určitě neměli otálet. Čím déle ho budete ignorovat, tím více vás bude bolet. Naštěstí existuje několik praktických babských rad, jak nerv v zubu umrtvit sami doma ještě před tím, než navštívíte svého zubního lékaře.

Ledové obklady

Led dokáže dělat zázraky. To samé platí i v případě bolesti nervu v zubu. Je ale třeba s ním zacházet opatrně a využívat ho pouze při menších zánětech. Před tím, než si ledový obklad přiložíte na zub, vložte kostky ledu například do kapesníku nebo utěrky. Příliš velký chlad by mohl všechno ještě zhoršit. Ledový obklad přikládejte zhruba 15 minut.

Vyplachování alkoholem

Nezabral ledový obklad? Vyzkoušejte kouzlo alkoholu. Pouhým vyplachováním úst alkoholem si můžete ulevit od akutní bolesti. Pro ten správný účinek a efekt se ale musí jednat o silný alkohol. Čím silnější, tím lepší.

Roztok z octa

I běžná potravina jako ocet, který najdete ve své spíži, umí od nepříjemného nervu v zubu pomoci. Narozdíl od alkoholu, octem stačí bolavé místo jen potírat například na vatovou tyčinku. Vždy ale ocet zřeďte vodou v poměru 1:5.

Kouzlo hřebíčku 

Bylinkami léčily naše babičky všechno. A jedna taková bylinka, která si poradí se zánětem v nervu zubu, je hřebíček. Má léčivé účinky a není náhoda, že jeho výtažky používají zubní lékaři jako vložky do zubů, které prozatím nelze uzavřít z důvodu např. zánětu.

Hřebíček působí jako lokální anestetikum (umrtvení), a to díky eugenolu, který obsahuje. Léčení hřebíčkem nevyžaduje žádnou složitou přípravu. Stačí ho požvýkat v ústech do té doby, dokud neucítíte úlevu.

TIP: Hřebíček můžete také rozmačkat společně s medem a přiložit na bolavé místo zánětu.

Olej z čajovníku

Esenciální olej z čajovníku, tzv. tea tree olej, nejen ulevuje od bolesti, ale také je schopný zuby přímo léčit. Jedná se o australský olej, který byl v minulosti používán domorodci pro své příznivé účinky. S čajem ale nemá nic společného. 

Aby olej pomohl, naneste ho na přímo bolavé místo pomocí kloktání nebo natření.  Musíme vás ale upozornit na netypickou chuť a intenzivní vůni. Proto pokud vám jeho aplikace bude dělat problémy, stačí olej naředit vodou. Na 1 lžíci vody je třeba cca 5 kapek tea tree oleje. Roztok ale není dobré polykat kvůli žaludečním potížím, které by vám mohl způsobit.

Olej z čajovníku je běžně k dostání v lékárnách.

Co dělat, když úleva nepřichází

Přestože vám výše zmíněné tipy mohou ulevit od bolesti, jedná se o dočasné řešení a příčina bohužel nezmizí. Zánět se může dostat až do hloubky zubu a v tomto případě je nutné vyhledat svého zubního lékaře.

Návštěvu lékaře není dobré odkládat. Bolest a problém bude postupem času růst a tím se může vše jen zhoršit. U lékaře vás zřejmě nečeká nic příjemného, ale předejdete dalším komplikacím a po vyléčení budete mít od zubu klid.


Přečtěte si také

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)