Jak připravit ledové frappé?

Za horkých letních dnů i ten největší milovník kávy svůj šálek občas raději oželí. Není to však nutné, protože tento nápoj umí také skvěle osvěžit! Připravit jej můžeme na řecký způsob, tedy jako frappé. Možná budete překvapeni, jak jednoduché je originální recepturu dodržet. Dnes je však tento nápoj známý ve světě, kde si vysloužil různé variace a způsoby přípravy. Pojďme se tedy podívat, co budeme potřebovat, a jak na to.

Co je to frappé

Frappé je osvěžující ledový nápoj z kávy a vody. Pochází z Řecka a vzniklo vlastně čistě náhodou. V roce 1957 měl na gastronomickém veletrhu jeden promotér dětského nápoje uprostřed své pracovní směny obrovskou chuť na kávu. Na místě měl po ruce jen shaker, instantní kávu a ledovou vodu. Promíchal tedy kávu s vodou v shakeru a dal vzniknout frappé. 

Z Řecka se tento kávový nápoj rychle rozšířil mezi baristy po celém světě. Dnes jej často připravují z espressa, ovšem pravé řecké frappé si můžeme vychutnat pouze z instantní rozpustné kávy. Díky ní navíc vznikne bohatá a hustá pěna, která je pro frappé charakteristická. 

Pomůcky pro přípravu 

K přípravě frappé vlastně teoreticky potřebujeme kromě surovin jedinou věc – shaker. Život nám však velmi usnadní také malý elektrický přístroj zvaný „frapovač“ nebo ruční napěňovač mléka, který pracuje na podobném principu. Díky těmto vychytávkám můžeme nápoj zhotovit přímo ve sklenici, ve které jej budeme podávat. Nepřijdeme tak o žádnou pěnu a frappé bude hezky našlehané. Kávu pijeme ze sklenic pomocí brčka.

Pravé řecké frappé

Budeme potřebovat:

  • Studenou čistou vodu
  • Několik kostek ledu
  • Instantní kávu, nejlépe Nescafé Frappé nebo Nescafé Classic ( množství dle chuti)
  • Případně cukr nebo jiné sladidlo

Nejprve si připravíme základ. Do shakeru dáme kávu, případně také cukr, a trochu vody. Protřepáním vytvoříme bohatou pěnu, kterou dáme do sklenice a dolijeme vodou. Přidat můžeme také kostky ledu (které však v originálním receptu nenajdeme) a mléko.

Pokud místo shakeru chceme použít frapovač nebo šlehač na mléko, dáme kávu a trošku vody do vysoké sklenice a umícháme základ přímo v ní. Další postup je už stejný jako u předchozího způsobu přípravy. Sklenici jednoduše dolijeme vodou a frappé můžeme zchladit ledem nebo dochutit.

Frappé z espressa

V prvním kroku si připravíme klasické espresso tak, jak jej máme nejraději. Máte-li rádi kávu oslazenou, přidejte cukr přímo do něj. Nápoj necháme vychladnout, a poté jej ještě na chvíli umístíme do lednice. Poté jej přemístíme do vysoké sklenice nebo shakeru a vyšleháme pěnu. Nečekejte však stejný výsledek jako s instantní kávou, espresso takovou pěnu prostě nevykouzlí. Tohoto způsobu přípravy se však dočkáte ve většině běžných českých kaváren; toužíte-li po opravdovém frappé, raději se obsluhy zeptejte, z čeho nápoj připravují.

Čím kávu vylepšit?

Frappé si můžete vylepšit mnoha způsoby. Nejčastější je oslazení klasickým nebo tmavým cukrem nebo přidání mléka. Místo toho klasického můžete kávu dolít například mlékem ovesným nebo mandlovým. Sklenici můžeme také vyzdobit čokoládovým nebo karamelovým toppingem; v tomto případě ale šetřete s cukrem, protože sladká poleva se s kávou promísí. Výborným doplněním jsou také sirupy Monin.

TIP: Osvěžující nápoje z kávy na léto

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram