Jak předejít obezitě u dětí?

Obezita trápí dospělé i děti. Z průzkumu Světové zdravotnické organizace vyplývá, že téměř 6,5 % dětí v ČR trpí obezitou. Nadváhou přitom téměř třikrát víc. A to jsou data z doby před nemocí Covid-19. Během pandemie obézních dětí raketově přibylo. Zjistěte, jak obezitě u dětí předejít a co je potřeba změnit, aby vaše ratolesti byly zdravé a spokojené.

Co stojí za dětskou obezitou a nadváhou

Základním problémem je příliš velký energetický příjem. Jenže tento „problém“ je mnohem komplexnější. Co všechno za ním může stát?

  • Chybí osvěta ohledně potravin. Děti vidí v reklamách v médiích sladké tyčinky, brambůrky, pití atd. Nechápou, že jim mohou škodit. Navíc k nim mají snadný přístup. Často se dají koupit i ve školním automatu.
  • Špatné stravovací návyky. To částečně souvisí i s předchozím bodem. Špatné je i to, když si dítě zvykne například zajídat nudu, jí nepravidelně atd.
  • Stravovací návyky se učí především od nás, dospělých. Je proto důležité, abychom jim šli vzorem. Často se stává, že pokud má rodič nezdravou váhu a špatný životní styl, převezme to po něm i jeho potomek.
  • Dědičnost. Genetika není pouze hloupá výmluva. V některých případech je v ní obezita skutečně zakódovaná.
  • Psychické napětí. Pandemie děti v mnohém poškodila. Minimální styk s vrstevníky, žádné kroužky, samota. Stejně jako dospělý, i děti mají tendence problémy „zajídat“.
  • Nedostatek pohybu. Pro spoustu dětí jsou jediným pohybem hodiny tělocviku. Jakmile přijdou ze školy domů, už nemají žádné další volnočasové aktivity a sedí doma, nejčastěji před televizí nebo počítačem.
  • Nemoc a hormony. V naprostém minimu případů je na vinně agresivní léčba nebo porucha hormonů (například nemoc štítné žlázy).

Proč je potřeba s tím něco dělat

Je jasné, že obezita je nezdravá a nejde jen o estetický problém. V mladém věku se problémy sice ještě neprojevují. Ovšem jen minimum dětí s nadváhou nebo obezitou se svého problému v dospělosti zbaví (zhruba jen 20 %).   

Pokud problémy s váhou přetrvají, na dítě v budoucnu čekají zdravotní potíže jako na každého obézního člověka. Tedy:

  • srdeční nemoci,
  • vysoký krevní tlak,
  • cukrovka 2. typu,
  • zažívací obtíže,
  • bolesti pohybového aparátu.

K tomu přidejte i problémy psychické. Ty se totiž objevují už v dětském věku. Jedinci s nadváhou jsou často terčem šikany a krutých žertů. Necítí se dobře ve vlastním těle. Trápí je nedostatek sebevědomí, úzkosti a deprese.   

Jak předejít obezitě u dětí?

Klíčem k úspěchu je zdravý životní styl. Jeho zásady jsme shrnuli v článku Zdravý životní styl u dětí. Jak správné vzorce chování vytvořit a předejít tak obezitě a nadváze u vašich ratolestí?

TIP: Jak motivovat děti k pohybu a zdravé stravě?

Buďte dobrým vzorem

V první řadě začněte sami u sebe. Musíte jít vzorem a zprostředkovat jim správné návyky. Proto správný režim nenastavujte jen dětem, ale i sami sobě. Je to běh na dlouhou trať, avšak odměnou vám bude šťastný a zdravý potomek. Důležité je především jíst co nejčastěji společně.  

Vytvořte správné stravovací návyky

Základem je pravidelnost. Dohlédněte na ranní snídani, oběd, večeři a svačinky během dne. Pro spoustu dětí je jediné opravdu výživné jídlo oběd ve školní jídelně. Tak by to být rozhodně nemělo. Co teprve, když přijde lockdown a najednou chybí i to. O to víc hrozí, že vaše ratolest sklouzne ke špatným návykům.

Je jasné, že během týdne, když jste vy v práci a dítě ve škole, nemáte plnou moc nad tím, co sní. Proto je důležitá osvěta. Vysvětlete jim, proč by neměli jíst nezdravé cukrovinky a brambůrky.

Místo nich jim nabídněte vhodnou alternativu – ořechy, ovoce, raw, müsli či proteinové tyčinky, krekry z luštěnin, kukuřice, rýže nebo zeleniny. Kvalitní čokoláda také čas od času neuškodí. Divili byste se, jak dětem chutná například baby karotka s humusem jako dip. Přesně tak by měla vypadat ideální svačinka. Bohatá na živiny a zdravá.

Jak si poradit s vybíravými dětmi? Zkuste neoblíbenou zeleninu či jiné potraviny nějak šikovně naaranžovat tak, aby buď vůbec nepoznaly, že je konzumují (nakrájet nadrobno do těstovin, polévek, ragú atd.). Nebo z nich na talíři vytvořte veselé obrázky a postavičky.  

Dávejte jim výživné jídlo

Každý chod by měl být bohatý na makroživiny. Nezapomeňte na důležitost minerálů a vitamínů. Co by nemělo chybět? Celozrnné výrobky, luštěniny, přílohy s komplexními sacharidy, ovoce a zelenina, mléčné výrobky a libové maso. Inspirujte se potravinovou pyramidou pro děti.

TIP: Co jsou to makroživiny a jak je vyvážit?

Dejte si tu práci a vysvětlete dětem, proč jsou pro ně tyto potraviny dobré. Je jasné, že jim nebudete dělat přednášku nad každým talířem. Jděte na to hravě a především nenuceně. Cílem je, aby tyto návyky pochopily a přejaly je.

Tuky jsou důležité, ale opatrně s nimi

  • Zatímco u miminek se potrava skládá z 50 % z tuků, u dětí starších jednoho roku by neměl denní příjem přesáhnout 4 g tuku na 1 kg tělesné hmotnosti.
  • Do tří let byste pokrmy neměli vůbec smažit, pouze vařit nebo dusit bez oleje. Kvalitní olej přidejte raději až do hotového pokrmu, spousta živin se z něj tepelnou přípravou stejně vytrácí.  
  • Od čtyř let dál se nárok na tuk ve stravě zvyšuje. Měl by tvořit 30 % z celkového příjmu živin.

Pozor na velikost porcí

Dítěti stačí menší porce. Opět záleží na věku, ale i výšce, hmotnosti a množství aktivity. Pokud si nejste jistí ohledně velikosti porce, poraďte se s pediatrem. Rozhodně by se ale nemělo přejídat a na noc jíst velké množství jídla.

Zvedněte je ze židle

Odborníci po škole doporučují maximálně dvě hodiny denně na domácí úkoly a odpočinek. Zbytek by se neměl prosedět. Najděte společně nějakou aktivitu, která je bude bavit a naplňovat.

Hlavně žádné diety

Pokud má vaše ratolest nadváhu, nenasazujte diety. Jednostranná strava je pro děti nevhodná a ohrožuje jejich vývoj. Navíc je tímto způsobem nenaučíte zdravým stravovacím návykům. Základem je změna životního stylu a spolupráce celé rodiny. Jen tak docílíte trvalého úbytku váhy.

Nezapomeňte, že se můžete kdykoliv obrátit na odborníka. Ideálně přímo na obezitologickou ambulanci při nemocnici v místě vašeho bydliště.

TIP: Jak motivovat děti k pohybu a zdravé stravě?

Od Anna Macurová

Anička se živí jako copywriter a redaktor na volné noze. Textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport, zdravý životní styl a hromadění knih.