Jak naučit děti bruslit aneb poprvé na ledě

Zimní měsíce vybízejí k zimním sportům. A co je jednodušší než vzít brusle a hokejku a jít si zavzpomínat na rybník? chcete tyhle vzpomínky předat i vašim dětem? Přemýšlíte jak ho naučit bruslit nebo jak vybrat správné brusle? V tomto článku si o tom něco povíme.

Obsah článku

Kdy začít

Stejně jako u všech sportů byste měli začít s výukou bruslení na ledě ve chvíli kdy je na to dítě fyzicky připravené. Ideální věk je okolo čtyř let ale záleží na každém dítěti a jeho schopnostech. Pokud se dítě bojí na led stoupnout neměli byste ho nutit, můžete tím dítěti způsobit velkou nechuť k této oblíbené zimní činnosti. 

Pokud ani vy sami nejste příliš zdatní bruslaři, lze si kurz bruslení najít a zaplatit, ale mnoho jich není. Spíše najdete přípravky, u kterých se pak předpokládá pokračování dítěte např. v krasobruslení nebo hokeji. 

Jak vybrat vhodné brusle a další doplňky

Různé druhy bruslí

Než vyjedete s dítětem na rybník nebo jinou ledovou plochu, měli byste se prvně zaměřit na výběr vhodného vybavení. Pro začátek jsou pro dítě vhodnější brusle se dvěma řadami nožů, které jim pomohou lépe udržet stabilitu, můžete je najít pod názvem kačenky. Pokud vybíráte už brusle s jedním nožem, je dobré zvolit brusle se šněrováním, které lépe drží na noze. Běžně na ledě uvidíte bílé se zoubky na špičce nože, které si většinou oblíbí děvčata. Jde o brusle vhodné na krasobruslení. Druhou variantou jsou opět brusle na šněrování ale s hladkým nožem, které používají více kluci – dětské hokejové brusle. 

Většina dětských bruslí má nastavitelnou velikost a jsou roztahovací, díky tomu dítěti vydrží delší dobu než jednu sezonu. Pokud si nevíte rady s velikostí určitě vám poradí i ve sportovním obchodě, ale základ je aby byla bota brusle o něco větší než je dětská noha. Každé brusle by zároveň měly být před každým vyjetím na led pečlivě a dobře nabroušené, aby lépe jezdily na ledě. Existují i typy tzv. 2v1 bruslí pro děti, kdy se mění jen podvozek brusle buď za kolečka  nebo za ocelový nůž. I tyto brusle jsou k sehnání s nastavitelnou velikostí a tím pádem máte vyřešeny problémy na několik let nejen s bruslemi na led, ale i těmi in-linovými.

Oblečení a chrániče na bruslení

Kromě bruslí byste neměli zapomenout ani na vhodné oblečení. Dítě na začátku stráví víc času padáním na led než samotným bruslením, takže by mělo mít oblečení, které ho bude chránit. Vhodné jsou nepromokavé a teplé lyžařské nebo hokejové rukavice a lyžařské kalhoty. Taky byste neměli zapomenout na vnitřní vrstvu, která by měla odvádět pot z těla. Začátky bruslení jsou dosti náročné a to nejen pro dítě ale občas i pro rodiče. Dalším důležitým prvkem je helma, která je základním ochranným prvkem. Tu by dítě mělo mít určitě, pokud se rozhodnete koupit ještě další ochranné prvky, je to na vašem uvážení, lze sehnat chrániče kolen a loktů. V podstatě ochranné vybavení, které se používá i na in-line bruslích.

Jak začít a s čím počítat

  1. Než dítě vypustíte na led, měli byste ho s ním nejdříve seznámit. Ideální je na led ho postavit ještě v botech a vysvětlit mu, že led je kluzký a pro jistotu si vyzkoušet i pár krůčků. Potom byste měli dítěti na nohy dát brusle a pokud už jste tak nezkoušeli doma, nechat ho se v nich projít mimo led (to je vhodné spíše na zimním stadionu, kde jsou na podlaze gumové podložky, které neztupí nabroušené nože, u rybníku a v přírodě buďte na to velmi opatrní).
  2. Pokud se dítě nebojí, postavte ho v bruslích na led. Ať si pomalu vyzkouší třeba chodit, posouvat jednu nebo druhou nohu. Dítě byste měli držet za ruku, bude tak cítit větší stabilitu a bude i více sebevědomé. Dítě se postupně učí stabilitě. Správný postoj na bruslích vypadá tak, že nohy jsou mírně od sebe, kolena jsou v mírném pokrčení a tělo v mírném předklonu. Naučte dítě, že hlavu musí mít vždy nahoru a hlavně se musí koukat kam jede a ne pod nohy. 
  3. Jakmile se dítě naučí v bruslích na ledě chodit, můžete začít zkoušet další postupy. Pomalu přidávejte přešlapování a přenášení váhy z nohy na nohu a odrážení. Samozřejmě záleží na tom jak dítěti jednotlivé kroky půjdou, nemusíte nikam spěchat a další kroky přidávejte pomalu až si bude dítě v těch předešlých co nejvíce jisté.
  4. Když zvládnete seznámení s ledem můžete dítěti pořídit branku nebo hrazdičku (na zimních stadionech většinou bývají a můžete si je půjčit). Dítě se drží a s hrazdou nebo brankou udržuje i lepší stabilitu. Pozor ale, aby si na ni dítě moc nezvyklo, pro začátky a první krůčky je to výborný pomocník, ale jakmile se dítě naučí držet stabilitu, mělo by se obejít bez ní. Místo hrazdy může posloužit i rodič. Dítě držet za ruce a jeďte pozadu k němu čelem. Pokud nemáte na ledě tolik zkušeností, místo bruslí si vemte kvalitní neklouzavé boty.

Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.