Jak kočka projevuje lásku

Zlí jazykové tvrdí, že kočky námi opovrhují a berou nás jako své sluhy. Není tomu tak. Samozřejmě i kočky jsou schopné vytvořit si ke své lidské rodině citové pouto. O síle tohoto pouta rozhoduje genetika, povaha a předešlé zkušenosti. 

Obsah článku

Kočičí řeč

Abychom poznali, že nás má kočka ráda, musíme se naučit její řeč. Kočky komunikují pomocí postoje svého těla a výrazu v tváři. Zkrátka využívají neverbální komunikace. Abychom jim mohli porozumět, je potřeba se jejich řeč naučit. My se dnes zaměříme na to, jak poznat, že nás mají kočky rády. 

Jsou vám stále nablízku

Ač jsou kočky od přírody spíše nezávislé, vyhledávají přítomnost lidí, které mají rády. Přesouvá se s vámi vaše kočičí láska z místnosti do místnosti? Neustále se vám plete pod nohy? Leží s vámi v posteli? Rozvaluje se vedle vás na gauči? Je to jasné. Vaše kočka vás prostě miluje. Některé kočky se k vám budou neustále tisknout. Jiné vám budou nablízku, ale fyzický kontakt vyhledávat příliš nebudou. Takže pokud vaše kočka není mazel, ale často bývá ve vaší blízkosti, nezoufejte. Miluje vás i tak. 

Otíraní hlavy

Tohle roztomilé gesto mluví samo za sebe. Nejde však jen o pouhé vyjádření lásky. Kočky mají na obličeji a ocasu pachové žlázy a otíráním tak na nás zanechávají své pachové feromony. Tím si nás označí a celému okolnímu světu ukáže, že patříme jenom jí. Jde tedy o teritoriální chování.

Ocas

Tak jako my používáme slova, kočka používá ocas. Pohyby a nastavení ocasu nám toho o kočky pocitech hodně řeknou. Pokud se k vám kočka blíží se vzpřímeným ocasem a pohybuje jeho špičkou ze strany na stranu, je ve vaší přítomnosti sebejistá a šťastná. Obtočením ocasu kolem vaší nohy či ruky vám vyjadřuje svou náklonnost a také si vás označuje. V případě, že se k vám blíží s pohybujícím ocasem, naježenou srstí a nahrbenými zády, mějte se na pozoru. Vaše kočka se cítí v nebezpečí a může na vás zaútočit.

Jemné kousání

Váš mazlík za vámi přijde a začne vás jemně kousat do prstů. Možná se leknete, že vám chce ublížit. Není tomu tak! Kočky si mezi sebou jemným oždibováním vyjadřují lásku, a proto se snaží stejným způsobem vyjádřit lásku také vám. Láskyplné kousání se od toho naštvaného, agresivního liší svou intenzitou. Pokud se vám tedy zahryzne do nohy, od lásky to má sakra daleko. 

Je čas ukázat bříško

Věděli jste, že břicho je pro kočku to nejzranitelnější místo? Pokud se před vámi nebojí ležet na zádech, je uvolněná a naprosto vám důvěřuje. Ovšem ukázání bříška neznamená, že si přeje, abyste jí na něj sahali. V případě, že to chcete vyzkoušet, buďte obezřetní. Ne každá kočka si hlazení břicha užívá. 

Pomalé mrkání

Stejně jako u lidí je i u koček pohled z očí do očí velmi intimní záležitostí. Pokud kočce koukáme do očí a ona pomalu mrká, vyjadřuje nám svou náklonnost a obrovskou důvěru. Toto mrknutí bývá někdy označováno za kočičí polibek. 

Jak s očním kontaktem pracovat? Nikdy se kočkám nedívejte upřeně z očí do očí. Upřeným pohledem totiž kočce říkáte, že jste pro ni hrozba. Je tedy dobré navázat oční kontakt a poté odvrátit zrak. Pokud na vás kočka pomalu mrká, můžete jí to opětovat a sdělit ji tak vaše city k ní. Při seznamování se s novou kočkou můžete pomalého mrknutí využít i vy. Kočce tak ukážete, že se vás nemusí bát a že se ve vaší přítomnosti nemusí mít na pozoru.

Olizování

Čištění, čištění a zase čištění. Bez něj se žádná kočka neobejde. Pokud jste měli možnost pozorovat skupinku koček, jistě jste si všimli, že kočky nečistí jen sebe, ale i své kočičí kamarády. O koho se budou starat si ale pečlivě vybírají. Svou péči věnují jen těm kočkám, které znají a důvěřují jim. Tento vzorec chování si přenáší i na nás lidi. Zároveň si tímto způsobem snaží vyměnit vzájemný pach a označit si své teritorium, své společné my.

Nosí vám dárky

Kočka vám sice nekoupí oblíbený parfém nebo kousek oblečení, za to vás jistě potěší mrtvou myší či ptáčkem. Tímto gestem vám dává najevo, že jste součástí její rodiny a chce se s vámi podělit o svou trofej z lovu. Přece vás nenechá hladovět!

Vrnění a hnětení

Na závěr nesmíme zapomenout na ten nejznámější signál toho, že je kočka šťastná a uvolněná. Vrnění i hnětení pacičkami můžeme vidět už u koťat při sání mléka. Jde o projev té největší spokojenosti. Zajímavé je, že hnětením matčina břicha koťata stimulují tok mléka, čímž napomáhají samotnému kojení.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.