Jak dlouho spí kočka

Znáte přísloví spí jako kotě? Tohle má totiž jasný základ v kočičím spánku a nejen když jsou kočky malé, ale v průběhu celého jejich života. Jak dlouho spí kočka a proč tolik spí? Dozvíte se v tomto článku!

Obsah článku

Kolik prospí kočky?

Kočky bez ohledu na rasu nebo pohlaví prospí skoro jednu třetinu svého života. Dospělá kočka prospí denně 12 až 18 hodin. Některé i víc, záleží na povaze kočky. Koťata, tak jako všechna jiná mláďata, prospí samozřejmě času víc. Zhruba do šesti měsíců prospí kočky kolem 20 hodin denně. 

Vliv na délku spánku kočky má také její věk. Jak je napsáno výše koťata prospí většinu dne, ale i starší kočky spí více a častěji. Důležitým faktorem, který má vliv na délku spánku je i prostředí nebo aktivity. Tak jako nemocný člověk bude mít větší potřebu spánku a odpočinku, tak i nemocná kočka, případně kočka po zákroku bude mít větší potřebu spánku. 

Je možné, že vaše kočka bude spát více i v případě nevhodného počasí. Když prší nebo je horší počasí. I toto má své kořeny v době před domestikací. V dešti se hůře loví, voda smývá pachy, které za sebou kořist zanechává a je tudíž náročnější ji vypátrat.

Proč tolik spí?

Kočky spí hodně, ale po většinu času nelze mluvit o plnohodnotném spánku, jde spíš o jakési dřímání. V tomto polospánku jsou kočky stále ve střehu a připraveny reagovat. Lze to připsat době kdy ještě nebyly domestikované a v divoké přírodě si nemohly dovolit usnout “natvrdo”.

Kočka, ať už to tak vypadá nebo ne, je šelma. A šelmy loví kořist. U těch opravdu divokých kočkovitých šelem, lov spotřebovává opravdu hodně energie, kterou je třeba doplnit, a tak je to i u kočky, která sice neloví ale hraje si, běhá a vydává energii. 

Rozdíl mezi tvrdým spánkem a polospánkem

To jestli kočka opravdu spí nebo jen odpočívá poznáte jednoduše. Jakmile je jenom v polospánku uši se ji natáčejí jako satelity za každým zvukem. Pokud tvrdě spí, nebude reagovat na žádný vzdálený podnět.

Místo pro spánek

Majitelé koček jistě potvrdí, že kočka si vybírá pár míst, kde spí nejraději. Přesto než si domů pořídíte nového kamaráda, měli byste mít na paměti, že je vhodné pro kočku zařídit nocleh. Je velmi pravděpodobné, že v připraveném pelechu spát nikdy nebude, ale je lepší být připraven.

Pelech by měl být krytý a zabezpečený proti průvanu, ideálně umístěn na klidném místě aby si do něj kočka mohla kdykoli zalézt, když chce mít klid.


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.