Jak‌ ‌přestat‌ ‌s‌ ‌kouřením?‌ ‌Babské‌ ‌rady‌ ‌i‌ ‌ověřené‌ ‌tipy‌ ‌odborníků‌

Kouříte a chtěli byste přestat? Pak jste na dobré cestě k zdravějšímu životu. Nejlepší čas je právě TEĎ! Přečtěte si rady, jak proces odvykání zvládnout.

Každý kuřák ví, jaké zdravotní následky jeho zlozvyk nese, proto se vyhneme jmenování jednotlivých rizik kouření a podíváme se na pozitivnější ukazatel – jak se tělo čistí od poslední cigarety.

  • 12 hodin po poslední cigaretě klesá hladina oxidu uhelnatého na nulu.
  • 2 až 3 měsíce po poslední cigaretě klesá riziko srdečního infarktu, kapacita plic se začne zlepšovat, začíná se zmírňovat kašel a dušnost.
  • 1 rok po poslední cigaretě je riziko akutního infarktu myokardu o polovinu nižší než u kuřáků.
  • 5 let po poslední cigaretě se snižuje riziko mozkové příhody na úroveň nekuřáků.
  • 10 let po poslední cigaretě se o 50% sníží riziko úmrtí na rakovinu plic oproti kuřákům.
  • 15 let po po poslední cigaretě je riziko kardiovaskulárních onemocnění stejné jako u nekuřáků.

Jak tedy přestat?

Jak přestat kouřit?

Rozhodněte se

Uvědomte si, proč chcete s kouřením přestat, jak cigarety ovlivňují váš život, zdraví, vztahy, životní styl. Pak učiňte pevné rozhodnutí, že s kouřením přestanete a naplánujte si den D, kdy si zapálíte naposledy.

Babské rady

Téměř na každý zdravotní či jiný problém se dají dohledat babské rady, jinak tomu není ani u odvykání kouření. Co nám tedy baby radí?

Bylinky 

Bylinky mohou hlavně zpočátku pomoci zbavit se chuti na cigaretu a potlačit nepříjemné tělesné projevy spojené s nedostatkem nikotinu. 

Pro podporu dobrého psychického stavu a emoční rovnováhy jsou vhodné tinktury z třezalky, lípy a bělotrnu. 

Na problémy se zácpou, které jsou s odvykáním kouření spojené, pomůže směs bylin z medvědího česneku, pelyňku, kořene hořce žlutého a pupeny ořešáku amerického.

U abstinujících kuřáků se také často dostavuje pokles krevního tlaku a sním spojená ospalost, únava nebo bolesti hlavy. V takovém případě pomůže tinktura z pupenů kukuřice seté, eleuterokok nebo rozmarýn.

S nevolností si poradí zázvor.

TIP: Bylinky mají i mnoho dalších pozitivních účinků

Časté čištění zubů

Říká se, že při pocitu čistě vyčištěných zubů se chuť na cigaretu oddálí. Je tedy doporučováno si čistit zuby častěji, alespoň po každém jídle.

Vyhněte se špouštěčům

Nejprve si napište seznam okamžiků, kdy míváte největší chuť si zapálit. U každého to může být něco jiného. Často to bývá ranní káva, sklenička alkoholu, čekání na zastávce na příjezd MHD, kuřácké pauzy v práci nebo cigareta po dobrém jídle. Snažte se těmto situacím vyhnout. Pokud to úplně není možné, vymyslete si scénář, co v takové chvíli budete dělat místo kouření cigarety. Zavolejte kamarádům, přečtěte si zprávy nebo kapitolu knihy, dejte si malou ovocnou svačinku, prostě udělejte cokoliv, co máte rádi a přebije to touhu si zapálit.

Nekuřácký domov

Nenechte si doma kouření ničím připomínat. Udělejte tedy generální úklid a odstraňte z domova vše, co s kouřením souvisí – popelníky a zapalovače. Pokud jste kouřili i doma, vyperte všechny závěsy, záclony a jiný textil, který je kouřem načichlý, vyčistěte koberce. Použijte při praní příjemnou aviváž.

Pijte vodu

Mějte neustále při ruce láhev či sklenici čisté studené vody. Pití malých doušků vody uvolňuje dopamin, podobně jako u kouření. Dopamin navozuje chemické reakce v mozku, které pomáhají zmírňovat negativní nálady a dodávají mozku pocit odměny.

TIP: Pitný režim je velice důležitý taky u sportovců.

Jezte pravidelně a po malých porcích

Hodně kuřáků nechce se svým zlozvykem přestat z důvodu, že určitě přiberou na váze. Zajídání chutí na cigaretu nemusí být špatné, naopak. Vybírejte si zdravá jídla bez jednoduchých cukrů a s nižším obsahem tuku, zařaďte hodně zeleniny i ovoce.

Vyhýbejte se kuřákům

Pokud nechcete čelit pohledu na kamarády či rodinné příslušníky se zapálenou cigaretou, vyhýbejte se takovým situacím. Všechny v okolí informujte o tom, že s kouřením přestáváte a požádejte je, aby před vámi nekouřili a nemluvili o cigaretách. Nejbližší přátelé a rodina to jistě pochopí a podpoří vás.

Buďte aktivní

Sportujte, choďte na procházky, najděte si aktivity, které vás budou bavit.  Nejen, že budete dělat něco pro své zdraví, ale také eliminujete chvíle nudy, kdy byste si na cigaretu vzpomněli.

TIP: Začněte s běháním – jak běhat?

Přestat kouřit - během

Odměňte se

Vymyslete si odměnu, kterou se oceníte, když vydržíte nekouřit po nějaký delší časový úsek. Mělo by jít o něco, co byste si sami od sebe jen tak nekoupili, aby vás to skutečně motivovalo. Obrázek odměny si připněte třeba na lednici, ať ji máte pořád na očích.

Tipy odborníků

Náhradní nikotinová léčba

Náhradní nikotinová léčba není zázrak, díky kterému přes noc skončíte s kouřením. Spočívá v tom, že dodává organismu čistý nikotin v začátcích odvykání. Tím se oslabí nepříjemné abstinenční příznaky. Dávka nikotinu se postupně snižuje až do chvíle, kdy už ho není třeba dodávat vůbec. Existuje více forem náhradní nikotinové terapie:

  • náplasti,
  • žvýkačky,
  • ústní sprej,
  • inhalátor,
  • tablety.

Homeopatika

Zmírnit touhu po cigaretě a ovlivnit abstinenční příznaky dokáží také homeopatika. K dostání jsou i homeopatika určená pro přípravnou fázi odvykání. Na různé příznaky pomáhají různé látky, proto je vhodné se při výběru homeopatik vždy poradit s odborníky.

Lékařská pomoc

Pokud odvykání kouření sami nezvládáte, vyhledejte lékařskou pomoc. V rukách odborníka se zvyšuje šance, že přestanete kouřit až dvojnásobně. 

Lékař vám pomůže jak po psychické stránce, tak po fyzické. Dle konkrétní situace může předepsat léky, které snižují abstinenční příznaky.

V České republice existují specializovaná centra léčby závislosti na tabáku. Pokud si nejste jisti, jak odbornou pomoc vyhledat, poraďte se s praktickým lékařem.

Od Michaela Srbová

Míša je sportovní živel - od vysokohorské turistiky, skialpů, lyžování po MTB cyklistiku a vše, kde jde do tuhého. Neodmítne společný výlet, dobré pivo a nové výzvy.