Interaktivní hračky pro děti – výběr redakce

Interaktivní hračky patří mezi ty nejoblíbenější zejména u rodičů miminek, batolat a dětí předškolního věku. Na trhu jich najdete nespočet. My jsme pro vás vybrali několik tipů na skvělé dárky pro malé chlapce i děvčátka.

Obsah článku

Co je to interaktivní hračka?

Většinou se jedná o hračky, které disponují zvukovými, světelnými a jinými vjemovými efekty. Může se jednat o šustění, různé struktury povrchů, barvy, zakomponované mohou být zrcátka, kolečka a podobně, vše v závislosti na věku dětí. 

S pomocí interaktivních hraček se tedy děti učí různým dovednostem jako je rozeznávání barev, tvarů, zvuků, hračka je dokonce může učit básničky nebo písničky, případně i jiný jazyk. Dochází k celkovému rozvoji nejen znalostí, ale také smyslového vnímání.

TIP: Tipy na gadgety pro děti: Interaktivní a robotické hračky budoucnosti

Typy a druhy interaktivních hraček

Stejně jako klasické hračky, i tyto můžeme rozdělit do několika kategorií z různých pohledů. 

Například podle věku na interaktivní hračky pro nejmenší, interaktivní hračky pro roční děti (od 12 měsíců) a interaktivní hračky od 2 let, případně pak ještě hračky pro děti předškolního a mladšího školního věku. V obchodech zaměřených na sortiment pro děti najdeme interaktivní hračky pro holky i pro kluky, většinou se však jedná o neutrální kousky, které později využije i sourozenec opačného pohlaví.

Dále je lze dělit například podle náročnosti nebo typu mechanismu na robotické, které se nějakým způsobem hýbou, chodí, otáčejí; programovatelné, což jsou chytré hračky, které se ovládají pomocí různých tlačítek nebo dokonce mobilní aplikace; blokové, jenž se opět ovládají pomocí tlačítek často v doprovodu různých obrázků a nakonec jsou to hračky s pokročilejšími funkcemi pro starší děti.

Nejčastěji ale dělíme hračky klasicky podle vzhledu a využití. Sem patří třeba plyšáci, hudební nástroje, knížky, postavičky a zvířátka, dopravní prostředky, roboti nebo napodobeniny elektroniky. Pro menší děti to mohou být také různá interaktivní chodítka, stolečky, hrazdy nebo hrací deky.

Výhody interaktivních hraček

  • rozvoj jemné motoriky od útlého věku
  • poznávání barev, tvarů, vzorů 
  • zapojení různých smyslů do hry
  • podpora logického a matematického myšlení či paměti
  • děti snadno pochopí příčinu
  • některé mohou rozvíjet řečové schopnosti dítěte
  • učení a získávání vědomostí a dovedností hrou

I když jsou výhody interaktivních hraček skutečně velké, existují i určité nevýhody, se kterými přicházejí někteří psychologové či pediatři. Ti mají za to, že dostatečně nepodporují kreativitu, mohou zkreslovat realitu, nepodněcují společnou hru s dalšími dětmi nebo nemotivují k pohybu. Některé hračky mohou na děti působit strašidelně nebo se brzy rozbít, což má na dítě negativní psychický dopad. Všem těmto “negativům” ale lze předejít výběrem vhodné hračky, kombinací s jinými hracími prvky a zapojením rodiče či dalších dětí do hry. 

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram