Ideální teplota ke spánku

Během klidového režimu se tělo regeneruje a připravuje na další den. Vzhledem k tomu, že se zpomaluje tepová frekvence, metabolismus, v některých spánkových fázích také činnost mozku a tělo omezí činnost na základní funkce, je pro něj těžší udržovat správnou termoregulaci. Z tohoto důvodu spíme pod přikrývkou. Ale proč je tedy důležité, abychom v noci měli v místnosti nižší teplotu než přes den, když se snadněji podchladíme?

Spánková hygiena – základ kvalitního odpočinku

Abychom se dobře vyspali, je vhodné dodržovat základní pravidla spánkové hygieny. Mezi ty rozhodně nastavení ideální teploty v ložnici patří. Dá se říct, že vlastně patří mezi ty důležitější body. Přílišné vedro nebo chlad jsou časté důvody přerušovaného spánku nebo nedostatečně dlouhých spánkových fází. Před ulehnutím tedy ložnici dobře vyvětrejte a pokuste se i v letních měsících snížit teplotu co to jde.

TIP: Spánková hygiena – fáze spánku a jak na lepší spánek?

Proč je ke spaní vhodná nižší teplota než přes den?

Lidský organismus je podle vědců z Bernské univerzity v Německu naprogramován tak, že při optimálním rozmezí teplot prodlužuje REM fázi, která se v případě nepříznivých podmínek (horko či chlad) přehoupne v NREM fázi, nebo dokonce v bdělost. Následkem je únava a pocit nevyspání i po dostatečně dlouhé době strávené v posteli.

Dalším důvodem, proč musí být teplota v noci nižší, než přes den je právě ono zakrytí zbytku těla peřinou. Nadbytečné teplo z těla může před odkrytou hlavu odcházet a díky nízké okolní teplotě se organismus ochlazuje. Protože má hlava na starosti toto vyrovnávání teplotních rozdílů, více se prokrvuje a mozek může lépe pracovat i odpočívat.

Jaká je ideální teplota v ložnici?

Podle vědců úplně ideální teplota pro spánek neexistuje. Navíc se mění dle stáří, takže zatímco novorozenci potřebují teplejší prostředí, tělo starších dětí a dospělých vyžaduje až o 4 °C nižší teploty. Hodnota se opět zvyšuje se stárnutím, kdy mají senioři v tomto ohledu stejné požadavky jako miminka. Pokud bychom i přesto měli říct, kolik stupňů by asi v ložnici dospělého člověka mělo v noci být, budou se čísla pohybovat mezi 15-19 °C.

Zajištění optimální teploty není občas jednoduché

V zimním období je snížení teploty v místnosti velmi jednoduché. Stačí prostě před spaním otevřít vaše okno a intenzivně několik minut větrat. Během noci pak stačí ztlumit topení a máme vyhráno. V létě je ovšem situace jiná. Během tropických nocí se mnoho lidí potýká s nedostatkem spánku a neustálým buzením právě v důsledku vysokých teplot. Řešením může být klimatizace, která s sebou ale nese také svá negativa a někteří lidé se jí vyloženě vyhýbají.

Další možností je přes den vytvořit z ložnice jakousi „kopku“ se zataženými žaluziemi či závěsy, aby se sluneční paprsky nedostávaly dovnitř a zbytečně prostor nevyhřívaly. Později večer při západu slunce můžeme teprve otevřít okna, ideálně do průvanu, případně před okno umístit větrák otočený do místnosti. Samozřejmostí jsou tenčí přikrývky, není však dobré spát úplně bez nich.

Další výhody nižší teploty okolí během spánku

Kromě kvalitního a klidného odpočinku mají nízké teploty v ložnici i další výhodu. Tou je vyšší spalování tuků během spánku. Zní to až neuvěřitelně, ale má to jednoduché vysvětlení. Tělo je nuceno při udržování normální tělesné teploty používat přebytečné energetické zásoby. Ty obvykle pocházejí z tukových zásob nebo dochází k rychlejšímu spalování kalorií přijatých přes den, což zároveň brání jejich ukládání.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram