Horká nebo ledová voda? Záleží, čeho chcete dosáhnout!

Existují dlouholeté spory o tom, jestli je lepší studená nebo teplá voda. My vám můžeme s klidným svědomím říct, že ani jedna. Každá má totiž svoje specifické účinky a záleží jen a jen na vás, jaký způsob regenerace si vyberete. Prozradíme vám, jaký je rozdíl v účincích horké a studené vody.

Horká nebo ledová?

Pokud si chcete dopřát ledovou sprchu, ideální prostor je sprchový kout. Pro horkou lázeň je naopak lepší vana. Neupínejte se jen na jeden typ a vždy poslouchejte své tělo. Tak dosáhnete těch nejlepších přínosů z obou metod.

4 prospěšné účinky studené vody

  1. Chrání vás před nemocemiImunitní systém zvyklý na chlad se otužuje a náhlá změna klimatu mu tak nečiní problém. Výzkumy ukazují, že studené sprchy budují větší odolnost proti nemocem.
  2. Stahuje kůži a svalyPokud tedy toužíte po vyrýsovaném těle, spolu s dobrým jídelníčkem a sportem vám pomůže také ledová sprcha. Kůže se vlivem chladu stáhne, co to jen jde.
  3. Zbavuje vás vnitřní napětíMáte v hlavě pořádný guláš a nevíte, co dřív? Dejte si ledovou sprchu. Garantujeme vám, že jste nikdy neměli čistší a jasnější mysl.
  4. Nakopává imunitní systém a metabolismusJestli vaše imunita donedávna spala, ledová sprcha ji zaručeně probere. Látková výměna a zrychlená likvidace škodlivin začíná.

5 prospěšných účinků horké vody

  1. Zbavuje únavy Jste po celém dnu úplně vyřízení? Dejte si horkou sprchu a zabalte se do oblíbeného oblečení. Najednou pocítíte ten příval energie. Bude vám prostě dobře.
  2. Zbavuje bolesti hlavy Chytla vás migréna nebo trpíte bolestmi hlavy ze stresu? Dopřejte si horkou sprchu nebo se rovnou ponořte do vany. Uleví se vám.
  3. Dopřává svalům oddech Máte za sebou náročný trénink? Pak není nic snazšího, než si dopřát pořádnou horkou sprchu! Teplo svaly uvolňuje a zbavuje je napětí.
  4. Uvolňuje dýchací cesty Přepadla vás rýma a máte ucpaný nos? Než sáhnete po kapkách do nosu, zkuste horkou sprchu nebo se napařte nad hrncem. Uvolníte si dýchání a rýma brzy zmizí. Sprchový box se střechou koncentruje vodní páru uvnitř, což zvyšuje efekt uvolnění dutin.
  5. Čistí kůži a zbavuje vás toxinů Horká sprcha je nejlepší způsob, jak se zbavit staré kůže, vyčistit póry a zbavit se škodlivin. Jen si dopřejte horkou vanu nebo sprchu a namasírujte si při tom kůži. Zbavíte se škodlivin a budete se cítit mnohem lépe.

Horká i ledová voda mají své výhody. Vyberte si ty, které zrovna potřebujete.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook