Exotické ovoce: jak ho jíst?

Přineste si trochu exotiky do všedního dne! Rozbijte rutinu a zařaďte do svého zdravého jídelníčku něco nového. Seznamte se s kaki, granátovým jablkem, mangem či avokádem a zjistěte, jak se správně jí.

Kaki

Kaki, někdy také nazývané churma či tomel, je sladké ovoce pocházející z Asie. Jde o plod stromu tomelu japonského, který vás osloví svou nevšední chutí a medovou vůní. Tvarem připomíná rajče či broskev a bezpečně ho poznáte podle hladké oranžové slupky. V České republice na něj narazíte nejspíše v období podzimu či zimy. Díky tomu bývá často označováno jako “vánoční ovoce”.

Kaki je zdrojem vitaminu C, provitaminu A, antioxidantů, aminokyselin a různých potřebných minerálů. Nalezneme v něm například železo, vápník či hořčík. S čím vším nám může pomoci? Účinně napomáhá správnému zažívání, posiluje imunitu a pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. Příznivě působí na srdce, kosti i pleť. Jeho účinky jistě oceníte také ve stresové situaci nebo při boji s únavou. Zkrátka ovoce snů!

Jak se jí kaki?

Kaki se dá jíst se slupkou i bez. Slupka je ovšem špatně stravitelná, takže pokud míváte potíže s trávením, raději se jí vyhněte. Kaki má pevnou dužinu, tudíž se dobře loupe. Další možností je také kaki “vydlabat”. S konzumací to ovšem nepřehánějte. V případě, že sníte větší množství nezralých plodů, může způsobit trávicí obtíže. Kaki je výborné samotné, ale i v kombinaci s jogurtem či ovesnou kaší. Můžete ho přidat do ovocného salátu, udělat z něj džem či pyré nebo z něj uvařit nevšední omáčku k masu. Hodí se také na pečení různých dezertů – muffin, bábovek i koláčů.

TIP: Zdravé snídaně z ovesných vloček

Granátové jablko

Granátové jablko je plod granátovníku obecného, který původně rostl na Blízkém východě. Vzhledově připomíná klasické jablko, ovšem uvnitř se ukrývá velké množství červených semínek připomínajících rudé granáty. Semínka vás překvapí svou sladkokyselou chutí, díky které granátové jablko vždy s jistotou rozeznáte. Zralé granátové jablko poznáte podle červenožluté či temně rudé slupky.

Granátové jablko představuje opravdový poklad a bez větších námitek ho lze zařadit mezi superpotraviny. Je zdrojem vitaminu C, A, K i E. Mimo jiné v něm nalezneme také zinek, vápník, fosfor, železo i draslík. Prospěšných látek v něm však nalezneme mnohem více. Snižuje krevní tlak, udržuje naše srdce zdravé, pomáhá v boji proti zánětům, artritidě a problémům s trávením. Dokáže nás napumpovat dobrou náladou a doplní potřebné minerály po cvičení.

Jak se jí granátové jablko?

Z granátového jablka se nejčastěji využívají pouze semínka, ale dá se zdělat úplně celé. Antioxidační šťáva se lisuje z celých plodů, ovšem tento proces je velmi náročný, a proto je poctivá šťáva z granátového jablka celkem drahá. Červená semínka krásně ozdobí a doplní salát, rýžovou kaši či kdejaký dezert. Semínka jsou také výborná v kombinaci s aromatickým sýrem. Dají se jíst i samotné.

A jak dostat semínka ven? Granátové jablko rozkrojte napůl. Vemte jednu polovinu, otočte ji nad misku a vařečkou klepejte na slupku, dokud všechna semínka nevypadnou. Ta, která nebudou chtít ven, můžete vyndat rukou. Sáhněte raději po větší misce, ať předejdete velkému nepořádku.

Mango

Žlutý, sladký a lahodný sen – mango. Jde o plod mangovníku indického pocházejícího z jižní a jihovýchodní Asie, který si podmanil téměř celý svět. Má ledvinovitý tvar a zeleno-žlutou někdy až zeleno-červenou slupku. Uvnitř naleznete žlutou dužinu a oválnou pecku. Odrůd manga existuje větší množství. Zralé a šťavnaté mango poznáte velmi jednoduše – je krásně měkké na dotek.

Kromě výborné chuti si na mangu zamilujete také jeho blahodárné účinky. Je plný antioxidantů, minerálů a vitamínů. Za zmínění stojí například vitamin C, vitamin A či vitamin K. Upravuje krevní tlak, glukózu i hladinu cholesterolu. Napomáhá detoxikaci organismu, srovnává zažívání a pozitivně působí na pleť, vlasy i nehty. Oproti ostatním druhům ovoce, mango obsahuje více cukru. Je tedy dobré to s ním moc nepřehánět. 

Jak se jí mango?

U manga se využívá pouze jeho dužina. Porcování manga není žádná sranda a existuje hned několik tipů, jak na to. Připravte se na ruce i linku od šťávy, ale ta chuť za to prostě stojí! Mně se nejvíce osvědčil tento druh porcování.

  1. Na mangu si najdeme stopku, která nám ukazuje, kde končí pecka. 
  2. Od stopky jemně slupku nožem nařízneme tak, abychom mango opticky rozpůlili. 
  3. Další řez provedeme opět od stopky zhruba v pravém úhlu od původního řezu. Mango tak máme rozdělené na čtvrtiny.
  4. Slupku chytíme za vzniklý roh a jemně ji z manga stáhneme. Pokud je mango zralé, slupka se lehce od dužiny oddělí. Takto si oloupeme nejprve polovinu manga.
  5. Dužinu odkrojíme od pecky a poté nakrájíme podle libosti.
  6. Postup opakujeme i u druhé poloviny.

Mango se dá využít téměř na vše. Můžete ho přidat do omáčky. Kombinovat s masem. Vytvořit lahodný dezert. Díky své šťavnatosti je vhodný do smoothie, džusů, ale i zmrzliny. Voilá začněte kouzlit!

TIP: Domácí nanuky a zmrzlina

Avokádo

Avokádo je plod hruškovce přelahodného pocházejícího z Mexika. Zralý plod má tmavě zelenou až černou barvu a je na dotek lehce měkký. Dužina je měkká, zelená a uprostřed nalezneme kulatou pecku. Z pecky je možné si doma vypěstovat rostlinku a při troše štěstí si přibližně za 5 let můžete užít vlastní vypěstované avokádo. 

Zelený zázrak plný prospěšných látek. Avokádo představuje cenný zdroj všech možných vitamínů a minerálů, mezi které patří například vitamin K, C nebo E, dále také kyselina listová, draslík, železo a hořčík. Je rovněž skvělým zdrojem vlákniny. Oproti ostatním druhům ovoce obsahuje vysoké množství tuků, ale rozhodně se ho nemusíte bát. Avokádo bez větších námitek můžeme zařadit na zdravý jídelníček. Působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu a udržuje naše střeva zdravá. Pozitivně ovlivňuje také vývoj dítěte, a proto by nemělo chybět ani v těhotenském jídelníčku. 

Jak se jí avokádo

U avokáda se nejčastěji využívá pouze jeho zelená měkká máslová dužina, ale zpracovat můžeme i jeho pecku. Dá se z ní uvařit lahodný zdravý čaj. Dužina sama o sobě nemá výraznou chuť a tak je možné ji různě dochucovat a kombinovat. Avokádo lze využít u slaných i sladkých receptů. Nejčastěji se z něj však připravují všelijaké pomazánky či guacamole.

A jak dostat dužinu ze slupky? Velmi jednoduše! Stačí avokádo rozkrojit, lehce vyndat pecku a dužinu lžící z tvrdé slupky vyškrábnout.

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.