Co je to deprese a jak se jí zbavit?

Deprese je běžné slovo v našem slovníku. Jakmile se necítíme dobře, jsme smutní, mluvíme o depresi. Co deprese doopravdy znamená? Jak se z ní dostat?

Co je to deprese?

Deprese je psychické onemocnění. Základním projevem je snížená nálada. Cítíme se smutní, bez nálady. Abychom mohli mluvit o “pravé” depresi, musí tento stav přetrvávat nejméně 2 týdny. Pokud jsou příznaky závažné, můžeme mluvit o depresi již dříve. Samotná špatná nálada nestačí. Podle počtu dalších příznaků dělíme depresi na mírnou, středně těžkou a těžkou. Čím je deprese hlubší, tím větší má jedinec potíže s pokračováním ve společenských, pracovních a domácích aktivitách. 

Další příznaky deprese

Kromě snížené nálady se objevuje ztráta zájmů o koníčky. Již nás nezajímají aktivity, které nás dříve naplňovaly. Nepřináší nám radost ani věci, které nás doteď spolehlivě rozveselily. Často dochází k celkovému zpomalení pohybu. Jedním z příznaků může být porucha spánku. Jsme pořád unavení a v noci nemůžeme spát. Někdy naopak jedinci trpící depresí spí pořád. Typická bývá ranní pesima. Po probuzení se cítíme hůře než večer. Přijde nám nemožné vstát z postele a zvládnout celý den. U někoho se podobné stavy mohou objevovat i večer. S depresí může souviset také změna stravovacích návyků a hmotnosti. Nemáme chuť k jídlu nebo naopak zajídáme své špatné rozpoložení. Snížuje se pozornost. Objevují se pocity viny a myšlenky na sebevraždu či sebepoškození. 

Příčiny deprese

Deprese má biologický původ. Souvisí s látkami, které přenášejí vzruchy mezi jednotlivými mozkovými buňkami. Konkrétně je to serotonin, noradrenalin a dopamin. Můžeme mít vrozené dispozice, které způsobí vyšší náchylnost k depresím. Nelze najít jednu příčinu, která by depresi spouštěla. Druhů depresí je totiž velké množství. Jedná se tedy spíše o rizikové faktory, které mohou být spouštěči. 

Jednou z možných příčin je stres. Pokud jsme nadměrně vystaveni stresu, zvýší se hladina adrenalinu.

TIP: Co je to syndrom vyhoření a jak mu předejít?

To může vést k úbytku serotoninu a tedy k depresi. Příčinou může být také snížené působení světla, které je u nás typické na podzim nebo v zimě. Pokud jsme náchylnější k depresím, samotný nedostatek přirozeného světla může stačit. Rizikové je také působení návykových látek. Sem můžeme zařadit kromě drog i alkohol.

Léčba deprese

S každou nemocí chodíme k lékaři. Se zlomenou nohou k chirurgovi. S angínou k obvodnímu lékaři. S depresí, psychickým onemocněním, tedy půjdeme k psychologovi či k psychiatrovi. Při léčbě se kombinují předepsané léky – antidepresiva a psychoterapie. Léky nám uleví a pomocí psychoterapie se naučíme s depresí pracovat.

TIP: Pokud vás toto téma zajímá a jste vášniví čtenáři, možná vás potěší následující odkaz na psychologické knihy.

Antidepresiva

Jedná se o specializovaný lék určený pro léčbu depresivních stavů. Na trhu je několik desítek druhů. S psychiatrem naleznete druh, který je ideální pro vás. Léky se užívají minimálně půl roku. Zpravidla trvá 10-14 dní než začnou působit. Plný efekt se dostaví cca po 6 týdnech. Poté se jedinec navrací do běžného života před depresí. Dělá věci, které ho baví. Tím se zvyšuje hladina serotoninu a dochází k řízenému vysazení léků. Pokud se ale jedná o hlubší depresi, užívají se antidepresiva delší dobu.

Psychoterapie

Aby psychoterapie mohla “fungovat”, musíte se pro ni rozhodnout vy sami. Je zde důležitá spolupráce a vaše zapojení. Psychoterapie závisí na tom, o jaký druh deprese se jedná. Společně s psychologem hledáte příčiny vašeho stavu a dále s nimi pracujete. Nalézáte způsoby, jak je řešit. Učíte se se samotnou depresí pracovat. Nacvičujete relaxační techniky snižující napětí. Samotná náplň psychoterapie se odvíjí také od psychologa, který jí vede. Existuje spousta psychologických směrů a každý používá jiné techniky k řešení obtíží. Je důležité, aby vám byl psycholog sympatický. Nebojte se hledat toho pravého!

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.