Co ze špaldové mouky? Vyzkoušejte špaldové housky a špaldové lívance

Přemýšlíte nad tím, že vyměníte klasickou bílou mouku za špaldovou, ale nevíte, zda je vhodná a co se z ní dá všechno dělat? Pak je tento článek jako dělaný právě pro Vás!

Obsah článku

Něco málo o špaldě

Špalda nebo také pšenice špalda je druh pšenice, která se v Evropě pěstovala už před 8000 lety. Špalda má vyšší podíl minerálních látek a bílkovin oproti šlechtěné pšenici. Je lehce stravitelná a má vliv na imunitní systém. Zajímavostí je, že špalda má mnohem nižší toxicitu pro lidi se sklonem k alergiím, a proto ji mohou nahradit normální pšenici, ale pozor neplatí to pro celiaky, špalda není bezlepková.

TIP: Co je to celozrnná mouka a jaké výhody má celozrnné pečivo?

Špaldové lívance (hrníčkový recept)

Připravíme si hrnek, ve kterém budeme vše odměřovat.

Ingredience 

  • 2 hrnky špaldové hladké mouky (může být i celozrnná)
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru (případně sladidla dle chuti)
  • 2 lžíce olivového oleje (případně dle preference např. slunečnicový)
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • tuk na smažení (ghí, kokosový olej, slunečnicový olej)

Postup:

Vejce a mléko rozšleháme v misce. Přidáme cukr a opět vyšleháme, dokud se nerozpustí. Dáme dvě lžíce oleje a vymícháme. Poté už přidáváme mouku po částech. Mouku si nejprve smícháme s kypřícím práškem do pečiva. Výsledné těsto je hutnější konzistence, pokud se vám ale i tak zdá příliš husté, můžete přidat ještě trochu mléka. Těsto nabíráme lžičkou a na rozpálené pánvi s tukem děláme malé placky, necháme mezi nimi prostor, lívance trochu nabydou. Smažíme do zlatova a poté podáváme s tím co má kdo rád – zakysanou smetanu, skořicí, čerstvé ovoce. 

TIP: 5 tipů na zdravé vánoční cukroví

Špaldové housky

Ingredience:

  • 450 g špaldové hladké mouky (celozrnná nebo normální)
  • 15 g droždí (půlka kostky)
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli 
  • 1 lžička cukru

Postup:

Odlijeme si část mléka do misky a ohřejeme jej tak, aby bylo vlažné. Rozmícháme v něm lžičku cukru a rozdrobíme půlku kostky droždí. Necháme kynout. Do mísy si nasypeme mouku a do ní rozmícháme špetku soli. Uděláme do ní důlek a do něj nalijeme zbytek mléka, dáme jedno vejce (celé) a dvě lžíce oleje. Jakmile je připravený kvásek z droždí přidáme také k ostatním ingrediencím a vypracujeme v hladké těsto (buď ručně nebo za použití vhodného robota). Pokud vám přijde, že těsto příliš lepí, přidáme trochu mouky. Jakmile je těsto vypracované, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, klidně hodinu, dokud nezvětší alespoň dvakrát svůj objem. Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme si troubu na 230°. Z těsta vytvoříme asi 9 ks housek o váze cca 80-90 g. Tvar housek už je jen na vaší fantazii. Vytvarované housky rozložíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem (lze i vodou) a můžeme posypat buď kmínem, hrubozrnnou solí nebo mákem. Pečeme cca 10 minut, každý podle své trouby dozlatova. Housky z celozrnné špaldové mouky připomínají chuťově grahamky. Dobrou chuť.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.